Son dakika haberi! Hızlı aşılama ardından yeni karar! 1 Temmuz sonrası...

Son dakika haberi! Hızlı aşılama ardından yeni karar! 1 Temmuz sonrası...

Yaşam

 Son dakika haberlere göre, Türkiye genelinde olduğu gibi başkent Ankara’da da vatandaşlar dün aşı için kuyruktaydı. Sabah saatlerinden yer yer oluşan kuyrukların, hızlı aşılamayla aşıldığı görüldü. Öte yandan İçişleri Bakanlığı'nın 1 Haziran'da yayımladığı genelgede de düğün, nişan, nikah ve kına törenleriyle ilgili dikkat çeken detaylar yer aldı. İşte son dakika haberin ayrıntıları...

İçişleri Bakanlığının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında 1 Haziran'da yayımladığı genelgeyle nikah törenleri ve düğünlere ilişkin yiyecek-içecek ikramı ile azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalar sona erdi.

Bakanlığın "Haziran Ayı Normalleşme Tedbirleri" genelgesinde, düğün ve nikah törenlerinin belirli kurallarla uygulanacağı, nişan ve kına gecesi gibi etkinliklere ise izin verilmeyeceği bildirildi.

Kademeli normalleşme sürecinin ikinci etabına ilişkin tedbirler doğrultusunda, nikah törenleri ile nikah merasimi şeklindeki düğünlerin; açık alanlarda Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kurallara eksiksiz riayet edilmesi, masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması ile temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması, yiyecek-içecek ikramının yapılmaması, kapalı alanlarda ise bu kurallara ilave olarak kişi başı asgari 6 metrekare alan bırakılması ve azami 100 davetliyle sınırlandırılması kaydıyla 1 Haziran'dan itibaren yapılabileceği belirtildi.

Genelgede, yiyecek-içecek ikramına ve kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalara 15 Haziran'da son verileceği, bu tarihten sonraki nikah törenleri ve düğünlerde yiyecek-içecek ikramının yapılabileceği, kapalı alanlarda kişi başına en az 6 metrekare alan bırakılması kaydıyla azami katılımcı sınırının uygulanmayacağı bilgisine de yer verildi.

1 TEMMUZ'DAN SONRA İZİN VERİLECEK 

15 Haziran itibarıyla kalkan bazı kısıtlamalar ile kapalı alanlarda yapılacak nikah törenleri ve düğünlere yönelik daha önce belirlenen azami 100 davetli sınırlandırması kaldırıldı. Düğünlerde yiyecek-içecek ikramına da yeniden başlandı. Haziran ayı boyunca uygulanacak kademeli normalleşme sürecinde nişan ve kına gibi etkinliklere 1 Temmuz'dan sonra izin verilecek.

AŞIDA YENİ DÖNEM! 

Randevu sisteminin tüm kayıtlı çalışanlara açılmasıyla risk grupları kadar gençler de sağlık merkezlerine koştu. Sağlık ocakları ve hastanelerle birlikte sürdürülen evde aşılama çalışmalarına mobil ekipler de eklendi. Ankara Şehir Hastanesi’ne aşı için gelenlerden Sahide Esra Oto da aşıyla birlikte salgını azaltma yolunda ilerlemeyi umut ettiğini söyledi.

Nüfusuna oranla en yüksek aşılamanın olduğu Edirne ile Türkiye’de ilk 10 kent arasında yer alan Kırklareli’nde aşı merkezlerinde hareketlilik yaşandı. Edirne’de 277 bin 54, Kırklareli’nde 228 bin 539, Tekirdağ’da 473 bin 975 doz aşı yapıldı. Kocaeli, Körfez’de Kaymakamlık hizmet binasının bahçesine kurulan çadırda yoğunluk oluştu. Aşısını yaptıran Serap Zorlu “Yaşamak istiyorsak aşı yaptırmalıyız” diye konuştu.

30 DAKİKADA BİN KİŞİ! 

Samsun’da halkın yoğun ilgisi nedeniyle 30 dakikada 1000 aşı rakamına ulaşarak kentte rekora ulaştıklarını belirten İl Sağlık Müdürü Muhammet Ali Oruç, “Bu sabah (dün) 30 dakikada 1000 aşı rakamına ulaşarak güne bir rekorla başladık. Günlük aşı kapasitesini 21 bine yükselttik” dedi.

Balıkesir’de, SGK’ya bağlı çalışanların eklenmesiyle dün 13 bin 982 kişiye aşı yapıldı. Emre Eryıldız, “Umarım herkes bir an önce aşısını olur ve bu süreci atlatırız” dedi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde ve aşı odalarının bulunduğu koridorda yoğunluk oluşmaması için güvenlik önlemleri alındı. Beş saatte 2000 kişiye aşı yapılırken, ağırlıklı Biontech’in tercih edildiği görüldü

SİGORTASI OLAN AŞIYA GELDİ 

Üsküdar Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne SGK’lı olup aşı olmaya gelenler de vardı. Organizasyon şirketi sahibi 26 yaşındaki Esat Şahin Göktaş, “Tüm organizasyonlar durdu. Bir an önce artık normale dönmek istiyoruz.

Aşı sırasının bizim yaşlara kadar erken gelmesini hiç beklemiyordum. Darısı herkesin başına” diye konuştu. Aynı şirkette çalışan 19 yaşındaki Enes Ahmet Göktaş da, “En son sıra bize gelecek diye bekliyordum ama aşı oldum” diyerek ‘çok mutlu olduğunu’ ifade etti.

Türkiye’de Kovid-19 ile mücadele kapsamında başlatılan aşılama uygulamasında toplam doz sayısı 35 milyonu aştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “An itibarıyla 35 milyon doz aşıya ulaştık. 35 milyonuncu doz aşı az önce Çanakkale Bayramiç’te yapıldı” dedi.

Aşı takvimindeki gruplara dün organize sanayi bölgesinde (OSB) çalışanlar da dahil edildi. OSB çalışanları çalıştıkları yerlerde mobil ekipler tarafından aşılanacak. Koca bununla ilgili de “Üretimin devamlılığı ve güvenliği için organize sanayi bölgelerinde mobil ekiplerimizle yerinde aşı uygulamasına başlıyoruz” ifadelerini kullandı.Dünya genelinde Kovid-19’a karşı uygulanan aşılar 2 milyar 400 milyon dozu geçti. Türkiye en çok aşı yapılan 10’uncu ülke oldu. Türkiye’de Çin üretimi Sinovac aşısıyla başlayan aşılama kampanyası BioNTech aşısıyla sürüyor. Bu hafta programa dahil edilmesi beklenen Rus üretimi Sputnik V aşılarının ilk teslimatı önceki gün yapıldı.

DSÖ'DEN TEBRİK 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge ile video konferans yöntemiyle görüştü. Kovid-19 salgınına ilişkin küresel ve bölgesel gelişmeler, Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları ve aşılama programı gibi birçok konunun ele alındığı görüşmede Koca, “Sonbahara kadar yürüteceğimiz etkili kampanyalarla oldukça önemli bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum” dedi. Görüşmede Hans Kluge ise “Kovid-19 aşılamasını hızlı bir şekilde gerçekleştirmenizden dolayı sizi tebrik etmek isterim” diye konuştu.

 

Paylaş