EYT'de yaş sınırı olacak mı? Uzman isimler açıkladı

EYT'de yaş sınırı olacak mı? Uzman isimler açıkladı

Yaşam

 EYT'de yaş sınır iddialarına ilişkin konuşan AK Parti MKYK üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul, “Şuanda EYT’de yaş sınırı olup olmadığı belli değil. Sayın bakanımızın da açıklamalarından anladığımız kadarıyla yaş sınırı yok" dedi.

EYT düzenlemesi için bekleyiş sürerken son günlerde ortaya atılan yaş sınırı iddiaları hem ekonomi çevreleri hem de düzenlemeyi bekleyen milyonlarca EYT’li tarafından yakından takip ediliyor.

YAŞ SINIRI GELİYOR İDDİALARI

İddialara göre EYT düzenlemesinde kadınlar için 48, erkekler için ise 50 yaş sınırı uygulanması konuşuluyor. Bir diğer öneri ise kadınlar için 50, erkekler için ise 52 yaş sınırıydı.

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

EYT yaş sınırı sosyal medyada en çok konuşulan konular arasına girdi. Binlerce EYT'li yaş sınırı yaptıkları paylaşımlarla karşı çıkarken, Twitter'da #EYTdeYaşKoşulunaHayır hashtag'i kullandı.

AK Parti MKYK üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul ve Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, konuya ilişkin Haber7.com'a açıklamalarda bulundu. 

RESUL KURT: YAŞ SINIRI OLUP OLMADIĞI BELLİ DEĞİL

Haber7.com’a değerlendirmelerde bulunan AK Parti MKYK üyesi ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul, “Şuanda EYT’de yaş sınırı olup olmadığı belli değil. Sayın bakanımızın da açıklamalarından anladığımız kadarıyla yaş sınırı yok. Sadece kadınlar için 20, erkek için 25 yıl sigortalılık süresi ve en az 5000 gün şartı görünüyor. Yine de sürecin tamamlanmasını beklemeliyiz. Şuanda yazılanlar net bilgiler değil. İtibar edilmemeli” ifadelerini kullandı.

BAYRAM: YAŞ ŞARTI OLMASI DÜŞÜK BİR İHTİMAL

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Vergi Uzmanı Muhammed Bayram ise şu ifadeleri kullandı:

“Bakan Vedat Bilgin, daha önce yaptığı açıklamalarda EYT ile ilgili isteklerin ve şartların belli olduğundan bahsetti. Biz de EYT konuşulmaya başlandığından beri bunun çeyrek asırlık bir sorun olduğunu, devletin bunun farkında olduğunu, bu sorunun önceki dönemlerden kaynaklanan bir sorun olduğunu ve bu sorunun çözülürken diğer mağduriyetlerin de ortadan kaldırılması gerektiğinden sürekli bahsettik.  “Burada birinci şart sigortalılık süresi. Kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıl. İkinci şart ise 5 bin gün prim süresi. Bir de yaş şartı var. Biz en baştan beri Hollanda ve Finlandiya gibi modelleri konuştuk. Bakanımızda ‘Biz Türk modelini uygulayacağız’ dedi. Buradan anlamamız gereken ise kademeli gün olmayacağı ve yaş şartının ortadan kalkacağıydı. Gelen açıklamalarla birlikte Bakan Bilgin ‘EYT’de yaş şartının ortadan kaldırılması için çalışıyoruz’ dedi.  Bu açıklamadan yola çıkarak EYT’de yaş şartının kaldırılması ihtimalini çok yüksek görüyoruz. Yine de EYT’nin kamuya ve işverene maliyeti göz önünde bulundurulduğunda (İşverene maliyetini sadece parasal olarak düşünmemek gerekiyor. Nitelikli iş gücü kaybı da yaşanabilir) kadınlarda 50, erkeklerde ise 52 yaş sınırını söyledik ama şüpheli bir ihtimal. Bazen piyasanın nabzını yoklamak için böyle kulis bilgileri ortaya atılır. Hala tartışma konusu olduğu için piyasanın vereceği tepkiye göre bir karar verilecektir. Yaş şartının olasılıklar içinde olduğunu ancak düşük bir ihtimal olduğunu düşünüyorum”

BAKAN BİLGİN’DEN EYT'DE YAŞ ŞARTI AÇIKLAMASI

Bakan Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili düzenleme konusunda, “İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil” demişti.

Görüşmelerin sunum kısmında EYT ile ilgili yaptığı, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var." açıklamasını anımsatan Bilgin, şöyle konuşmuştu:

"EYT konusunda çok açık söyledim. Bugün 1,5 milyon civarında dediğim rakam; haziranda aldığımız veri. Bu rakam yıl sonu itibarıyla değişir. Çünkü orada neye bakıyoruz? Prim gün sayısına. Bazı milletvekillerince 'prime takılanlar' gibi bir şeyin oluşacağı söylendi. Prime takılanlar olmayacak. Neden olmayacak? Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400. Bu, kötü senaryoları kafanızdan silin. Öyle bir şey yok. Bugün bu arkadaşlar yıl sonu itibarıyla emekli olabilecek olanlar, bu düzenlemeyi yaptığımızda emekli olacak da geriye kalan yaklaşık 4 milyon insan ne olacak? İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız düzenleme herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan bir düzenleme değil. Zannedersem bu açıklamalarım yeterli olmuştur."

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiriyor. Bu tarihte yasanın çıkması sonrasında emeklilik için yaş şartı getirilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen haftaki kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" demişti.


 

Paylaş