Milyonlarca kişiyi kandıran uygulama için karar çıktı

Milyonlarca kişiyi kandıran uygulama için karar çıktı

Yaşam

 Yaklaşık dört gün önce on milyondan fazla kişiyi kandırdığı iddia edilen sahte bir uygulama, haksız kazanç elde ederek bir sürü kişinin olumsuz eleştirisini almıştı. Samsung’un adını kullanan yazılım, “Samsung için Güncellemeler” (Updates for Samsung – Android Update Versions) ismi ile Google Play platformunda yıllardır yer alıyordu

 İlk başta on milyon kullanıcıyı aldattığı söylenen proje hakkında yeni bilgiler geldi.

Updates for Samsung uygulaması artık yok

Geçen hafta Danimarkalı analiz şirketi CSIS Security tarafından yapılan bir açıklama, Android dünyasını şok etmişti. Samsung model telefonlar için güncellemeler yaptığını ve işletim sistemi olan Android versiyonlarını bir üst versiyona doğru geliştirdiğini söyleyen kodlama, Google Play platformundan nasıl onay aldı bilinmiyor. Bununla da kalmayan yazılım, güncellemeler için bir de üstüne para istiyor.

Yazılımın geliştiricisi olan Updato, kendi uygulamasını şöyle savundu: “Geçen hafta, yazılımımızın hizmet bölümünü ve Google dışı ödemeleri kaldırmak için uygulamamızı silmeyi düşünüyorduk. Yazılımsal ürünümüz kullanıcılar için kolaylıklar sağlıyordu.”

Google, bu açıklamaya karşılık bir demeç verdi ve şunları belirtti: “Güvenliği ve güvenli deneyimi sağlamak, Google Play ekibinin en önemli önceliğidir. Geliştirme konusundaki politikalarımız, aldatıcı veya kötü niyetli davranışları affetmez. Ayrıca bir ağı, bir cihazı veya kişisel verileri kötüye kullanma veya kötüye kullandırtma amaçlı uygulamalar da bizim için kesinlikle yasak. Kurallarımızı ihlal edenleri görünce derhal harekete geçiyoruz.”

Analistler, on milyondan fazla kişiyi kandırdığı düşünülen uygulamanın gerçekten de o kadar fazla kişiyi kandırmamış olabilme ihtimalinin de kuvvetli bir olasılık olduğunu ifade etti. Kısacası, daha az kişi de kandırılmış olabilir ancak indirilme sayısı bunu doğrulamıyor. Tek ihtimal, bu programın bir kişi tarafından birden fazla kez indirilmesi.

Bunun dışında adıyla ve aldığı yıldızlarla insanları kandıran proje, Google Play’in istatistikleri ile oynadı. Sözde güncelleme programı, kendi sahte güvenilirliğini kullanarak kullanıcılardan ücret istedi ve onlara abonelik teklifi sundu. İlgili uygulama, altı yıldan fazla bir süredir indirme marketinde yer alıyordu. Şaşırtıcı olan şey ise Google’ın bunca sene böyle bir aldatmacayı görememiş olması. Arama motoru şirketi, zor bir durumda.

Android güncellemeleri duygusal bir boşluk yarattı

Projenin geliştiricileri, ilginç bir itirafta bulundular. Android kullanıcılarının güncellemeleri beklemekten ötürü hayal kırıklıklarına uğradığını düşünen yöneticiler, bu duygusal boşluktan yararlanarak bu yolu seçtiklerini söylediler. Son olarak Google, bunca zaman sonra, bu uygulamayı kendi marketinden sildiğini ilan etti. Updates for Samsung, teknik olarak bir virüs olmasa bile bireyleri dolandırdı. Okuyucularımızın dikkatli olması gerekiyor. Sizce suçlu olan kim? Üretici taraf mı yoksa Google mı? Google’ın bir sonraki hamlesi ne olacak?


 

Paylaş