Asgari ücret zammı bu 3 rakamdan biri olabilir: İşte en gerçekçi hesaplama

Asgari ücret zammı bu 3 rakamdan biri olabilir: İşte en gerçekçi hesaplama

Yaşam

 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için son viraja giriliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak ve yeni asgari ücret belli olacak. Uzmanlar ayakları yere basan 3 farklı hesap üzerinde yoğunlaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için başlatılan anket çalışması ardından  Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun da toplanacağı tarihleri elli oldu. Asgari ücretin belirlenecek açıklanacağı toplantı 7, 8 ya da 9 Aralık'ta ilk toplantısını yapacak.

Türk-İş, TİSK ve hükümet temsilcilerinden bulunan 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4 farklı toplantı yapacak. 

Bu toplantılarda, bakanlığın işçi ve işverenin katılımıyla gerçekleştirdiği anket, yeni asgari ücretin belirlenmesinde önemli bir madde olacakken en kritik veri yıl sonu enflasyon rakamları olacak. 

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA 3 GÜÇLÜ SENARYO

Hükümet kanadından gelen açıklamalar asgari ücret zammında enflasyon + refah payı olacağı şekilde yorumlanırken uzmanlar 3 farklı hesap üzerinde duruyor.

2021 yılında 2 bin 825 TL olan asgari ücret kümülatif olarak yıl içinde yüzde 94,6 oranında artırılarak Temmuz ayında 5500 TL'ye yükseltilmişti.

ASGARİ ÜCRETE YÜZDE 40 VEYA 45 ZAM BEKLENİYOR

Uzmanlara göre yıl sonunda yüzde 35'i bulan bir enflasyon farkı ortaya çıkacak. Enflasyon farklı ve refah yapı göz önüne alındığında en güçlü iki ihtimal şu şekilde ortaya çıkıyor: Asgari ücrete yüzde 40 veya yüzde 45 zam 

Bu oranlarda zam uygulandığında ise 2023 yılı asgari ücret şu şekilde ortaya çıkıyor.

Asgari ücrete yüzde 40 zam: 7700 TL

Asgari ücrete yüzde 45 zam: 7975 TL

ASGARİ ÜCRETTE PSİKOLOJİK SINIR 8 BİN TL

Kimi uzmanlara göre ise şuan bu rakamları üzerinden bir düzeltme ile asgari ücret için psikolojik sınır olarak gösterilen 8 bin TL olarak uygulanacağı yönünde.

 

Paylaş