2024 asgari ücret ne kadar olacak? Talimat verildi, rakam ortaya çıktı

2024 asgari ücret ne kadar olacak? Talimat verildi, rakam ortaya çıktı

Yaşam

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün toplanıyor. Asgari ücret toplantısı saati belli oldu. Türkiye'de milyonlarca işçi ve işveren 'Yeni asgari ücret ne kadar olacak' sorusuyla TÜRK-İş, TİSK ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın yapacağı açıklamaları takip edecek. 2024 asgari ücret zammı toplantısı öncesi Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı dikkat çekti. Hükümet 3 maddeyi esas alarak asgari ücrete zam meselesine etki edecek.

Asgari ücret 1. toplantısı öncesi nefesler tutuldu. 'Asgari ücret 2024 toplantısı ne zaman, Brüt asgari ücret, net asgari ücret ne kadar olacak' soruları gündemdeki sıcaklığı artırdı. Toplantıya işçi tarafını temsilen TÜRK-İş, işveren tarafını temsilen TİSK ve hakem rolünü üstlenen hükümetten 5'er kişilik temcilciler katılacak.

2024 ASGARİ ÜCRET 1. TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 

Sabah'tan Mete Dirice'nin haberine göre; Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısı 11 Aralık Pazartesi bugün saat 13:30'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda gerçekleşecek.

Asgari ücret toplantısına her taraftan 5'er kişilik yetkili olmak üzere 15 kişi katılıyor. Yeni asgari ücret belirlenirken oy çokluğu veya oybirliği ile karar alınabiliyor. İlk toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı ev sahipliği yapıyor.

TÜRK-İş Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol işçi ve işveren kesimi olarak süreçlerde son kararları veren kişiler olacak. Bakanlık hakem rolünü üstleniyor.

ERDOĞAN'DAN HÜKÜMETE ASGARİ ÜCRET TALİMATI: İŞÇİLERİN YANINDA OLUN 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret görüşmelerinde hakem rolünü üstlenen hükümete doğrudan talimat verdi. Erdoğan, hükümetten her dönem olduğu gibi uzlaşma görüşmelerinde işçilerin yanında olunmasını istedi.Hükümet sosyal adalet mekanizmasını işleterek 3 maddede asgari ücret kararına etki edecek:

ASGARİ ÜCRET 2024 İÇİN TEK ZAM DÖNEMİ 

Ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleyi birinci öncelik haline getirdi. Bakan Şimşek, asgari ücret, emekli ve memur zamlarıyla vatandaşların alım gücü artsa bile enflasyon düşmeden kalıcı refah artışı olmayacağı düşüncesiyle; koordineli para ve maliye politikalarıyla enflasyonu kontrol almayı hedefliyor.

'DEZENFLASYONİST SÜREÇ HIZLANACAK' MESAJI 

Ekonomiyi yönetmenin kabaca 2 ayağı bulunuyor. Birinci veriler-politikalar ve ikinci olarak sözlü yönlendirmeler. Ekonomi yönetimi 'Tek zam' mesajı ile burada kendinden emin bir şekilde piyasalara 'Enflasyon düşücek, dezenflasyonist sürecek başlayacak' mesajı veriyor. Normal şartlarda asgari ücret senede 1 kez belirleniyor. Burada dezenflasyonist sürec hızlanacağı için 2024 yılında asgari ücrete ara zam yapma ihtiyacı kalmayacak mesajı verildi.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU'NDA BİR İLK OLACAK 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda TÜRK-İş heyetinde ilk kez 2 erkek 2 kadın olmak üzere 4 asgari ücretli çalışan yer alacak. Heyete TÜRK-İş'ten bir başkan önderlik edecek. 4 işçi, ay sonuna kadar sürecek toplantıların tümünde yer alacak. İşçi temcilcileri, TÜRK-İş'e bağlı sendikalar tarafından farklı sektörlerden seçildi. Özellikle evli ve çocuklu işçiler tercih edildi.

YENİ ASGARİ ÜCRET İLE HEPSİ DEĞİŞECEK 

İşsizlik maaşı

Asgari ücretlinin kıdem tazminatı

Askerlik ve doğum borçlanması

Yurt dışı borçlanması

İhya tutarı ve isteğe bağlı sigorta primi

Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri

65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı

Rapor parası ve iş görmezlik ödeneği

Kısa çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği

Stajyer ücreti

ASGARİ ÜCRET 7 MİLYON ÇALIŞANI DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR 

7 milyon çalışanı doğrudan 85 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan etkileyecek asgari ücret zammı için maraton başladı. Ocak 2023'te yüzde 54,7 artışla 8.506 TL'ye yükselen asgari ücret, Temmuz ara zammı ile beraber yüzde 34 zam alarak 11.402 TL'ye yükseldi.

