25 Yıl Evli Kalan Kadınlara Emeklilik Hakkı

25 Yıl Evli Kalan Kadınlara Emeklilik Hakkı

Yaşam

  25 Yıl Evli Kalan Kadınlara Emeklilik Hakkı TBMM Komisyonuna Geldi.

25 yıl evli kalan ve hiçbir sosyal güvencesi olmayan kadınlara emeklilik hakkı verilmesi için verilen kanun teklifi TBMM Komisyonuna geldi.

50 yaş şartı ve 25 yıl evli kalmak şartı ile kadınlara emeklilik sağlanması önerilen kanun teklifinin içeriği haberimizde.

25 yıl evli kalan ve en az 50 yaşında olan kadınların emekli edilmelerine ilişkin kanun teklifi 30 Aralık 2019 tarihi itibariyle TBMM Komisyonuna geldi. 

Bir dönem ekonomi gündemini oldukça meşgul eden kanun teklifinde yer alan tüm ayrıntıları haberimizde ele aldık.

Söz konusu kanun teklifine göre ev hanımları, evli kadınlar nasıl emekli olacaklar? Tüm detayları ile haberimizde ele alıyoruz. 

25 YIL EVLİ KALAN KADINLARA EMEKLİLİK CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi" başlıklı kanun teklifi 30 Aralık 2019 tarihi itibariyle meclis komisyonuna geldi. 2/2492 esas numaraları kanun teklifine ilişkin detaylar ise 6 Ocak 2020 tarihinde yayımlandı.  Kanun Teklifinin Özeti CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan kanun teklifinin özet açıklama kısmında, talep edilen düzenlemeye dair bilgiler yer aldı.  "Teklif ile; evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır.

" (TBMM'nin internet sitesinde yer alan kanun teklifi bilgileri) KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇESİ Sezgin Tanrıkulu kanun teklifinin gerekçe kısmında, bazı TÜİK verilerini paylaştı. Bu kapsamda 2019 yılının Mart ayı itibariyle 11 milyonun üzerinde ev hanımı olduğu bildirildi. Kanun teklifinin gerekçe kısmında ev hanımları için hiçbir düzenleme olmadığını belirten CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu toplumsal düzenin en agır görevlerini yerine getiren ev kadınlarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu bağlamda, ev kadını olan vatandaşların emekli aylığı alabilmesi için herhangi bir şekilde sigortalı çalışmamaları ve sosyal güvenlik sisteminde kaydı olmaması kaydıyla emekli aylığı almaları talep edildi. 


 

Paylaş