Emekli ve memur maaşlarına zam! Ve belli oldu...

Emekli ve memur maaşlarına zam! Ve belli oldu...

Yaşam

 Milyonlarca emekli ve memur bekliyordu zamlar belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da belli oldu. Buna göre, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam yapılacak.

Milyonlarca asgari ücretli çalışanın yeni yılda alacağı ücrete yapılacak zam miktarı geçtiğimiz hafta içerisinde belli olmuştu Milyonlarca emekli ile memurun gözü kulağı açıklanacak enflasyon oranındaydı.Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı aralık ayı enflasyon verileri ile birlikte memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranı da belli oldu. Buna göre, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına yüzde 7.36, SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam yapılacak.

İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Yazarımız Mert Nayır emekli ve memur zamları ile ilgili ilk rakamları  yazdı…

 EMEKLİ  VE MEMUR MAAŞ ZAMMI 

 Bilindiği gibi emeklilere yeni yılda enflasyon oranında zam yapılacak. İşçi emekli aylıklarına her yıl ocak ve temmuz aylarında bir önceki altı aylık dönemdeki enflasyon oranına göre zam yapılacak. 

 SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına da yüzde 8.36 oranında zam yapılacak.

 Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte görevdeki memur maaşlarına ne kadar zam yapılacağı belli oldu. Enflasyona göre memurların maaşına yüzde 7.36 oranında zam yapılacak.Toplu sözleşmeye göre memurlar Ocak ayında maaşlarını zamlı alacak. Geçmiş 6 aya ait enflasyon oranının farkı da maaşlara eklenecek.Yeni zamla birlikte en düşük memur maaşı aile yardım ödeneği hariç 4459 TL’ye çıkacak. Memurlar geçtiğimiz Temmuz ayında yüzde 5.75 oranında zam almıştı.

 15 OCAK'TA ALINIYOR

Devlet memurları, sözleşmeliler, geçici personel ve memur emeklileri, zamlı maaşlarını ve enflasyon farkını 15 Ocak'ta alacak.

Eğer tahmin rakamı gerçekleşirse;

En düşük emekli maaşı esnafta 2.036 TL, memurlarda 3.010 TL olacak.

Aile yardımı hariç en düşük memur maaşı 3 bin 978 liraya çıkacak. 

Eş yardımı 375,52 TL olacak. 

0-6 yaş çocuk yardımı 82,60, 6 yaş üstü çocuk yardımı ise 41,30 liraya çıkacak.

6 yaş altı 2 çocuğu olan, eşi çalışmayan memur aylık 505,55 lira alıyorken, bu tutar 540,72 liraya ulaşacak.

Emekli Sandığı kapsamındaki emekli doktorlara her ay yapılan ilave ödeme uzmanlarda 2 bin 808, uzman olmayanlarda 2 bin 147 lira olacak.

65 yaş aylığı 711,50 liradan 761,02 liraya çıkacak.

Yüzde 40-69 engeli olanların aylığı 607,50, yüzde 70 ve üzeri engeli olanların aylığı da 911,24 liraya yükselecek.

Evde bakıma muhtaç yaşlı ve engelli yakınına bakanlara ödenen bin 544 lira tutarındaki aylık, bin 652 lira olacak.

 

Paylaş