ASGARİ ÜCRET DÖVİZ BAZLI REKOR KIRDI 

2022 Aralık ayında 5500 TL olarak uygulanan asgari ücret Ocak ve Temmuz aylarında yapılan artışla yüzde 107 artışla 11.402 TL'ye yükseldi. Asgari ücret dönemin kuruyla 482 dolar düzeyine çıkarak döviz bazlı rekor kırdı.

DEVLET DESTEĞİ ARTTI 

Temmuz zammı sonrası asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisi alınmamaya devam edildi. İşçi başına yapılan aylık asgari ücret desteği 2023 yılının ikinci yarısı için 400 liradan 500 liraya yükseldi.

ASGARİ ÜCRETİN TESPİTİNDE 2 BAKANLIK KOORDİNELİ ÇALIŞIYOR 

Asgari ücretin tespiti konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birinci öncelikli olarak görev alırken, Hazine ve Maliye Bakanlığı'da yeni ücretin diğer ekonomik aktörlere yansıması konusunda koordineli bir iş birliği yürütüyor.

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK KALICI REFAH ARTIŞI İÇİN YOL HARİTASINI ÇİZDİ 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek maaş zamları ile milyonların geliri artsa bile enflasyon düşmeden bunun kalıcı olmayacağı bilinciyle reel olarka alım gücünü artıracak adımları planladı. Kalıcı refah artışı için birinci öncelik 'Tek haneli enflasyon' olarak belirlendi.

Enflasyonun altında kalmayacak asgari ücret, emekli zammı ve memur maaş düzenlemeleriyle önce vatandaşın alım gücü artırılacak.Sıkı para politikaları ve koordineli maliye politikaları ile enflasyonun beli kırılarak artan alım gücü korunacak.İhracata destek politikaları sürecek ve böyle enflasyon düşerken hem de ekonomik büyümedeki ivme korunacak.

YENİ ÜCRETİN TESPİTİNDE 2 VERİ ÖNE ÇIKACAK 

Yeni asgari ücretin tespitinde OVP ile uyumlu 6 aylık enflasyon tahmini ve Ocak memur zammı öne çıkacak. Merkez Bankası'nın 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 65 olarak belirlenirken 6 aylık enflasyon tahmini de yaklaşık yüzde 38 oldu.5 aylık enflasyon rakamlarının yüzde 33,66 olarak kesinleşmesi Merkez Bankası'nın tahminiyle uyumlu olması dikkat çekti.

MEMUR ZAMMI NE KADAR OLACAK? 

Bilindiği üzere memurlar her yıl Ocak ve Temmuz döneminde zam alıyor. Memurlar 6 aylık enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Ocak dönemi için bu rakam yüzde 15 olarak belirlendi.Yani Merkez Bankası'nın yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon tahmini ve yüzde 15'lik toplu sözleşme zammına göre memurlar yaklaşık yüzde 50 zam alacak.

ASGARİ ÜCRET ENFLASYON RAKAMLARININ ÜZERİNDE BELİRLENECEK 

2024 yılında uygulanacak asgari ücret 6 aylık enflasyon rakamlarının altında olmayacak. Burada alt sınır yüzde 38 olarak dikkat çekiyor. Yani pazarlığın başlayacağı rakam net 15.750 TL olarak öne çıkıyor.Maaş zamları için önemli bir referans değer olan memur zammına göre yapılan hesapta asgari ücret için 17.100 TL rakamı ortaya çıktı. Her iki rakamda Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun masasında belirleyici etmenler olarak yer alıyor.Enflasyon rakamlarının yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını gerçekleştiriyor. Bu iki veri asgari ücret belirlenirken müzakere masasında yer alıyor.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Asgari ücret için komisyonun Aralık ayı içerisinde en az 3 toplantı gerçekleştirmesi bekleniyor. Son toplantıda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Vedat Işıkhan masadaki rakamları önce Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile değerlendirecek. Ardından uzlaşılan rakam Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Yeni asgari ücret için son kararı Başkan Erdoğan verecek. Yeni asgari ücret 31 Aralık 2023'ten önce duyurulacak. Bu bağlamda 25-29 Aralık tarihleri öne çıkıyor.


 

Paylaş