İran’da 8. Uluslararası Mevlana ve Şems Sempozyumu düzenlendi

İran’da 8. Uluslararası Mevlana ve Şems Sempozyumu düzenlendi

Kültür Edebiyat

 İran’ın kuzey batısında yer alan Hoy kentinde 8. Uluslararası Mevlana ve Şems Sempozyumu düzenlendi.

Sempozyuma İran ve Türkiye’den bir çok kişi katıldı. Mevlevi ayinin de yapıldığı sempozyumda konuşmaların ardından dualar okundu.

Mevlevi ayini ve dualar sırasında salondaki katılımcıların duygulanması dikkat çekti.

Sempozyum sonrasında katılımcılar Şemsi Tebrizi’nin olduğu rivayet edilen kabre çiçekler koyarak Mevlevi ekibinin zikrini izledi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kayri de sempozyum katılımcıları arasındaydı. 

Kayri, sempozyumdaki sıcak ilginin dostluk ve kardeşliğin icra edileceği bir havaya dönüşeceğini ümid etiğini belirtti.

Hem ülke hem de üniversiteye yarar sağlayacak eğitim ve ARGE içerikli tüm işbirliklerine makul ölçüde katılmaya hazır olduklarını belirten Kayri, bunun için Yüksek Öğretim Kulunun ve üniversitelerinin onayını alarak işbirliğine girdiklerini söyledi.

Sempozyuma katılan Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mustafa Atlı da 8. Uluslararası Mevlana ve Şems Sempozyumuna katıldıkları için memnun olduğunu belirterek gösterilen ilgi ve alakadan dolayı da teşekkür etti.

Atlı sempozyuma katıldığında İran halkı ile Türk halkının kültürel açıdan birlikteliği gördüğünü ve bu birlikteliğin Türkiye’de de devam ettiğini ifade etti. 

Halkların aynı anlayış ve aynı kültürle bir hamur gibi yoğrulduğunu farkettiğini söyleyen Atlı, bu kongrenin Türkiye’de de gerçekleşmesini arzu ettiğini belirtti.

Tahran Üniversitesi Fars Edebiyatı öğretim üyesi İrec Şehbazi Mevlana ve Şemsin söylemlerini kin ve nefretten uzak ve barış içerikli olduğunu söyledi.

Mevlana, Yunus Emre, Şemsi Tebrizi, Goethe, Dante ve diğer yazar ve düşünülerin kültürleri birbirine yakınlaştırdığını ifade eden Şehbazi, bunlardan istifade edip barış için gayret etmek gerektiğini ifade etti.


 

Paylaş