Millet Kütüphanesi kapılarını açtı

Millet Kütüphanesi kapılarını açtı

Kültür Edebiyat

 Türkiye’nin en büyük kütüphanesi olan, Ankara’daki Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi, dün törenle açıldı

. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan törende, “Özellikle nadide eserlerden oluşan kütüphanesi bulunan tüm ilim, fikir ve sanat erbabımızı, eserlerini ve isimlerini yaşatmak üzere buraya bağışta bulunmaya davet ediyorum. Kitap dilencisi olarak beni kabul ediyorsanız ben bunu kabul ederim” dedi. Erdoğan, açılış töreninde özetle şunları söyledi:

HER KİTAP BİR ÂLİMDİR

“Ülkemiz ve Ankaramız için tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Her kitap bir âlimdir. Tarih boyunca nerede bir medeniyet kurma, ihya etme gayreti varsa, orada bir kütüphane inşa çabası da mevcuttur. Nerede bir soykırım, savaş, medeniyet yıkımı varsa, ilk hedef yine kütüphaneler olmuştur. Bugün de benzeri kültür katliamları ne yazık ki yine kütüphaneleri hedef alarak devam ediyor. DEAŞ ve diğer terör örgütleri lrak’ta, Suriye’de binlerce nadide eserlerin bulunduğu kütüphaneleri bombalayarak, İslam kültür ve medeniyetinin en önemli eserlerini yerle bir etmişlerdir.

KÜLLİYE TAMAMA ERİYOR

Fakat onca yağma ve talana rağmen, bizim kütüphanelerimiz her zaman değerini ve itibarını korumuştur. Hatta Batı’nın Eski Yunan metinleri ile buluşması bile bizim kütüphanelerimiz sayesinde olmuştur. Camimiz, Kültür ve Kongre Merkezimiz, Sergi Salonumuz ve Kütüphanemiz ile Cumhurbaşkanlığı’nın medeniyetimize layık bir eser haline gelmesini sağladığımıza inanıyorum. Millet Kütüphanesi ile külliyemizi tamama erdirmiş oluyoruz.

KİTAP SEFERBERLİĞİ ÇAĞRISI

Kütüphanemiz, daha inşa aşamasında yurtiçinden ve dışından 134 farklı dilde kitap akışı ile zenginleşmiş, çok farklı disiplinlerden 4 milyon adet basılı esere kavuşmuştur. Ayrıca, 120 milyon makale ve rapor yanında, 550 bin e-kitapla gerçekten önemli bir seviyeye ulaşmıştır. Bu kitap seferberliğini daha da genişletecek, en kısa sürede 5 milyonu da aşan bir hacme kavuşacağız. Sizlerin kitaplarına da bu kütüphane açık sizler de hediyelerinizi getirebilirsiniz.

ÇAY, SİMİT, KEK ÜCRETSİZ

Gençlerimiz bu mekanda, hakiki bir dost olan kitapla bağlarını güçlendirecekler. Burasını aynı zamanda ilim erbabını buluşturan bir ilim ve kültür merkezi olarak tasavvur ettik. Burayı cazibe merkezi haline getireceğiz. Özellikle nadide eserlerden oluşan kütüphanesi bulunan tüm ilim, fikir ve sanat erbabımızı, eserlerini ve isimlerini yaşatmak üzere buraya bağışta bulunmaya davet ediyorum. Kitap dilencisi olarak beni kabul ediyorsanız ben bunu kabul ederim. Gelecekte gölgesinde oturamayacağımızı bilsek de bugün toprağa attığımız bu tohumlar, hepimiz için bir sadaka-i cariyedir. İstiyoruz ki, gençlerimiz, araştırmacılarımız; milyonlarca kitabın bulunduğu rafların arasında dolaşsın. Burada çay, kahve, simit kek ücretsiz para yok. Buraya gelen tüm misafirlerimize çayından kekine kadar tüm hizmetler ücretsizdir.”

İSTANBUL'U KISKANDIRACAK

Erdoğan “Burası İstanbul’u kıskandıracak bir kütüphane olacak” diyerek şöyle devam etti: “Ama İstanbullular da üzülmesin. Rami Kışlası’na inşa ettiğimiz muhteşem kütüphaneyi de yakında milletimizin hizmetine sunacağız. Kütüphanemizde bugün çok önemli iki serginin de açılışını yapıyoruz. Bunlardan biri Hatt-ı Hümayun Sergisi’dir. Gençlerimiz, Kanuni Sultan Süleyman’ın bizzat el yazısını görecek, Sultan İkinci Mahmut’un zevk-i selimi ile de karşılaşacağız. Bir diğer önemli sergi ‘Mürekkebin İzi’ Sergisi. Bu sergide, Süryanice, Yunanca, Arapça, Ermenice İnciller, Tevrat ve Zebur gibi kutsal metinler de yer alıyor. ”

 

Paylaş