Asgari ücrete 'tek zam' hesapları değiştirdi: İşte yeni zam beklentisi

Asgari ücrete 'tek zam' hesapları değiştirdi: İşte yeni zam beklentisi

Yaşam

 Bakan Işıkhan'ın asgari ücret zammı için “Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” açıklaması zam tahminlerini değişirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısının ardından asgari ücret zammına ilişkin yaptığı açıklamada “Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz” dedi.

Bakan Işıkhan'ın açıklaması sonrası yılbaşında asgari ücrete yapılacak maaşı zammı ile ilgili beklentiler de değişti.

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67.23 olarak açıklandı. Merkez Bankası'nın beklentisi de yüzde 65 düzeyinde.

Uzmanlar tek sefer zam yapılacaksa asgari ücret zammına enflasyon farklı artı gelecek dönem enflasyonun da yansıtılması gerektiğini belirtiyor.

2024 ENFLASYON BEKLENTİLERİ

Enflasyon rakamlarının 2024 Mayıs ayına kadar yükselmesi ve Mayıs ayında tepe noktaya ulaşması ve ardından düşüşe geçmesi bekleniyor. Mayıs ayı için beklenen enflasyon yüzde 70 seviyesinde.

Bu verilerden yola çıkan uzmanlar, 6 aylık enflasyon beklentisinin 38 olduğunu ve tek seferlik bir zam yapılacaksa bunun yüzde 38 + gelecek yılın ilk 6 ayı enflasyonuna yönelik artış oranını işaret ederken  "Bu çok büyük bir artış olur ve enflasyonu tetikler" uyarısında bulunuyor. Uzmanlar tek zam için ise en erken tarihi 2025 olarak ifade ediyor.

Öte yandan zam oranlarına ilişkin beklentiler ise şu şekilde;

Asgari ücrete yüzde 35 zam: 15,392 TL

Asgari ücrete yüzde 50 zam: 17,103 TL

Asgari ücrete yüzde 45 zam: 16,532 TL (Uzmanların en olası tahmini)


 


 

 

Paylaş