29. İstanbul Caz Festivali 25 Haziran'da başlıyor

29. İstanbul Caz Festivali 25 Haziran'da başlıyor

Müzik

 İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, 25 yıldır Garanti BBVA sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Caz Festivali kapılarını 25 Haziran’da, 29'uncu kez açmaya hazırlanıyor. Festival bu yaz da cazın önde gelen isimlerini ve güncel müziğin yıldızlarını İstanbul’un farklı mekânlarında müzikseverlerle buluşturacak. Festival biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 21 Mart Pazartesi günü başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 25 Mart Cuma günü genel satışa çıkıyor.

29. İstanbul Caz Festivali, caz ve güncel müzik dünyasının en sevilen isimleriyle dolu bir programla müzikseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl 25 Haziran-7 Temmuz tarihleri arasında 200’ü aşkın yerli yabancı sanatçıyı ağırlayacak.

13 günlük festival maratonunda konser verecek isimler arasında güncel cazın efsane sesi ve beş Grammy Ödüllü kraliçesi Dianne Reeves, zarif pop-caz vokali ile ülkemizde geniş bir hayran kitlesine sahip olan Melody Gardot, 3 farklı nesli caz ve rock gitarcılığıyla tanıştıran gerçek bir müzik üstadı John McLaughlin, ilk İstanbul konseriyle modern caza yenilikçi bir nefes getiren Enrico Pieranunzi, Türkiye’nin en büyük rock yıldızlarından Teoman, gitarına eşlik eden eşsiz sesiyle Kalben, insan ruhuna dokunabilmeyi amaç edinmiş klarnet üstadı Yom, farklı tınılarını müziğinde işleyen rock grubu Boom Pam, afrobeat ile funk’tan beslenen Kutiman ve daha nice isim var.

Festivalin yeşille cazı bir araya getiren Parklarda Caz konserleri her yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki parklara yayılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek konserlere her yaştan festival izleyicisi davetli. Festivalin en özel etkinliklerinden +1’li Gece Gezmesi ise, bu yıl yeniden Kadıköy’ün sevilen mekânlarında tek gecelik bir müzik maratonu olarak düzenleniyor.


Festivalde 20 yıldır devam eden Genç Caz projesi 20. yılında Genç Caz+ adını alarak yaratıcı genç müzisyenleri daha geniş bir çerçevede desteklemek üzere yola çıktı. İlk defa geçen sene Mehmet Uluğ Fonu’nun desteği, Sony Music Türkiye ve Babajim İstanbul Stüdyoları’nın işbirliğiyle hayat geçirilen Genç Caz+ albümü, bu yıl da Genç Caz+ finalistlerine armağan edilecek. Genç Caz+’ya seçilecek müzisyen ve topluluklar ayrıca Parklarda Caz etkinliklerinde uluslararası sanatçılarla aynı sahneyi paylaşma imkânını bulacak.


29. İSTANBUL CAZ FESTİVALİ'NİN PROGRAMI BASIN TOPLANTISIYLA DUYURULDU


29. İstanbul Caz Festivali’nin programı 16 Mart Çarşamba akşamı Salon İKSV’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner ve Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ ile İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer konuşmacı olarak katıldı.

                           

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, “İstanbul Caz Festivali müzikal çeşitliliği ve kentle ilişkisi açısından öne çıkan, İKSV’nin en genç, en dinamik etkinliklerinden biri. Bugüne dek festival aracılığıyla Türkiye ve yurtdışından çok sayıda önemli ismi müzikseverlerde buluşturduk. Genç Caz gibi programlarla genç müzisyenlere festivalde alan açtık, Vitrin Türkiye Güncel Müzik Buluşması’yla ülkemizdeki müzisyenlerin uluslararası bağlar kurmalarına aracılık ettik. Festival tüm bu özellikleriyle dünya çapında caz festivalleri arasında saygın bir yer edindi. 29. İstanbul Caz Festivali’nin de her zamanki gibi yaratıcılığı tetikleyen, merakı cezbeden, düşünce ufkumuzu genişleten bir festival olacağını ümit ediyorum.” dedi. Ayrıca festival destekçilerine ve özellikle festivale desteğinin 25. yılını kutlayan Garanti BBVA ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkürlerini ileterek 50 yıldır birlikte olmanın verdiği mutluluğu dile getirdi.

Toplantıda konuşan Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, “Garanti BBVA olarak, toplumsal kalkınmanın temelinde yer alan, kültür sanat hayatına aktif katılımın ve kolektif sanatsal üretimlerin artırılmasını her zaman çok önemsiyoruz. Bankacılık faaliyetlerimizin yanı sıra topluma ve sosyal hayata değer katacak projeleri desteklemek de kurum kültürümüzün ayrılmaz bir parçası. Bu kapsamda Türkiye’nin en uzun soluklu festivallerinden olan İstanbul Caz Festivali’ne verdiğimiz desteği 25 yıldır kesintisiz ve en önemlisi ilk günkü heyecan ve coşkuyla gönülden sürdürüyoruz. Kültür sanat alanında özellikle de caz müziği gibi özel bir kategoride 25 yıllık bir işbirliği ülkemizde örneğine çok sık rastlanan bir durum değil. Bu sebepledir ki festivale çeyrek asırdır destek veren, verebilen bir kurum olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Büyük bir özveri ve emekle İstanbul’u bir caz kentine dönüştüren, bizlere festival coşkusu yaşatan İKSV’ye teşekkür ediyor, müzikseverlere şimdiden keyifli bir festival diliyorum” dedi.

Toplantıda daha sonra söz alan İstanbul Caz Festivali Direktörü Harun İzer, “Bu yıl İstanbul Caz Festivali için hazırlanırken odağımıza kültür ve sanat etkinliklerinin birleştirici yönünü aldık. Festivaller ve kültürel etkinlikler aslında bizleri buluşturduğu, bir araya getirdiği için de hayatımızda önemli bir yere sahip. Bunu özellikle geçtiğimiz iki yılda çok daha iyi anladık ve bunu düşünerek bir program oluşturduk. Bu yaz da ağırlıklı olarak açık hava mekânlarında gerçekleştirilecek festivalde, içimizi ısıtacak tanıdık isimlerin yanı sıra birbirinden özel, farklı projeler ve yeni müzisyenler yer alıyor. Bir arada olmak, festivalde buluşmak eminim hepimize iyi gelecek; bütün müzikseverleri festivalimize bekliyoruz” dedi. İzer, daha sonra festival programına dair ayrıntılı bilgileri aktardı.

 

Paylaş