Asgari ücrette son dakika gelişmesi: Saat belli oldu

Asgari ücrette son dakika gelişmesi: Saat belli oldu

Yaşam

 Asgari Ücret Komisyonu son dakika gelen açıklamaya göre son toplantı için saat 11'de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda bir araya gelindi. Toplantının ardından asgari ücret zam oranını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor.

SON DAKİKA: Asgari ücret tespiti için yapılan üçüncü toplantı da bir anlaşma sağlanamamıştı. Toplantı sonunda Çalışma Genel Müdürü, TİSK'in 3100 TL teklif ettiğini belirtirken TÜRK-İŞ ise 3900 TL istediğini açıklamıştı. Asgari ücret zammı için gözler dördüncü toplantıya çevrildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda saat 11'de komisyon tekrar bir araya geldi.

BAKAN DUYURDU: ENFLASYON KARŞISINDA EZDİRİLMEYEN ORANI HEP BİRLİKTE GÖRECEĞİZ 

Hazine Ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Asgari ücretle ilgili, bugün açıklama yapılacak. Her zaman olduğu gibi bugün de enflasyonun karşısında ezdirilmeyen bir oranı hep beraber görmüş olacağız." dedi.

2022 yılı asgari ücretinin belirleneceği resmi süreç devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun son toplantısını bugün yapılıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında kural gereği dört kez toplandı. Yapılan 3 toplantıda mutabakata varılamamıştı. 9 Aralık'ta yapılan üçüncü toplantı enflasyon rakamları nedeniyle kilitlenmişti. TİSK, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarının baz alınmasını istemiş, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ise yaşanan enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olduğu gerekçesiyle buna itiraz etmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Bayram havası yaratacak" bir rakam olacağı açıklamasında bulunmuştu.

3 KONUDA MUTABAKATA VARILDI

Görüşmelerde 3 konuda mutabakata varıldı. Asgari ücretteki işçi primlerinden de 5 puanlık indirim yapılması , gelir vergisi birinci diliminin yıllık brüt asgari ücrete eşitlenmesi ve asgari ücret işveren desteğinin toplu sözleşmeleri işyerlerinde yüzde 6, diğerlerinde yüzde 3 olarak belirlenmesi. 

TÜİK TUTAR AÇIKLAMADI

Öte yandan TÜİK bu yıl asgari geçim tutarı açıklamadı. Komisyon, Hacettepe Üniversitesi'nin bir işçinin günlük dengeli beslenme parametresine göre hesaplama yaptı.

HAFİF İŞTE 2.979, AĞIR İŞTE 3.567 TL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun hesaplamasında asgari geçim tutarı hafif işte 2.979 TL, ağır işte 3.567 TL oldu.

ASGARİ GEÇİMİ TİSK 3.100, TÜRK-İŞ 3.900 TL HESAPLADI

TİSK asgari geçim tutarını 3.100 TL, Türk-İş 3.579 TL öngördü.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dört kez toplanıyor. Bakanlıktaki ilk toplantının ardından Komisyon, işçi, işveren ev sahipliğindeki toplantıların ardından son toplantısını tekrar bakanlıkta yapıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 NE KADAR OLACAK?

Enflasyondaki tırmanma ve döviz kurunda yaşanan artış dolayısıyla bu yıl asgari ücrette yüksek artış beklentisi ortaya çıktı. Kulislerde, TÜRK – İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay’ın Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’e 4 bin liranın altında bir rakamı kabul etmeyeceklerini söylediği belirtiliyor.

 

Paylaş