AK Parti'den asgari ücret açıklaması!

AK Parti'den asgari ücret açıklaması!

Yaşam

 Ekonomik OHAL iddialarına yanıt

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, gündeme ilişkin son dakika açıklamalarında bulundu. Kurtulmuş, 'Asgari ücret ne kadar olacak, asgari ücret ne zaman açıklanacak?' sorularını da yanıtladı.

Numan Kurtulmuş'un açıklamalarından satır başları:

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK VE NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Çalışma Bakanlığımız beklentileri tespit etti. Nihayetinde müzakere sonucudur. Herkesi tatmin edecek, hakkaniyetli bir Asgari Ücret tespiti olacaktır. 

4 BİN TL ÜSTÜ OLACAK MI?

Bunu tam olarak söylemek mümkün olmaz. Beklentiler çerçevesinde bunu belirleyeceğiz. İnşallah herkesin tatmin olduğu bir rakam olacak. 

Benim de gönlüm geçen senekinin üstü ama reel rakamları konuşmak lazım. İşçi kesiminin de taleplerini karşılayacak bir asgari ücret ortaya çıkacaktır. 

EKONOMİK OHAL İLAN İDDİASI

Saçma sapan iddiadır, böyle bir şey sözkonusu olamaz. Serbest pazarın koşullarından taviz verilmeden devam eder. Ancak bugün de bir operasyondan bahsediliyor, stokçuluğa karşı ortada dolaşanlara karşı da hükümet her türlü tedbiri alır. Kimsenin aklından OHAL geçmesin. 

EK BÜTÇE İHTİYACI DOĞAR MI?

Zannetmiyorum. Hükümet sadece asgari ücretle ilgili değil memur ve emeklilerle ilgili baskıyı ortadan kaldıracak düzenlemeleri yapacaktır. Bunlar vergi olarak dönmeyecek. Maalesef son dönemde ortaya çıkan döviz kurlarındaki oynaklık nedeniyle birtakım mallar olağanüstü pahalandı. Vaandaşın alım gücünün belli seviyede tutulması için gayret sarfediliyor. Geçen seneki dönemle kıyaslandığında daha önemli hale geldi.

HAYAT TARZI ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Üniversitede öğrencilerle yapılan sohbette söylediğim bir sözdür. TÜİK, sorumlu ve Avrupa İstatistik Kurumu'na akredite olmuş Türkiye'deki tek kurumdur. TÜİK ya da başka kuruluşun itibarını korumak zorundayız. Kastettiğim şey ciddiyet. Ben hiç kimsenin hayat tarzı ile tercihleri ile dünya görüşüne sahip olmasını ayrıcalık olarak görmem. 

TÜİK ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Matematik hesaplama içinde yapıyor. TÜİK'in açıkladığı hesaplara itibar etmek zorundayız. Devlet kurumlarının resmi raporlarına itibar etmek zorundayız ki ortada kafa karışıklığı kalmasın. Hissedilen doğru bu, bu tarafına katılıyorum ama ortada bir de resmi hesaplamalar var. Bu yöntemlerin hepsi test edilmiş, sınanmış yöntemlerdir.

TÜRK LİRASI'NI KORUMAK İÇİN ESNAF VE VATANDAŞ NE YAPMALIDIR? 

Geçen hafta yaptığım konuşmada iki cümle çekilerek algı operasyonuna dair ders olarak okutulması lazım. Türkiye zor bir süreçten geçiyor esas gayemiz tezgahı dağıtmamaktır. Avrupa’da 2008 finans krizi uzak doğu Asya’daki 1998 krizinde tezgahı dağıtan ülkeler toparlayamıyor. İnsanların ürettiği şeyleri toparlaması lazım. Üreticilerin bir takım desteklere ihtiyacı var. KGF üzerinden krediler veriliyor. 0 faizli destekler veriliyor. Niçin veriliyor piyasadaki dolarizasyon aşağı indirilmek için yapılıyor. Doların serbest piyasa koşullarında dalgalanmasını hedefliyoruz.


"ÜRETİM İÇİN VERİLEN PARANIN DÖVİZE YATIRILMASI DOĞRU DEĞİL"

Üretim için verilen paraların bir şekilde dövize yatırılmasının doğru olmadığını işaret ettim. Bunlar kimdir hepsinin takip edilmesi lazımdır. İlgili kurumların vazifesi bunları takip etmektir.

Bunun üzerinden de algı operasyonu yapılmaya çalışıldı. Bu anlamda da bu algı tersine dönmüş oldu. Az bile söylemiş diyen medyanın içerisinden arkadaşlar da oldu.

Nasıl yüksek faiz düşük kurdan çıkar sağlayan bir kesim varsa. Bugünde devletin titizlikle üzerinde durması gereken husus budur. Bu ortamda düşük kredili Türk Lirasını dövize yatırmak manipülasyondur.

Bunların ortaya çıkarılması lazım Türkiye'nin niçin bu noktaya geldik sorusu sorulduğunda. Osmanlı’nın önceki dönemlerinden başlayan Cumhuriyet tarihinde de devam eden bir problemimiz var. Millet olarak bizim tasarruf açığımız var bu da iki açık dediğimi bütçe ve cari açığı ortaya çıkarmıştı. Şimdi bunu iki yolla telafi edebiliriz. 1 yüksek faiz düşük kurla yurt dışından bol miktar sıcak para getirirsiniz 2013’e kadar böyle oldu. Siz içeride üretmezsiniz. Temel ihtiyaç maddelerinde bile elin oğluna ihtiyaç duyarsınız.


'TÜRKİYE'NİN ÜRETMEKTEN BAŞKA SEÇENEĞİ YOK'

Türkiye bugün üretmekten başka bir seçeneği yoktur. Mallarımız markalarımız küresel piyasalarda rekabet edecek. Bunun yolu da üretimin önünü açmaktır. Şu ortamda dahil organize sanayi bölgelerinde 3 vardiya üretim sürüyor. 220 milyar dolarlık bir ihracat oluyor. Kapasite kullanım oranı artıyor. 15.4 milyar dolar seviyesine inmiş oluyoruz cari açıkta.

Türkiye ikinci yolu seçmiştir. Allah’ın izniyle tasarruf açığını buradan giderecek bir ülke olacağız. ABD’de enflasyon hiç görülmemiş seviyelere geldi ama rezerv para olduğu için dilediği zaman basılabiliyor. Türk Lirası rezerv para olmadığı için TL karşısında sizin böyle bir imkanınız yok en doğru yol da budur. Kalıcı bir başarıyı ve üretim çıkışını sağlayacak bir yoldur. Üreteceğiz dünya piyasalarına satacağız ve dışarıdan döviz kazanarak cari açık, istihdam meselesini halledeceğiz.

DÖVİZ KURUNDA DENGE NASIL SAĞLANACAK? 

Muazzam bir dolarizasyon eğilimi var. Biz üretimi artıracağız, istihdamı devam ettireceğiz ve ülkenin hepsini bu kalkınmadan pay almasını temin edeceğiz. İstikrarlı şekilde sürdürür manipülatif ataklardan başarılı olursa döviz kurundaki baskılarda belli bir noktaya gelinecektir.

Vatandaşlarımızın bir kısmının çekmiş olduğu yükümlülük görüldüğünden çok fazlasını biz de detaylı olarak görüyoruz. Hükümetin birinci derece sorumlu olduğunu biliyoruz. En kısa süre içerisinde belirli bir seviyeye gelmesini ümit ediyoruz. Bununla ilgili gerekli tedbirlerin alınmasını gayret ediyoruz

 

Paylaş