Yassıada hüzün dolu hikayesi

Yassıada hüzün dolu hikayesi

Kültür Edebiyat

 Yassıada hüzün dolu hikayesini tüm gerçekliğiyle dünyaya anlatıyor


Türk siyasi tarihine bir kara leke olarak yazılan 7 Mayıs 1960 bir milleten unutamayacağı bir bir utanç tarihi oldu. Darbenin ardından idam edilen Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın yargılamasının yapıldığı Yassıada hep hüzünle hafızalarda kalmıştı. "Demokrasi ve Özgürlükler Adası" ile karanlık günlerini geride bırakan Yassıada artık demokrasiye, milli iradeye ve özgürlüğe kapılarını açıyor. 

"DİRİMDEN KORKMAYACAKTINIZ. AMA ŞİMDİ.."

Darbeci askerler tarafından küçük düşürülüp, işkence edildikten sonra idam edilen şehit Adnan Menderes'in son mektubu ve etkili görselleriyle anlatım yapılan video sosyal medyada büyük beğeni topladı.

Adnan Menderes'in son mektubu;

"Sizlere dargın değilim. Sizin ve diğer zevatın iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim. Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki: Adnan Menderes hürriyet uğruna koyduğu başını 17 sene evvel almadığınız için sizlere müteşekkirdir.

İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme kadar metanetle gittiğimi, silâhların gölgesinde yaşayan kahraman efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?

Şunu da söyleyeyim ki, milletçe kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi ve efendinizi yine de 1950’de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimden korkmayacaktınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölüsü ebediyete kadar sizi takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen duâm sizlerle beraberdir."

 

Paylaş