
Reflü nasıl bir hastalıktır?
Radyo 7'de Eda Özdemir Çelebi'nin hazırlayıp sunduğu Eda ile Gün Ortası programının stüdyo konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali DURMUŞ oldu...
Radyo 7'de Eda Özdemir Çelebi'nin hazırlayıp sunduğu Eda ile Gün Ortası programının stüdyo konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ali DURMUŞ oldu...
Eda : Reflü nasıl bir hastalıktır?
Ali DURMUŞ : Son zamanlarda moda olan bir hastalık. Eskiden reflü yerine, mide ağrısı olarak doktora gidilirdi. Şimdi gelişen ilaçlarla reflü unutuldu. Son yıllarda fast food tarzı yiyecekler mideyi rahatsız edebiliyor. Kişinin ağzına acı su gelmesi, sırt ağrısı, yemekten sonra mide ağrısı göğsünü yakıyorsa, buna ön tanımlama olarak reflü diyoruz.
Eda : Reflü, mide yanması ile mi kendini gösterir?
Ali DURMUŞ : Acı su başlangıçtır. Sırt ağrısı çok olur, farketmezler. Balgamsız kuru öksürükle kendini gösterir. Bazen kalp ağrısı gibi kendini gösterir. Mide ağrısı tam olarak mide ağrısı gibi gösterilmez. Göğüse yayılan bir ağrı ile kendini belli eder. Reflü, beraberinde kabızlığı da getirir. Çok sıkıntılı bir dönemdir ve uzun süre de ilaç kullanılır. Endoskopi yaptırmak gerekir.
Eda : Endoskopi kesin sonuç veriyor mu?
Ali DURMUŞ : %90 net cevap verir. Endoskopide mide kapağının bozuk oluşu görülüyor. Önceleri Ph metre yapılıyordu. Şu anda yapılmıyor. Endoskopi tanısı devlet tarafından da yeterli sayılıyor.
Eda : Reflü ameliyatlarının başarı oranı nedir?
Ali DURMUŞ : Türkiye'de 1991 yılından bu yana endoskopi yapılıyor. Yaklaşık %96 oranında başarı var. İki çeşit ameliyat var. Biri nissen ameliyatı. Ameliyat şöyle önemli; atacağınız dikişler, daraltacağınız alan, mideye geçirilmesi önemli. Hastaların, doktoru ile kuracağı kontakta önemli.
Eda : Reflü tedavi edildikten sonra da tekrar ediyor mu?
Ali DURMUŞ : Yapılması gereken öncelikle yemeğin iyi çiğnenmesi. Aslında 20 kere olması gerekiyor ama en az 10 diyoruz. Hızlı yemek yenmemesi gerekiyor. Ağızın yapacağı hamurlaşma işlemini mide ye bırakıyoruz. Midede bunu yapamıyor ve burada karşımıza reflü çıkıyor. Hastalar ameliyattan sonra çok yiyemez. Bu hastaların en büyük riski kilo kaybına uğramasıdır. Bir tür yan etkidir. Yine ameliyattan sonra 15 gün boyunca katı gıda yememeliler, çünkü, tıkanma yapıyor. Az az, sık sık yemek yenmeli.
Eda : Ağız kokusu mide rahatsızlığı ile bağlantılı mıdır?
Ali DURMUŞ : Eğer dişinizde bir sıkıntı yoksa, KBB ile ilgili bir sıkıntı yoksa, bunun ana etkeni reflüdür. Bu tür kişilerin ağız kokusunu önleyemezsiniz. İlaçla da önlenemez. Eğer reflü varsa, o yenen yemek size ağız kokusu olarak geri döner ve siz fark etmezsiniz. Mutlaka bir operasyon gerekir.
Eda : Reflü hastaları nelere dikkat etmeli?
Ali DURMUŞ : Diyetlerine dikkat edecekler. Çok iyi çiğnemeleri gerekiyor. Hızlı yemeyecekler. Yemeğe zaman ayırmak gerekir. En az 5 öğün yemek gerekir, az ve sık olarak. Sabahları 1 bardak ılık su içilmeli. Akşam mutlaka salata yenmeli. Düzenli beslenmek gerekir.
Eda ile Gün Ortası Pazartesi'den Perşembe'ye Saat 12.00'da Radyo 7'de...
Eda ile Gün Ortası'nda Sağlıklı Yaşam her Pazartesi Saat 13.00'da Radyo 7'de...