Türk edebiyatının genç kalemleri Bursa'nın hikâyesini yazıyor

Türk edebiyatının genç kalemleri Bursa'nın hikâyesini yazıyor

Kültür Edebiyat

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ülkemizde ilk defa düzenlenen bir projeye ev sahipliği yaptı. 16 genç yazardan, Bursa'nın mekan olarak kullanıldığı birer hikâye yazmaları istendi.

2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti Bursa, ülkemizde ilk defa düzenlenen bir projeye ev sahipliği yaptı. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Türk edebiyatının genç hikâyecilerini Bursa’da misafir etti ve Bursa’da geçen, Bursa’nın mekân olarak kullanıldığı birer hikâye yazmalarını istedi.

“Türk Edebiyatının Genç Kalemleri Bursa’nın Hikâyesini Yazıyor” projesine doğum tarihleri 1986 ile 2000 arasında değişen 16 genç hikâyeci katıldı. Hikâyeciler üç gün boyunca Bursa’nın tarihî yapılarını ve tabii güzelliklerini gezdi.

Programın ilk gününde Padişah Türbeleri’nden Hanlar Bölgesi’ne, Üftade Hazretleri’nden Emir Sultan’a şehir içindeki birçok yer ziyaret edildi. Gezi gününün akşamında “Edebiyat ve Mekân İlişkisi” başlıklı istişare ve sohbet toplantısı düzenlendi. Toplantı; Dr. Necmettin Turinay, Ali Ayçil, Güray Süngü ve Mukadder Gemici’nin yönetiminde gerçekleşti. Edebiyat ve mekân üzerine gerçekleşen toplantıda; Abdullah Kasay, Ali Güney, Aynur Dilber, Elif Hümeyra Aydın, Gökhan Yılmaz, Gülşen Funda, Hümeyra Yabar, Hüseyin Ahmet Çelik, Kadir Daniş, Kuddusi Demir, M. Fatih Kutlubay, Merve Çakır, Merve Sevde Selvi, Mustafa Aplay, Samet Çıldan, Zeynep Kahraman Füzün görüşlerini ve düşüncelerini beyan etti. Toplantının çok verimli geçtiği ve hikâyeciler arasında fikir alışverişine zemin oluşturduğu özellikle vurgulandı.

Programın ikinci gününde Bursa’nın önemli yerlerinden İnkaya, Misi, Gölyazı, Tirilye ve Mudanya hattındaki tarihî ve tabii güzellikler görüldü. Son gün ise tarihî Cumalıkızık köyünün ardından medeniyetlerin buluşma noktası İznik’in öne çıkan yapıları gezildi. Program boyunca Bursalı şair, yazar, edebiyat araştırmacısı, şehir ve kültür tarihçisi Nevzat Çalıkuşu, renkli ve derinlikli anlatımıyla edebiyatçılara mihmandarlık yaptı.

“Türk Edebiyatının Genç Kalemleri Bursa’nın Hikâyesini Yazıyor” programı vesilesiyle yazılacak hikâyeler yıl içerisinde kitap olarak yayınlanacak ve böylece Türk edebiyatına özgün bir katkı sağlanmış olacak. Kitap tanıtım toplantısı için sonbaharda tekrar Bursa’ya gelecek olan bu isimler, bu defa okullarda tertip edilecek söyleşiler aracılığıyla Bursalı öğrencilerle bir araya gelecek.

Ülkemizde ilk defa düzenlenen bir projeye imza attıkları için genç edebiyatçılara teşekkür eden Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Hüseyin Buran da mekân olarak Bursa’nın yer alacağı hikâyeleri merakla beklediklerini söyledi.


 

Paylaş