Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor!

Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor!

Yaşam

  SGK uzmanı rakam verdi: En düşük emekli maaşı beklentisi Her ay maaş gibi ödenecek! 325 euro destek ile ilgili detaylar netleşti: Sadece SSK çalışanları alacak

Annelere 325 euro destek ödemesiyle ilgili ayrıntılar belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Avrupa Birliği destekli projeyle İstanbul, Ankara ve İzmir’de 3 bin 500 sigortalı anneye 12 ay boyunca 325 euro destek verecek. Peki, annelere 325 euro destek ödemesi başvuruları nasıl yapılacak, başvuru şartları neler? İşte detaylar...

Çalışan annelerin yükü çok ağır. Hem çalışıp aile bütçesine destek olması hem de çocuklarının bakımını üstlenmesi gerekiyor. Çoğu anne ise böyle bir durumda işe devam etmekle çocuğa bakmak arasında tercih yapmak zorunda kalıyor.

Bu nedenle işinden ayrılan bir hayli fazla sigortalı anne var. Doğru bakıcıyı bulmak ise bir hayli zor. Bakıcı bulabilenler de bütçe imkanlarını sonuna kadar zorluyor. İşte bu noktada devlet yardıma yetişiyor.

AVRUPA BİRLİĞİ KATKILI 

Hem sigortalı çalışan kadın istihdamını artırmak hem de sigortalı eğitimli bakıcı çalıştırılmasını teşvik etmek amacıyla çalışmalar yürüten Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), ‘Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin ikinci fazını devreye almaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) finansman desteği sağladığı projeyle 0-36 aylık çocuğu olanlara destek verilecek

İSTİHDAMDAN KOPMAYACAKLAR 

Ankara, İstanbul ve İzmir’de 12 ay boyunca uygulanacak projeyle, çalışan annelere ayda 325 Euro destek verilecek. Özel gereksinimli çocuğu olan ve bekar annelere fazladan 50 Euro ödenebilecek.

Eğitimli ve sigortalı çocuk bakıcılığının teşvikinin de hedeflendiği projeden, 3 bin 500’ü anne ve 3 bin 500’ü bakıcı olmak üzere toplam 7 bin kadın faydalanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Projenin toplam bütçesi 15.3 milyon Euro. Proje sayesinde hem anneler aldıkları maddi destekle istihdamdan kopmamış olacak hem de eğitimli ve sertifikalı çocuk bakıcılarımızın istihdamı teşvik edilecek” dedi.

MEMUR VE BAĞKUR’LU YARARLANIR MI? 

Hayır, faydalanamazlar. Çalışan anne desteğinden sadece 5510 sayılı Kanuna göre 4/A’lı (SSK’lı) olan anneler faydalanacak.BAKICI VAR AMA EĞİTİMLİ DEĞİLSE NE OLACAK? 

Çalışan Anne Desteğinden faydalanabilmeniz için bakıcınızın ‘0-36 aylık çocuk bakımı’nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İşkur, MYK veya üniversitelerden onaylı sertifikayla ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümlerinin diplomasıyla belgelendirmesi gerekiyor. Bakıcınızın eğitim belgesini kesin kayıt için geldiğinizde sunmanız gerekiyor.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER? 

Projeden yararlanma şartları ve başvuru linki, SGK tarafından ilerleyen günlerde duyurulacak. Proje geçmiş yıllarda da dönem dönem devreye alınmıştı. O dönemde üç büyük ilde ikamet eden anneler e-Devlet şifresi ile ‘sgkegitimlibakici. org’ ve ‘sgk.org.tr’ adresi üzerinden başvuru yapabiliyordu. Aranan şartlar da şu şekildeydi:

ANALIK İZNİ BİTMİŞ OLMALI 

* Başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-24 ay aralığında (24’üncü ay dahil) çocuğunuzun olması,

* Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmeniz,br>

* Çocuğunuzla aynı evde ikamet etmeniz (çocukla annenin ikametgahı aynı olmalıdır),

* Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız ve çocuk ile aynı adreste yaşamanız,

* En geç kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve tam zamanlı sigortalı olarak (4/A sigortalılar) çalışmanız ve adınıza aylık 30 gün prim bildiriliyor olmanız,

* Bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırıp çocuğunuzu bu bakıcıya baktırmanız,

* SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız,

* Bakıcınızın ücretini en az ev hizmetlerinde çalışanların asgari ücret düzeyinden ödemeniz,

* Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmamanız gerekiyordu. Yeni dönemde de benzer şartların geçerli olması bekleniyor. Kaldı ki ‘sgkegitimlibakici.org’ internet adresinde bu şartlar yer almaya devam ediyor.

İŞKUR ARACILIK EDECEK 

Projeden yararlanmak isteyen ve iş arayan anneler, kendi niteliklerine uygun bir iş bulmak ve aynı zamanda tam zamanlı çocuk bakıcısı olarak çalışmak isteyen kişilere ulaşabilmek için ikamet ettikleri illerdeki İşkur müdürlüklerine başvurabilecek.

 

Paylaş