Milyonlar Bekliyordu! Emekli ve Memur maaşlarında son durum ne?

Milyonlar Bekliyordu! Emekli ve Memur maaşlarında son durum ne?

Yaşam

Hükümet ile memurlar anlaşamadı.Kamu İşveren Heyeti ile Kamu Görevliler Sendikaları Heyeti arasında 1 Ağustos'ta başlayan 5. Dönem Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde yasal olarak belirlenen müzakere süresi tamamlandı. Hükümet ve memur sendikaları arasında 20 günlük süre zarfında sözleşme konusunda mutabakat sağlanamadı.

Şimdi ne olacak?

Anlaşma için belirlenen sürenin sona ermesiyle toplu sözleşmede Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvuru aşamasına gelindi. Bu sürecin işlemesi için memur sendikaları ya da hükümetin 21-23 Ağustos tarihlerinde Hakem Kuruluna başvurması gerekiyor. Başvuruyla devreye girecek Kurul, en geç ay sonuna kadar karar verecek ve bu karar bağlayıcı olacak.

 

Hakem heyetinde kimler var?

10 kişiden oluşan ve Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş'ın başkanlık yapacağı hakem heyetinde Sayıştay Başkan Yardımcısı Fikri Özkök'ün yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan belirlenen birer bürokrat yer alıyor.

Heyette yer alan 4 akademisyenden 2'si Kamu İşveren Heyeti tarafından belirlenirken diğer 2 isim ise kamu görevlileri tarafından belirlendi. Kamu İşveren Heyeti, tercihini Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan ve Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Barca'dan yana kullandı. Heyetteki isimlerden Prof. Dr. M. Fatih Uşan, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nin açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini öpmek istemesiyle gündeme gelmişti. Kamu Görevlileri Heyeti ise Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Doç. Dr. Fatih Yardımcıoğlu ve Prof. Dr. Şakir Görmüş'ü heyette yer alacak isim olarak seçti.


Memur zammı ne zaman açıklanacak?

Toplu sözleşme için hakem heyetine başvuru süresi 3 gün. Haliyle 24 Haziran'da itibaren zam için son kararı verecek olan hakem heyeti çalışmalarına başlayacak. Yönetmelik hükümlerine göre hakem kurulunun 5 gün içinde kararı vermesi gerekiyor. Bu durumda hakem heyeti memurların maaş zammını en geç 28 Ağustos 2019 çarşamba günü açıklayacak.

 

 

Paylaş