Mistik müzikler buluşuyor

Mistik müzikler buluşuyor

Müzik

Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali bu yıl 15. kez gerçekleştirilecek.

Festivalin dünyanın farklı yerlerinden mistik müziklerin buluşma noktası hâline geldiğini söyleyen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Müziğin etkili gücü sayesinde toplumlararası etkileşimi arttırmayı amaçlıyoruz” diyor.

Konya’da 15 yıldır Hak ve musıki aşıklarını buluşturan bir festival düzenleniyor: Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali. Bugün dünyanın geleneksel müzikler alanındaki en saygın festivallerinden biri olarak gösteriliyor. “Musıkî dinlemek Hak âşıklarının gıdasıdır” mottosu ile gerçekleştirilecek olan festival bu yıl 20 Eylül 2018 tarihinde TRT 1 tarafından yapılacak 10 Muharrem “Ehl-i Beyt Aşkına” Özel Konseri ile başlayacak.

Festivale Fas’tan Redwan El Asmar, Afganistan’dan Daut Khan Sadozai, Lübnan’dan Daline Jabbour, İran’dan Sanat Yönetmenliğini Keyhsüru Pornazeri’nin yaptığı Hümayun Şeceriyan’ın solist olduğu Şems Topluluğu, İspanya’dan Arianna Savall, Irak’tan Kerkük Dedeler Yadigârı Topluluğu, Azerbaycan’dan Zabit Nebizade, Özbekistan’dan Munojot Yo’lchiyeva katılacak. Türkiye’den ise Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu ve Alimoğlu ‘Ruhun Dansı’ Topluluğu yer alacak. Festival, 30 Eylül’de son bulacak.

TOPLUMLARARASI ETKİLEŞİM

Festival öncesi Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ile görüştük. Festivalde, popüler unsurlarla karışmamış geleneksel mistik müziklere otantik yapıları ve özellikleri korunarak sergilenebilecekleri yani “kendileri olarak var olabilecekleri” bir kültür ortamı sağlandığını söyleyen Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, “Festival ile Mevlâna’nın sözle ifadesi mümkün olmayan sınırsız aşkına, vecdine, bütün insanlığı kucaklayan tefekkürüne lâyık bir program sunmayı hedefledik. Dünyanın çeşitli yerlerinden mistik müziklerin buluşma noktası hâline gelen festivalimiz, tüm dünyada izlenirliği her geçen gün artan mistik müzikleri tanıtmayı ve müziğin etkili gücü sayesinde toplumlararası etkileşimi arttırmayı amaçlıyor” diyor.



Harun Karaburç/Yeni Şafak

 

Paylaş