Memur ve emekliye 3 ayda yüzde 19 enflasyon farkı

Memur ve emekliye 3 ayda yüzde 19 enflasyon farkı

Yaşam

Milyonlarca memur ve emeklinin yakından takip ettiği enflasyon rakamları dün açıklandı. Buna göre son 3 ayda oluşan enflasyon, ocakta ödenecek toplu sözleşme zammını aştı. 

Şimdiden enflasyon farkı yüzde 19. Toplu sözleşme zammı da dahil edilirse bu ay itibarıyla yüzde 34’lük zam cepte. Ocakta memur ve memur emeklisine yapılacak zammın yüzde 50’ye ulaşması bekleniyor.

Memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranı her iki yılda bir toplu sözleşmeyle belirleniyor. 

2024 ve 2025 yıllarında yapılacak zam görüşmeleri 1 Ağustos’ta başlamış, ancak 22 Ağustos’a kadar devam eden müzakerelerde zam oranı konusunda sonuç alınamamıştı.

Bunun üzerine devreye Kamu Görevlileri Hakem Kurulu girmişti. Kurul; memur ve memur emeklisine 2024’ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025’in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılmasını kararlaştırmıştı.

YÜZDE 15İN ÜZERİNE EKLENECEK

Memurlar ve memur emeklileri, ocak ve temmuz aylarında açıklanan son 6 aylık enflasyon toplu sözleşmedeki zam oranlarını aşıyorsa bir de fark alıyor. 

Memur maaşlarına geçtiğimiz temmuz ayında 17.55 oranındaki yüzdelik zammın yanı sıra 8 bin 77 lira seyyanen zam verilmişti. Temmuz-aralık toplu sözleşme zammı yüzde 6’ydı. 

Yani yılın ikinci 6 ayında (temmuz-aralık) oluşan enflasyon bu oranın üzerinde gerçekleşirse, Hakem Kurulu’nun belirlediği yüzde 15’lik sözleşme zammına fark eklenecek.

NET RAKAM OCAKTA

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı enflasyon verileri, memur ve memur emeklisi için şimdiden yüzde 19’un üzerinde zam farkının oluştuğunu ortaya koydu. 

Verilere göre; temmuzda aylık enflasyon yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09 olarak gerçekleşmişti.

Dün açıklanan eylül ayı enflasyonu da yüzde 4.75 oldu. Buna göre son 3 aylık kümülatif artış yüzde 25.12 olarak gerçekleşti. İkinci 6 aylık dönem için yüzde 6 zam yapıldığını ifade etmiştik. 

Yani son 3 ayda enflasyon kaynaklı zam farkı yüzde 19.12 (25.12-6) oldu. Ekim, kasım ve aralık ayı enflasyon oranlarıyla net fark ortaya çıkacak.

BEKLENTİLER NE YÖNDE?

Merkez Bankası’nın son Enflasyon Raporu’nda enflasyonun 2023 yılsonunda orta noktası yüzde 58 olmak üzere yüzde 54 ile yüzde 62 aralığında olacağı tahmin edildi. 

Yılsonu enflasyonu yüzde 58 olursa yüzde 25 oranında enflasyon farkı doğmuş olacak. Böylece ocak ayında maaşlarda yüzde 43.75 artış olacak (yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı dahil hesap). 

Ocakta enflasyon farkıyla zam yüzde 43.75 olursa en düşük memur maaşı 22 bin 17 liradan 31 bin 650 liraya çıkacak.

 Eğer yıllık enflasyon yüzde 62 olarak gerçekleşirse bu durumda yüzde 32 civarında enflasyon farkı doğmuş olacak ve zam yüzde 47’ye ulaşacak. Zam yüzde 47 olursa en düşük memur maaşı 32 bin 365 lira olacak.

En düşük memur emekli maaşı ise zammın yüzde 43.75 olması halinde 14 bin 197 lira, zammın yüzde 47 olması halinde ise 14 bin 518 liraya yükselecek. Yıllık enflasyonun yüzde 70’e çıkacağı yönünde öngörüler var. Bu gerçekleşirse enflasyon farkıyla memur zammının yüzde 50’ye ulaştığını görebiliriz.

SSK VE BAĞKUR EMEKLİSİNDE HESAP NASIL?

SSK ve Bağkur emeklileri ocak ve temmuzda son 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Son dönemde hükümet maaşlara enflasyon zammına ek olarak refah payını da eklemişti

Geçtiğimiz temmuz ayında SSK ve Bağkur emeklisine enflasyon artışına göre yüzde 19.77 zam verilecekti. 

Bu zam refah payı ile yüzde 25’e tamamlanmıştı. Emekliye enflasyon tahminlerine göre ocakta yüzde 30-40 arasında zam yapılması bekleniyor.

EN DÜŞÜK TUTARLARDA DÜZELTME VE İKRAMİYE

En düşük emekli maaşı şu anda 7 bin 500 lira. Emeklilerden bu tutarın artırılmasına yönelik talep var. Siyasiler de bu konuda çalışma yapıldığını sıkça gündeme getiriyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Emeklilerimizden gelen serzenişlerin farkındayız. İnşallah bu konuda da gereken adımları yılsonuna kadar atacağız” demişti. 

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Emeklilerle ilgili Cumhurbaşkanımızın talimatlarını aldık, çalışmaya başladık” diye konuşmuştu.

Bu açıklamalar kapsamında emekli maaşlarına seyyanen zammın yapılabileceği belirtiliyor. Bu noktada 11-12 bin liralık rakamlar telaffuz edilse de nihai karar ocak ayının ilk haftasında netleşecek. 

Üzerinde tartışılan diğer bir konu ise bir kereye mahsus verilmesi planlanan emekli ikramiyesi.

Bunu, Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı nedeniyle, ‘Cumhuriyet’in Yüzüncü Yılı ikramiyesi’ olarak tanımlayanlar da var. Burada gündeme gelen rakam ise 5 bin lira. Bunlar kamuoyunda konuşulan rakamlar. Henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

 

Paylaş