Zeytinburnu Mozaik Müzesi açıldı

Zeytinburnu Mozaik Müzesi açıldı

Kültür Edebiyat

Kazlıçeşme Sanat Galerisi'nin restorasyon sürecinde keşfedilen Roma ve Bizans Dönemine ait mozaiğin yer aldığı Zeytinburnu Mozaik Müzesi açıldı.


Açılışta ayrıca Şerif Hüseyin tarafından çıkarılan isyanda zor şartlar altında 2 yıl 7 ay yönettiği Medine Müdafaası ile tanınan Ömer Fahreddin Türkkan'ın fotoğrafları ve günlüklerinin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, açılışta yaptığı açıklamada Kazlıçeşme isminin İstanbul'un fethinde, suya ihtiyacı olan ordudaki askerlere yol gösteren kazlardan geldiğini belirterek, bölgenin fetih sonrası deri işleme ve sanayi bölgesi olarak geliştiğini söyledi.

Müzenin açılacağı yapının, 19. yüzyılda askeri fabrika işçileri için hastane olarak inşa edildiğine dikkati çeken Arısoy, "1984'te Zeytinburnu Belediye Başkanlık binası olarak hizmet vermeye başlamış. 2000'li yılların başından itibaren belediyemizin yaptığı yatırımlar, kültür vadisi gibi projelerle, İstanbul'un ve ülkemizin kültür envanterini genişleten bir ihya ve inşa dönemi başladı. İlçemiz başka bir çehreye büründü. Başkan danışmanı ve yardımcısı olarak bu binada çalıştığım 15 yıl boyunca Zeytinburnu'nun dönüşümüne katkı yapmaktan sevinç duydum." dedi.

"Müzemizin İstanbul'un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanlığındaki görevinin kültür belediyeciliğiyle anılmanın önemini daha iyi anlama fırsatı verdiğine işaret eden Arısoy, şunları kaydetti:

"Belediyemiz yeni binasına taşınınca kültürel restorasyon hamlesinin bir parçası olarak bu bina da restore edildi. Çalışmalar sırasında zeminde mozaikler bulundu ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri denetiminde koruma altına alınarak teşhir edilmeye başlandı. Daha sonra bina dışına genişlettiğimiz kazı çalışması, Geç Roma-Erken Bizans dönemine tarihlenen mozaiğin bütününü ortaya çıkardığı gibi bir lahit mezar odası ve bazı iskeletlere ulaşmamızı sağladı. Sur dışında keşfedilen bu en büyük mozaiği ve diğer buluntuları, İstanbul tarihinin yeni tanıkları olarak Zeytinburnu Mozaik Müzesi adı altında sergilemeye karar verdik. İstanbul'a bir müze daha kazandıracağımız için heyecanlıyız. Müzemizin İstanbul'un kültür turizmi için yeni bir soluk olacağına inanıyoruz."

Zeytinburnu Mozaik Müzesi hakkında

Kazlıçeşme Sanat Galerisi binasının 2015-2018'deki restorasyon sürecinde keşfedilen mozaiğin ortaya çıkarılmasıyla oluşturuldu.

Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait mozaik, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğünün yerinde koruma kararıyla üzeri camla kaplandı ve sergilenmeye uygun hale getirildi.

Yapılan kazılarla, İstanbul'da sur dışında bulunan ilk örnek olan mozaiğin yanı sıra mezar odası, lahit ve iskeletler bulundu.

İstanbul'un tarihi için yeni bir tanık olmak üzere, mekan Mozaik Müzesi'ne dönüştürüldü.

 

Paylaş