Asgari ücret zammı ile ilgili flaş gelişme!

Asgari ücret zammı ile ilgili flaş gelişme!

Yaşam

  Asgari ücrette zam oranları verildi, tek tek hesaplandı

Asgari ücret artışlarıyla milyonların geliri ocak ayında yeniden yükselecek. 2023 yıl sonu yaklaşırken, 'Yeni asgari ücret ne kadar, kaç TL olacak" soruları gündemdeki sıcaklığını giderek artırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan dönüşü enflasyon ve asgari ücret için yapılacak zamlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öte yandan asgari ücrette yeni zamlı rakamlar ortaya çıktı. Asgari ücrete yüzde 50 oranında zam gelmesi halinde vatandaşın hesabına yatacak olan rakam belli oldu. İşte Asgari ücret zammıyla ilgili son dakika tüm detaylar...

Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren 2024 yılı asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık başında toplanacak. Asgari ücret ile ilgili son tahminler tek tek açıklandı.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16. Liderler Zirvesi için Özbekistan'a giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dönüş yolunda aralarında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan'ın enflasyon ve asgari ücret için yapılacak zamlara ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

ÇALIŞANLARI VE EMEKLİLERİMİZİ ENFLASYON EZDİRMEYECEĞİZ" 

Küresel gündemi de meşgul eden enflasyon sorunu ile mücadelede kararlıyız. Enflasyonun belini kırdık, etkilerini de önümüzdeki süreçte sileceğiz.

Biz hep çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz dedik ve hamdolsun sözümüzü tuttuk.

"ASGARİ ÜCRET İÇİN MAKUL ÇÖZÜMÜ BULACAĞIZ" 

Aldığımız tedbirlerle yapacağımız ödemelerle emekli ve çalışanlarımızın yanında durduk, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz. Asgari ücret konusunun kendi takvimi var biliyorsunuz.

İşçilerimizi ara zamla rahatlatmıştık, şimdi de işçi ve işveren kesimini bir araya getirip en makul çözümü bulacağımıza inanıyorum.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU ARALIK AYINDA TOPLANACAK 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yetkilileri yeni ücretin tespiti için hazırlıklara başladı. Asgari ücret her yıl aralık ayında işçi, işveren ve hükümetin 5'er kişilik temsilcilerinin yaklaşık 1 aylık çalışması sonucu uzlaşma yoluyla belirleniyor.

Öte yandan asgari ücret zammı ilgili uzmanlardan tahminler ortaya çıktı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Kaya'nın açıklamasından satır başları şu şekilde: 2024 yılında yapılacak olan asgari ücrete zammın yılda bir kereye tekrar dönüşmesi suretiyle yüzde 50 seviyelerine yakın bir oran tespiti yapılacak. 17-18 bin seviyelerine rakama oturacak. İşverene maliyeti 25 bin civarı olacak.

Dolayısıyla enflasyon rakamlarında 2024 yılında anormal bir gelişme olmadığı sürece Hazine ve Maliye yönetiminin açıklamalarına baktığımız zaman 2024 yılında tek sefer artış olacaktır.

Asgariye yapılan artışta enflasyonda ciddi bir artışa sebebiyet veriyor. Asgari ücret tespit komisyonu 1 Aralık'tan itibaren toplanmaya başlayacak 31 Aralık'a kadar net kararını vermiş olacak.

Asgari ücretteki artış tüm hayatımızı etkiliyor. Asgari ücretin artışı bireysel ödeme diye tabir ettiğimiz şeyi olumsuz etkiliyor. Asgari ücretin artışı emekli maaşlarını da tetikliyor. Asgari ücreti konuşmaya başladık aralık ayında daha da konuşulacak. Piyasalardaki marketlerde etiketlerin daha da yukarı çıktığını göreceğiz.

Asgari ücrete 6 aylık enflasyona göre artış yapılırsa net 15 bin 735 lira olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın "Komisyon'da tercihiniz asgari ücretliyi enflasyona ezdirmeyecek bir kararın çıkması yönünde olacak" sözleri de enflasyonun altında bir artış yapılmayacağına işaret ediyor.

Asgari ücret zammı çalışma ve sosyal güvenlikte bir çok ödeme kalemini de beraberinde yükseltiyor. Çalışanlara bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirlenen asgari ücret altında ücret ödemesi yapılamıyor.

İş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamıyor, sosyal yardım nedeniyle bir indirim yapılamıyor. Asgari ücrete yapılan artış özel sektör ve kamu çalışanlarının yeni yıl zammında da belirleyici oluyor.


 

Paylaş