Filiz Hatipoğlu’nun “Kültürel İmgenin Mirası” Sergisi Pera Palace’da

Filiz Hatipoğlu’nun “Kültürel İmgenin Mirası” Sergisi Pera Palace’da

Kültür Edebiyat

 Geçmişten günümüze uzanan gelecek nesillerin belleğinde izler bırakacak sergi!

Dünyanın en prestijli sanat fuarlarında Türkiye’nin adından söz ettiren Gama Art Gallery ve Pera Palace Hotel iş birliğiyle, ödüllü sanatçı Filiz Hatipoğlu’nun ‘’Kültürel İmgelerin Mirası’’ adlı solo sergisi 28 Nisan-30 Mayıs tarih aralığında sanatseverlerin izleniminde.

Filiz Hatipoğlu eserlerinde tarih boyunca, İstanbul ve Anadolu topraklarının barındırdığı uygarlıkların günümüze kadar uzanan yaşanmışlıkları, kültürel imgeleri ve sanatından taşıdığı izlerden ilham alarak geçmişten bu güne ışık tutarken ‘’Kültürel İmgenin Mirası‘’ adlı serisinde zaman paradoksu dahilinde, uygarlıklardan, atalarımızdan kalan yapılar, ilmi eserler ve geleneklerin tamamı niteliğinde görsel bir dilde okur yazarlık sunuyor.

Eserlerinde Selçuk, Bizans ve Osmanlı dönemlerinin özelliklerini taşıyan tarihi yapıları gerek detay, gerekse simgesel olarak sentezleyen Hatipoğlu, işlerinde dönemlerin özelliklerine bağlı kalarak adeta ütopik dünyaya gönderme yapıyor. Osmanlı sanatı tarihinin yapı taşlarından olan, önemli resimli bilgiler içeren yazma eserler yaşanmış olguları resmederek hikâyeleştirirler. Geleneksel oyunları görselleştiren minyatürler, sadece kitaplarda, yazma eserlerde kalmak yerine, gelecek nesillere ulaşması için, özüne bağlı kalarak, dönemlerin özelliği niteliğinde büyütülmüş öğeler ile karşımıza çıkıyorlar.

Sanatçının tanımıyla; Albert Einstein’in dediği gibi; ‘’Geçmiş, şu an ve gelecek arasındaki fark, inatçı bir illüzyondan ibarettir’’. Bu resimler işte tam da bu tespitle geşmişi günümüze taşırken zamanın içinden geçerek yaşanmışlığın gizemi ile o günlere götürürken görsel okur yazarlık imgelerin etkisiyle illüzyon oluşturuyor. Görsel okur-yazarlık bireylerin gittikçe artarak görsel kültür tarafından yönetilen bir topluma tam olarak katılmalarını sağlar. Bu da; ‘’Kültürel İmgelerin Mirası” olarak bu sergide yer alıyor.

 

Paylaş