Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi! İşte asgari ücret zammında olası rakamlar

Asgari ücrette ikinci toplantı sona erdi! İşte asgari ücret zammında olası rakamlar

Yaşam

 Asgari Ücret Komisyonu'nun ikinci toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücret zammıyla ilgili flaş açıklamalarda bulunarak tarihi açıkladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan "Asgari ücretin açıklanacağı gün belirlenmedi, çalışıyoruz" açıklamasında bulundu.

 Öte yandan asgari ücret zammında masadaki rakamlar ortaya çıktı. İşte haberin detayları...

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücret için yapılan 2. toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

Ağar, "Görüşmelerimiz devam edecek, bu hafta üçüncü kez bir araya geleceğiz. Bayram öncesi sonuçlanmasını bekliyoruz. İşveren temsilcilerimizde kendi aralarında tartışarak komisyona bilgi verecekler." ifadelerini kullandı.

Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar, asgari ücret için yapılan 2. toplantının ardından açıklamalarda bulundu.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 8 BİN 506 LİRA 

Asgari ücret tespit komisyonu 15 üyeden oluşuyor. 5 üye hükümeti, 5 üye işçi tarafını 5 üye de işveren tarafını temsil ediyor. Kararlar oy çokluğuyla alınıyor. Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. Asgari ücretin yeni dönemde kaç liraya yükseleceğinin Kurban Bayramı'ndan önce belli olması bekleniyor.

HANGİ RAKAMLAR GÜNDEMDE? 

CNN TÜRK Muhabiri Ahmet Türkeş, bugün gerçekleşecek asgari ücret toplantısı ile ilgili olarak şu bilgileri paylaştı: İlk toplantıda taraflar arasında rakam telaffuz edilmemişti. Bu toplantıda işçi kesiminin taleplerini masaya getirmesini bekliyoruz. Görüşme sonrasında verilecek mesajlar son derece önemli.İşçi kesimini Türk-İş, işveren kesimini TİSK temsil ediyor, hükümet yetkilileri de bu toplantılara katılıyor. Masadaki en önemli konu rakamlar. Bu noktada verilen mesajlar önemli. Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, ‘Tüm tarafların içine sinebilecek bir oran’ vurgusu yapmıştı, ‘Çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz.’ demişti.

Seçim öncesinde hükümet yetkililerinden gelen açıklamalarda 500 Dolar seviyeleri işaret edilmişti. Bugün kura baktığımızda yeni asgari ücretin 11 bin liranın üzerinde olabileceği ifade ediliyor. Pazarlık sonrası belli olan rakam olacak.İşçi kesimi ‘Asgari ücret hayat pahalılığına göre güncellenmeli.’, diyor. Daha önce yapılan açlık, yoksulluk araştırmasına göre, bekar bir işçinin yaşam maliyeti 13 bin 440 lira olarak belirlenmişti. İşçi kesiminin masada bu rakamdan hareket ederek pazarlık yapması bekleniyor.

ZAM BEKLENTİLERİ NELER? 

Peki asgari ücrette ara zam ne kadar olacak, beklentiler neler? Konuyla ilgili merak edilenleri Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, CNN Türk’te açıkladı. Bayram konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Vedat Bilgin 500 dolar olacak açıklamasını yapmıştı. Asgari ücret parametresi sadece dolar değil bununla alakalı bir sürü parametre var. Kamu işçilerine verilen yüzde 45 zam var. Bu pencereden bakacak olursak 11 bin 500 ile 12 bin 300’ler seviyesinde asgari ücretin şekilleneceğini öngörüyoruz. Yüzde 40 artış olursa 11 bin 910, yüzde 45 olursa 12 bin 345 olur.


 

Paylaş