4 banka alacaklarını sattı, kredi ve kart borçlularına indirim yolu açıldı

4 banka alacaklarını sattı, kredi ve kart borçlularına indirim yolu açıldı

Yaşam

 Bankaya borcunuz var ve uzun süredir de ödeyemiyorsanız artık muhatabınız banka olmayabilir.

Ama bu durum sizi korkutmasın. Çünkü yeni alacaklınız artık bir varlık yönetim şirketi. Bankalardan düşük bedellerle tahsil edilemeyen alacakları satın alan şirketler, borçlulara indirim ve uzun vadeli taksitler gibi çok sayıda esneklik sağlayarak ödeme koşullarını iyileştiriyor. 2019'un ilk 9 ayında bahse konu firmalara alacak satışı yapan banka sayısı ise 4. Yapılan satışların tutarı 5 milyara yaklaşmış durumda. Tabi buna karşılık alınan bedel söz konusu paranın yüzde 5’ini anca buluyor.

Uzun süreli alacaklarını tahsil edemeyen bankaların son yıllarda sıklıkla başvurduğu yöntem satış oluyor. İşin alıcı tarafında ise çok sayıda varlık yönetim şirketi yer alıyor. Satışa çıkarılan alacaklar genellikle tahsilatı 2-3 yıl gecikmiş düşük meblağlı borçları kapsıyor.

Bu yöntem sayesinde bankalar yasal takip, mahkeme ve icra gibi süreçlerden tek seferde kurtulmuş olurken, bankanın alacağı ile satışından elde ettiği rakam arasındaki fark zarar olarak kayıtlara geçiyor.

Bankanın kurtuluş olarak gördüğü seçenek satışa konu olan borcun sahiplerine ise ciddi pazarlık imkanı sağlayan sürecin kapısını aralıyor.

BÜYÜK İNDİRİM ALINABİLİR

Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre Satış sonrası bankaların devreden çıkmasıyla alacakları düşük fiyatla satın alan varlık yönetim şirketi borcun muhatapları ile iletişime geçerek uygun bir yapılandırma modeli sunuyor.

Yapılandırmanın çerçevesinde bankaların sunamadığı alacak tutarlarında indirim, uzun vadeli ödeme planı ve borç erteleme gibi çok sayıda öneri ve esneklik de rahatlıkla sağlanabiliyor.

Kişinin durumu gerçekten kötüyse ve ödeyecek durumda değilse bunu belgelemesi halinde ayrıca farklı bir yöntem de gündeme gelebiliyor.

KARA LiSTEDEN ÇIKIYOR

Ödeme tamamlanınca ibraname ile borçlu kişi yeniden finansal özgürlüğüne kavuşuyor. Borcun kapandığına dair bildirim Kredi Kayıt Bürosu’na varlık yönetim şirketi yapıyor ve bu başvuru ile borçlu kişi kara listeden de çıkmış oluyor.

 

Paylaş