Gözlerden ırak bir sanatçı: İffet Karanis

Gözlerden ırak bir sanatçı: İffet Karanis

Kültür Edebiyat

 Sizi belki de adını daha önce duymadığınız bir ressamla tanıştıralım: İffet Karanis. Geçtiğimiz aylarda aramızdan ayrılan sanatçının geride bıraktığı az sayıdaki tablo, ilgiyi fazlasıyla hak ediyor.

Facebook’un arama motoruna İffet Karanis yazdığınızda gizemli bir profil ile karşılaşıyorsunuz. Sadece tek bir arkadaşı olan bu kişinin paylaşımlarında, fotoğrafı çekilmiş tablolar dikkat çekiyor. Nasıl olduklarını merak edip üzerlerine tıkladığınızda bu eserlere uzun uzun bakma ihtiyacı duyuyorsunuz, zira sanatçının kompozisyonlarının her birinde sizi şaşırtıp keyiflendirecek bir detay mutlaka var.

Dikkatimizi çeken ilk tablonun odağında beyaz elbiseli bir kadın yer alıyor. Tuvalinin önünde resmedilmiş bu kadın figürü, belki de İffet Karanis’in ta kendisi. Bu eseri incelerken sanatçının resim yapmaya başlamadan hemen önce ya da çalışma esnasında poz verdiği izlenimine kapılıyoruz. Bakışları tam üzerimizde. Bu klasik duruşun en çarpıcı yönü ressamın sol eli. Gergin ve kararlı bir şekilde tuttuğu fırçasıyla beraber tuvaline dönük oturan ressam, sanki bir an önce resim yapmaya dönmek istiyor. Dış dünyanın taleplerini karşılamaktan öte, eseri aracılığıyla sanatçı ruhunu ifade etmeyi sabırsızlıkla bekliyor adeta.

 

Paylaş