Bakan Selçuk Canlı Yayında Duyurdu! Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Bakan Selçuk Canlı Yayında Duyurdu! Milyonlarca Kişiyi İlgilendiriyor

Yaşam

 Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor bakan canlı yayında duyurdu! Ödemeler...

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk canlı yayında açıkladı. Bakan Selçuk, "Normal çalışma düzenine dönen çalışanlara prim desteği veriyoruz. Prim desteği 1000 lira. Kısa çalışmadan faydalandıkları oranda verilecek" dedi. Bakan Selçuk, "Aile Sosyal Destek Programı (ASDEP) alımlarının sonuçlarını haftaya açıklıyoruz" ifadelerini kullandı.


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programına konuk oldu.

Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şu şekilde: Sosyal desteklerden 6 milyon vatandaşımız yararlandı. Pandemi sürecindeki muhtaçlık kriterleri ile normal dönemdeki kriterler farklı. Birçok vatandaşımız dönemsel ihtiyaç içinde. Bunun için e-Devlet üzerinden bir başvuru oluşturduk. 10 milyon civarında bir başvuru oldu. Bu başvuruların doğruluğunu SGK'dan teyit ettik. Ödemeler her hafta güncelleniyor. Yeni ödemeler yapıldıkça duyuyoruz. 


Salgınla önlemler aldık. Hem işveren hem de çalışanlarımızı korumayı hedefledik. Hem aktif, hem de pasif işgücü programları aldık. Kısa çalışma ödeneği bunlardan en önemlisiydi. Ayrıca işten çıkarmaları önlemeye çalıştık. En temel nokta kısa çalışma ödeneği oldu. Paralel olarak nakdi ücret desteğini fesih kısıtlaması getirdik ki kimse mağdur olmasın.

 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

 

En az asgari 1/3'ten fazla azalttığında gelir desteği mekanizmasıdır. İşsizlik sigorta fonuna ödenen primler ver Bu sigorta fonunu kumbara gibi düşünürsek, işçi ve işverenlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Geri ödeme yapıyoruz. Gelirlerinin bir kısmını elde etmiş oluyorlar. 2 ay daha uzatıldı.

 

NORMALLEŞME DESTEĞİNDE SGK PRİMLERİNİ ÖDEYECEĞİZ

 

(Pandemi uzarsa...) Gayet güçlü işsizlik sigorta fonumuz var. Tez zamanda umarız ki etkisi azalır. Belli bir süre devam edebilir endişemiz yok. Aralık sonuna kadar daha da uzatabilecek kadar fonumuz var. Hem çalışan hem de işveren için gerçekleşen bir mekanizma olsa da normalleşme adı altında başka bir destek de veriyoruz. KÇÖ etkin olsa da normalleşirken işçimizin daha az gelir almasına neden oluyor. Normalleşme desteği almalarını tavsiye ediyoruz.

 

Normalleşme desteği ücret desteği değil, SGK primlerini ödeyeceğiz. Bakanlık olarak 3 aylık primlerimizi 6 ay öteledik. Yani 40 milyarlık bir öteleme. Kısa çalışmadaki verilerimiz 3.5 milyondu ilk başlarda. Normalleştikçe işverenlerimiz geçmeye çalışıyor. Çalışanına ful maaş vermek için işverenlerimiz gayret içinde. Bildirgeler normalleşme desteği için bu ayın sonuna kadar 26 Eylül'e kadar devam ediyor. Prim desteği 1000 lira. Kısa çalışmadan faydalandıkları oranda verilecek. 6 ay ötelediğimizin 3 ayını biz ödemiş olacağız.

 

10 MİLYON ÜZERİNDE BAŞVURU GELDİ

 

 Vatandaşlarımıza sosyal yardımlarda bulunuyoruz. 6 milyon vatandaşımızı aştı. Salgın dönemindeki kriterlerle muhtaçlık kriterlerimiz uymuyor. Fakat bu dönemde birçok dönemde birçok vatandaşımız dönemsel ihtiyaçta. Bu vatandaşlarımıza ulaşmak için bir form oluşturduk. Belli bir takım sorular sorduk. 10 milyonun üzerinde başvuru geldi. 10 milyon talebi hem SGK hem de İŞKUR'dan teyit ettik. Beyanın doğruluğunu teyit ettik.

 Kriterleri belirledik. Hanelerin hangilerinin dönemsel ihtiyaç anlamında ihtiyaçlarının olup olmadığına karar verdi. Süreç devam ediyor. Her hafta ödemelerimiz yapılıyor. Başvuruları değerlendiriyoruz. Sosyal medyada olan ihtiyaç sahipleri de taranıyor. Asdep sonuçlarını da bu arada haftaya açıklıyoruz.

 

Sosyal yardımlarda gelen taleplere baktık ki ne dönemsel ihtiyacında olan muhtaçlıkta olmayan vatandaşlarımız da başvurmuş durumdalar. Başka bir vatandaşımızın sosyal yardım almasını geciktiren bir süreç. Biz Bize Yeteriz kampanyası çerçevesinde 2 milyar 76 milyon lira yardım toplandı. Aktarıldı. Yüzde 90'ı da dağıtıldı. 170 milyon kaynak kaldı.

Ricada bulunayım. Sosyal medyadan bize başvuruda bulunuyor vatandaşımız. Biz ulaşmaya çalışıyoruz, DM'den bile dönüş alamıyoruz. Yüzde 50'sinden daha fazlasına ulaşamıyoruz, tek tek bakıyoruz onlara. Evde herhangi bir gelir varsa zaten biz sosyal yardımları ulaştıramıyoruz. Hane gelirinin asgari ücretin altında olması gerekiyor.

 

 

Paylaş