Emekli ve Memur Maaşlarına Ek Ödeme

Emekli ve Memur Maaşlarına Ek Ödeme

Yaşam

 Emekli ve memura ek ödeme müjdesi! SSK, Bağ-Kur, kök ücret ve refah payı ile ilgili düzenleme

 Emekli ve memur milyonlarca vatandaş için ek ödeme müjdesiyle ilgili detaylar ortaya çıktı. Emekli zammı ile en düşük emekli maaşı düzenlemesi ile milyonların alım gücü artacak. Emekliye zam düzenlemesi için hükümet teknik ve bütçede kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan emekliler için bütçe sınırlarını sonuna kadar zorlanması talimatını verdi. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı için düzenleme nasıl olacak? Öte yandan kök ücret ve refah payı ile ilgili dikkat çeken açıklama yapıldı.

Emekli maaşı düzenlemesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e bütçe sınırlarının sonuna kadar zorlanması talimatını verdi. Emeklilerin kend2dileri için çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Şimşek, emekliye zam düzenlemesi için kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriyor.

Türkiye'de EYT yasası sonrası emekli sayısı 15 milyonu aştı. Öte yandan Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 65 oldu. Emekli maaşı düzenlemesi nasıl olacak?

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMESİ GELİYOR 

Orta Vadeli Plan'la Türkiye Yüzyılının ilk ekonomik temellerinin atılması ve bütçede yol haritasının belli olmasının ardından emekliye zam düzenlemesi için çalışmalar başladı. Türkiye'de 15 milyonu aşkın emekli bulunuyor.

OCAK DÖNEMİ İÇİN PAROLA 'VATANDAŞLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEYECEK' OLACAK 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Vedat Işıkhan'a gerekli teknik çalışmayı tamamlaması yönünde, Bakan Şimşek'e de bütçe sınırlarının emekliler için sonuna kadar zorlanması talimatını verdi. Erdoğan, Ocak zammı için parolayı 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' olarak belirledi.

BAKAN ŞİMŞEK'İN 2 HEDEFİ VAR 

Bakan Şimşek Temmuz ayından beri maaş zamlarının reel alım gücünü artırması için çalışmalarını gerçekleştiriyor. Şimşek, öncelikli hedefini artacak maaşların alım gücünü kalıcı olarak olumlu etkilemesi için enflasyonun belini kırmak olarak belirledi.

Koordineli para ve maliye politikalarıyla enflasyonda kalıcı düşüş temin edilecek. Asgari ücret, emekli ve memur maaşı zamlarıyla alım gücü artacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası koordineli çalışarak enflasyonu tek haneye çekmeyi hedefliyor.

Bakan Şimşek ücret artışlarının alım gücüne doğrudan yansıması için öncelikle enflasyonun baskılanması gerektiği bilinciyle adımlar atıyor. Çünkü enflasyonun yüksek kaldığı bir ortamda ücret artışlarının alım gücüne etkisi sınırlı kalıyor.

ENFLASYONDA AYLIK DÜŞÜŞ SÜRÜYOR 

Enflasyonda Temmuz ayından itibaren aylık bazda düşüş sürüyor. Temmuz'da vergi düzenlemelerinin kısa süreli etkisiyle yükselen enflasyon kademe kademe düşmeye devam ediyor.

Temmuz ve Ağustos aylarında yüzde 9'un üzerinde seyreden aylık enflasyon Eylül'de yüzde 4,75 Kasım'da yüzde 3,43 oldu. Koordineli para ve maliye politikalarının etkisiyle dezenflasyon süreci 2024 yılının ilk çeyreğinden sonra belirgin bir şekilde hissedilecek.

OCAK AYI MEMUR TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI YÜZDE 15 

Yaklaşık 6 milyon memur ve emeklisi ile 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı doğrudan ilgilendiren toplu sözleşme zammı Ocak ayında yüzde 15 olacak.

Memurlar, toplu sözleşmenin yanında enflasyon farkını maaşlarına yansımış bir şekilde görecek.

MEMUR ZAMMI DOĞRUDAN 8,4 MİLYON VATANDAŞI İLGİLENDİRİYOR 

Memur zam oranı 3,7 milyon memuru, 2,7 milyon memur emeklisini ve 2,4 milyon sosyal destek ödemesi alan vatandaşı ilgilendiriyor. Bilindiği üzere 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gibi sosyal destek ödemeleri doğrudan memur zammı ile belirleniyor.

Memur zammı Ocak döneminde emekli refah payı için de önemli bir referans değer olarak masada olacak.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI NASIL HESAPLANIYOR? 

Memurlar her yıl Ocak-Temmuz döneminde tıpkı SSK, Bağ-Kur emeklileri gibi zam alıyor. Burada SSK ve Bağ-Kur emeklileri doğrudan 6 aylık enflasyon oranı kadar zam alırken, memur zammı hesaplamasında işin içine toplu sözleşme giriyor.

Bir önceki dönem verilen toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon oranı memur enflasyon farkı olurken, burada yeni dönemin toplu sözleşme zammı ilave edilerek nihai memur zam oranı hesaplanıyor.

MEMUR ZAMMI REFERANS OLACAK: EMEKLİYE REFAH PAYI MASADA 

Hesaplamalara dikkatle bakıldığında memur zammı, 6 aylık enflasyon rakamının 10-12 puan daha üzerinde olacak. Emeklilerin zam oranının memurların altında kalmaması için bütçe çalışması gerçekleşiyor.

Burada SSK ve Bağ-Kur emeklisi için doğrudan kök maaşlara yansıyacak 5-10 puanlık bir refah payı masada bulunuyor. Kabaca emekli zammı için yüzde 40, 45 ve 50 oranı gündeme gelecek.

EMEKLİ ZAMMI İÇİN SON KARARI ERDOĞAN VERECEK 

Burada nihai rakam bütçe çalışmaları sonrasında ortaya çıkacak. Bakan Şimşek çalışmayı Erdoğan'ın onayına sunacak ve karar alınacak.Refah payı hariç beklenen enflasyon rakamlarıyla örnek bir hesap yapacak olursak;

EMEKLİLERE YÜZDE 4'LÜK EK ÖDEME VAR 

10.000 TL kök maaşı olan bir vatandaşın maaşı refah payı hariç yüzde 37,76'lık hesaplanan rakamlara göre 13.776 TL'ye yükselecek. Bu rakama yüzde 4'lük ek ödeme ilave edilecek ve emekli vatandaş hesabında 14.327 TL'yi görecek.

 

Paylaş