Asgari ücrete ek zam ile ilgili son dakika gelişmesi!

Asgari ücrete ek zam ile ilgili son dakika gelişmesi!

Yaşam

 Milyonlarca kişi asgari ücreti temmuz ayında zam gelip gelmeyeceğini merak ediyor.Canlı yayında duyurdu...

Sendikalar çağrı yapıyor. Hükümetten de peş peşe açıklamalar geliyor. Son açıklama ise AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin'den geldi. Zengin katıldığı canlı yayınında asgari ücrete temmuz ayında ek zam yapılıp yapılmayacağı yönündeki soruya "Bakanlarımızın bu konu hakkında çalışmalar yaptığını biliyorum." ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özlem Zengin, TVNET'te  katıldığı canlı yayında  'Temmuz ayında asgari ücrete ek zam olacak mı?' sorusuna yanıt verdi."Bakanlarımızın bu konu hakkında çalışmalar yaptığını biliyorum. Çalışıyor arkadaşlarımız." diyen Zengin, "En azından bunun ne getireceği, nasıl bir maliyeti olacağı yönündeki çalışmaları bakanlıklarımız yapıyor." ifadelerini kullandı. Somut bir şey söylemeyi doğru bulmadığını ifade eden Zengin, "Bu konuda ilgili bakanların açıklama yapması lazım." diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan'ın Sert Sorular programında yaptığı "Cumhurbaşkanımız zaten ifade etmişti. Bu yapılabilir. Şu andaki mevzuat gereği yılda bir kez yapılıyor ancak bunu değiştirmek mümkün. Zamanı geldiğinde bir yıl geçmesi beklenmeksizin zam yaparız. Vatandaşı enflasyona ezdirmeyeceğiz" şeklindeki açıklaması anımsatılan Zengin, şunları söyledi:"Cahit Bey daha somut bir şey söyledi. Ben böyle bir şey söyleyemeyeceğim.Sayın bakan henüz elimizde böyle bir çalışma yok demişti.Şu an bildiğim kadarıyla arkadaşlarımız her halükarda bunun değerlendirmesini yapıyorlar"

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde kabine toplantısı sonrası yaptığı konuşmada bu konu hakkında yeşil ışık yakmıştı.Cumhurbaşkanı Erdoğan, dar gelirli vatandaşlar için yürürlüğe sokulacak yeni uygulamalara ilişkin temmuz ayını işaret ederek, "Dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücündeki düşüşün farkındayız. Yılbaşında asgari ücretten işçi, memur, emekli maaşlarına kadar geniş alanda ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle alım gücünü daha da iyileştireceğiz." demişti.

ÇALIŞMA BAKANI DA AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in, çalışanları ve emeklileri enflasyonun tahribatından koruyacak çalışmaların olduğunu, haziran enflasyonunun açıklanmasıyla yol haritasını belirleyeceklerini duyurması asgari ücret zam bekleyenleri umutlandırdı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de katıldığı bir programda “Çalışanlarımızı enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız” diyerek şunları dile getirmişti: "Türkiye’nin nükleer enerji üretimi konusunda ciddi bir yatırım gerçekleştirdiğini not düşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, enflasyonu kontrol altına alacak politikaların uygulandığının altını çizerek, “Tabii enflasyonu kontrol altına alacak, enflasyon sorununu aşacak çeşitli iktisat politikaları uygulanıyor. Enflasyonun karşısında özellikle çalışanlarımızı, işçilerimizi, emekçilerimizi, kamu personelini ve emeklilerimizi koruyacak tedbirleri almak durumundayız. Elbette enflasyon kontrol altına alınması için uygulanan politikalar belli bir müddet içerisinde bunu kontrol altına alacak, enflasyonda düşüşü sağlayacak. Bunlar önümüzdeki günlerde ortaya çıkabilmiş, çıkacak gelişmelere bağlı olacak. Bütün bunlara bağlı olarak biz de çalışanlarımıza dönük koruyucu politikaları uygulamaya sokmak durumundayız. Cumhurbaşkanımız, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı değerlendirmede bundan bahsetti. Biz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu zaten bir ilke olarak önümüzde duruyor. Biz de çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık. Önümüzdeki 6 aylık enflasyon değerlendirmesini yaptığımız zaman çalışanlarımızı, emekçilerimizi, kamu personelini ve özellikle de emeklilerimizi enflasyon karşısında koruyacak kapsamlı düzenlemeler yapacağız” Asgari ücret 2022 yılı tutarı, brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira 40 kuruş olarak belirlenmişti. Asgari ücret her yılın aralık ayında belirleniyor ve ocak ayında ödeniyor. 

 

Paylaş