Emekliye ‘milli gelir’ zammı müjdesi verildi!

Emekliye ‘milli gelir’ zammı müjdesi verildi!

Yaşam

  Yeni maaşlar hesaba yatıyor, tarih verildi

Emekli milyonlarca vatandaş için müjde verildi. Emekli aylıklarına direkt etki eden maaş katsayısı değişti. 2023 yılı büyüme oranının belli olmasının ardından yeni yıl itibarıyla emekli olanlara ilave ‘milli gelir’ zammı verilecek. Peki yeni emekli büyümeden ne kadar pay alacak? Güncellenen maaşlar ne zaman hesaplara yatacak? İşte detaylar...

Türkiye ekonomisi 2023 yılında yüzde 4.5 oranında büyüme gösterdi. Bu Orta Vadeli Program’daki (OVP) yüzde 4.4 hedefinin üzerinde gerçekleşti. Emeklilikte maaşı belirleyen katsayı ise TÜFE ve büyüme rakamları üzerinden belirleniyor.

2023 yılı büyüme oranının belli olmasının ardından yeni emekli olacaklar için maaş katsayısı değişti. Peki yeni emekliler milli gelirden ne kadar pay alacak? Zam farkı maaşlara ne zaman yansır?

MAAŞ KATSAYISI NASIL BELİRLENİYOR? 

Milliyet'in haberine göre; konuyla ilgili merak edilenleri Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz, anlattı. Yılmaz konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Emekli maaş hesaplamada enflasyon ve ülkemizin büyüme oranları önem arz etmektedir. Bunun nedeni ise sigorta primine esas kazanç dediğimiz yani çalışma hayatı boyunca sizden kesilen uzun vadeli sigorta primleri enflasyon ve büyüme oranlarından etkilenmektedir.

Yani geçmişte kesilen primler günümüze katsayılar ile güncellenerek taşınmaktadır. Kısaca geçmişteki kesilen değer ile şu anki kesilen değer aynı olmayacağından kaynaklı buna paranızın değerlenmesi de diyebiliriz.

EMEKLİ MAAŞI 3 DÖNEMDEN HESAPLANIYOR’ 

Ülkemizde emekli maaşı üç dönem üzerinden hesaplanmaktadır. 2000 öncesi kazançlarınızın güncel değeri hesaplanırken gösterge sistemi üzerinden sonraki dönem ise güncelleme katsayısıyla birlikte hesaplanmaktadır.

2000-2008 arası hesaplamada ise enflasyon (TÜFE) artışı ve GSYH yani TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamının %100 alınmaktadır. 2008 sonrası ise prim kazançlarınızın enflasyon (TÜFE) değeriyle birlikte GSYH %30 üzerinden hesaplanarak emekli maaşınız belirlenmektedir.

Burada TÜİK üzerinden her yıl yeniden belirlenen Gayrisafi Yurt İçi Hasıla dediğimiz büyüme oranı 2023 yılı için 4,5 olarak açıklanmıştır. Ekonomi ekibinin 2023 yılı için hedef enflasyon ve büyüme oranının da tutturulduğunu gözlemlemekteyiz.

YENİ EMEKLİLERİN AYLIKLARINDA NE KADAR ARTIŞ OLACAK? 

2024 yılında emekli tahsis taleplerini verecek vatandaşlarımız için açıklanan büyüme oranı işte burada devreye girecektir. Emekli maaşlarında açıklanan büyümenin yüzde 4,5 rakamının yüzde 30’luk kısmı yüzde 1,35’e tekabül etmektedir.

Yani emeklilere yüzde 1,35 oranında ilave zam yapılacak. Ocak ayının başından bu yana emekli olanlara maaş farkları hesaplanıp nisan ayından itibaren bankaya yatırılacaktır.

MAAŞ KATSAYISI GÜNCELLENDİ! 

Hatta e-Devlet ile emekli maaş robotuna yansımaları yapıldığı zaman sistem üzerinden de girip emekli maaşınızı görebilmektesiniz. Yılbaşında enflasyonun %64,77 açıklandığı zaman güncelleme katsayısını 1,6477 üzerinden hesaplanarak gözükmekteydi. Fakat ilgili döneme ait büyüme katsayısı ile birlikte 1,6612 ile yeniden güncellenmiş olacaktır.

Zaten aradaki fark da 1,35 tekabül ettiği onun da bu yılki büyüme katsayısı olan 4,5’in yüzde otuzuna tekabül ettiğini söyleyebiliriz.

 

Paylaş