VAR bozulursa ne olur? İşte talimatlar...

VAR bozulursa ne olur? İşte talimatlar...

Sinema

Fenerbahçe - Başakşehir maçında Elia'nın ağları bulması sonrasında kalkan ofsayt bayrağı ve "gol iptali"nin ardından sistemin arızalı olması nedeniyle VAR incelemesi yapılamaması gündeme damga vururken, kafaları kurcalayan sorular yanıt buldu.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) 'ın VAR protokolünde, sistem arızası yaşanması durumunda ne yapılacağı açıkça belirtilmekte. Protokolde, sistem içinde bir arıza yaşanması durumunda, hakemin "VAR yokmuş gibi" karar vermesi gerektiği vurgulanıyor. Fenerbahçe - Başakşehir maçında da yaşanan pozisyon öncesinde hakemler VAR sisteminin arızalandığı konusunda bilgilendirildi ve kararlarını sistem yokmuş gibi verdi.


VAR sistemi ile "tereddütte olmaları durumunda bayrak kaldırmamaları" yönünde uyarılan hakemler, sistem bozulduğunda ise en yakın oldukları duruma göre karar veriyorlar.


HAKEM DÜZELMESİNİ BEKLEYEBİLİR MİYDİ?


Rıdvan Dilmen başta olmak üzere bazı yorumcular, Ali Palabıyık'ın sistemin düzelmesini beklemesi gerektiğini vurgularken, karar vermek için acele ettiklerini söyledi. Ancak yine prosedüre göre bu mümkün gözükmüyor.


Oyunun hızını yavaşlatmamak adına hazırlanan protokolde, VAR'daki arızanın ardından beklenmesini belirten bir madde olmamakla birlikte, oyunun VAR yokmuş gibi oynanmasının gerektiği ifade ediliyor.


MAÇIN TEKRAR EDİLME İHTİMALİ VAR MI?


VAR Protokolünde, VAR sisteminin devre dışı kalması nedeniyle bir yaptırım yapılıp yapılamayacağı ile ilgili de bir bölüm yer alıyor. "Yanlış incelenen kararlar/ teknoloji arızaları/ disiplin cezaları" başlığının altında "Organizatörler, bir müsabakanın aşağıdaki nedenlerden ötürü geçersiz sayılmayacağını turnuva kurallarında açıkça belirtmelidirler: VAR'ın da dahil olduğu yanlış karar(lar) (VAR da bir maç görevlisidir)" ifadeleri ile maçın tescil edilmesinde engel olmadığı vurgulanıyor.


BAŞKA LİGLERDE DE ÖRNEKLER VAR


VAR sisteminin uygulamada olduğu Almanya, Fransa ve İtalya gibi liglerde de zaman zaman VAR arızaları yaşanırken, sistemin mükelleşmesi için çalışmalar sürdürülüyor.


VAR PROTOKOLÜNDEKİ ARIZA BAŞLIĞI


"Sistem arızası;


• VAR'daki bir maç görüntüsünde (geçici) arıza ve RRA'daki bir arıza, VAR sistemlerinin kısmi

veya tamamen arızalanması durumunda (geçici veya kalıcı) herkesin kesin protokol kurallarını ve prosedürleri bilmesi gerektiği vurgulanmıştır.


• Bunun sağlanamaması, hakemlerin ve yardımcı hakemlerin neden HER ZAMAN bir karar vermesi gerektiği hususunu açıklamaktadır; örn. hakemin sanki VAR yokmuş gibi karar vermesi." 


 

Paylaş