AK Parti'den yeni adım: Her eve en az bir maaş!

AK Parti'den yeni adım: Her eve en az bir maaş!

Yaşam

AK Parti yeni dönemde ailelerin alım gücünü artırmak için çalışmalar yapıyor. Önümüzdeki dönemde hükûümet, düşük gelirli ailelere kazançları asgari ücret seviyesine çıkana kadar ödeme yapacak

Cumhurbaşkanlığı 2. tur seçimlerine sayılı günler kala partiler sahada çalışmalarını yoğunlaştırırken, daha fazla vatandaşın desteğini almak için vaatlerini anlatmaya devam ediyor.

AK Parti’nin öne çıkan vaatlerinin başında ise yeni dönemde ailelerin alım gücünü güçlendirmek geliyor. Bu kapsamda, asgari hayat standardının altında hane bırakmamak için gelir tamamlayıcı aile destek sisteminin hayata geçirilmesi planlanıyor.

ASGARİ HAYAT STANDARDI

“Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı” adı verilen sistemle hanenin gelirinin belirli bir düzeyinin altına inmemesi garanti altına alınacak. Her ailenin en az asgari ücret seviyesinde bir geliri olacak. Eğer bir hanenin asgari ücret altında geliri var ise üstünü devlet tamamlayacak. Bu sayede gelir dağılımı daha hakkaniyetli hâle getirilecek.

HER AİLEDEN BİR İSTİHDAM

Bunun yanı sıra, çalışabilir durumda olan aile fertlerinden en az bir çalışanın olmasını temin edecek şekilde Aile Koruma Kalkanı Programı devreye alınacak. Bu kapsamda, özel sektörde istihdam edilecek kişilerin sigorta primini de yine devlet ödeyecek. 

EV KADINLARINA ERKEN EMEKLİLİK 

Aileyi toplumun temel taşı olarak gören AK Parti, başka birçok düzenlemeyi de hayata geçirecek. Bunlar arasında ev kadınlarına erken emeklilik hakkı da bulunuyor. Ev kadınlarının erken emeklilik hakkı elde edebilmeleri için çocuk sayısına göre emeklilik yaşının değiştiği bir sistem kurulacak.

Bazı meslek gruplarının iş yükü ağırlığı nedeniyle sahip oldukları yıpranma payı hakkı ev hanımlarına da verilecek. Çok çocuğu olanların ‘Yıpranma payı’ daha yüksek olacak ve bu durumda emeklilik yaşı geriye çekilebilecek. Çocuk sayısı yüksek olan ev kadınlarının, diğerlerinden daha erken emekli olması sağlanacak.  

PRİM DESTEĞİ DE SUNULACAK

Ayrıca isteğe bağlı sigorta ödeyerek emekli olmak isteyen ev kadınlarının priminin üçte birini devlet karşılayacak. 2023 yılı için; prime esas günlük kazanç alt sınırından kazanç beyanında bulunan bir isteğe bağlı sigortalının ödemesi gereken aylık asgari prim tutarı 3 bin 202 lira olarak belirlenmişti. Yeni uygulama hayata geçtiğinde 3 bin 202 liranın 1.067 lirası devlet tarafından karşılanacak. 

AİLE VE GENÇLİK BANKASI

Ev hanımlarının emekliliğine destek, dijital olarak çalışacak Aile ve Gençlik Bankası kanalıyla sağlanacak. Sosyal amaçlı bu bankanın ana gelir kaynaklarından biri de Karadeniz’de keşfedilen doğalgaz gelirlerinin belirli bir yüzdesi olacak. Merkezî bütçeden sosyal yardımlar için ayrılan paydan da ev hanımlarının emekliliklerine katkı yapılacak.

MEVSİMLİK İŞÇİLERE YENİ HAKLAR

Mevsimlik tarım işçisi kadınların sosyal güvenlik başta olmak üzere çalışma şartlarında da iyileştirmeye gidilecek. Hem çalışmak hem çocuğuyla ilgilenmek isteyen kadınlara yönelik, uzaktan çalışma ve kısmi çalışma gibi alternatif çalışma imkânları artırılacak.

EV KADINLARINA YIPRANMA PAYI

AK Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

Önümüzdeki dönemde aile bazlı vatandaşlık maaşı teklifimiz var. Yani her ailenin en az asgari ücret seviyesinde bir geliri olmasını temin etmek, o kadar geliri yoksa üstünü tamamlamak üzere tekliflerimizi yapıyoruz. Ayrıca ev kadınları için emeklilik hakkını getirecek teklifimizi de bu seçimde milletimizle paylaştık. Ev kadınlarına da milletvekilleri gibi yıpranma payını koyarak emeklilik hakkını inşallah getireceğiz. Böylece çok büyük bir rahatlama olacak.

 

Paylaş