Yunus Emre Enstitüsü, Goethe Enstitüsü’nün yolunda

Yunus Emre Enstitüsü, Goethe Enstitüsü’nün yolunda

Kültür Edebiyat

46 ülkede 56 temsilcilikle çok önemli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Yunus Emre Enstitüsü Köln Müdürü Dr. Yılmaz Bulut, enstitünün, aynı imtiyazlara sahip olmasada Goethe Enstitüsü’nün yolunda olduğunu söyledi.

ALMANYA’nın Köln kentindeki Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Müdürü Dr. Yılmaz Bulut, enstitü olarak dünyanın birçok kıtasında önemli faliyetler gerçekleştirdiklerini söyledi. 46 ülkede 56 temsilciliğin varlığına dikkati çeken Dr. Bulut, Türkiye’nin yurt dışında tanıtılması, Türkçe’nin yayılması, ülkelerle dostluk ilişkileri, kültürel akımı ve kültürel ilişkileri geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Türkçe kurslarını her boyutta uluslararası standartlara göre düzenlediklerini ifade eden Dr. Yılmaz Bulut, yaz okullarının Türkçe kurslarıyla birleştirildiğini aktardı.

YEE’nin tarihsel dönemlerde kurulmuş enstitüler gibi önemli işlevi olduğunu anlatan Dr. Yılmaz Bulut, şunları söyledi:

“En önemlilerinden biri de Goethe Enstitüsü. Goethe Enstitüsü, savaş sonrası nerdeyse Kültür Bakanlığının dış kolu şeklinde Dışişleri Bakanlığına entegre edilmiştir. Bu özel konum kadar imtiyazlı ve geliştirilmiş olmasa da Yunus Emre Enstitüsü bu yoldadır. Yeni bir enstitü olarak dijitalleşme, küreselleşme çağında insanlara dokunabilen, ülkedeki kültürel akımlarla içli-dışlı olup, kendi ülkemizi de yurt dışında en güzel şekilde tanıtabilecek konuma getirmeye çalışıyoruz.”

‘ORTAK ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ’

“Alman kuruluşlarla ortak projelere önem veriyoruz. Gerek dil kursları, gerekse kültür programlarını ortaklaşa yapmaya çalışıyoruz. Köln Üniversitesi’yle iyi ilişkiler kuruyoruz. YEE Türkçe konuşulan dünyanın da bir temsilcisi olarak burada görev yapıyor. Gerek Türkiye’yi, gerekse Kırgız, Kazak, Tatar gibi Türkçe konuşan Azerbeycan gibi ülkelerin de temsilciliğini, ortak yapım projelerini üstleniyor. Halka açık müzik konserleri, Türk film günleri ve aynı zamanda kitap okumaları edebiyat şöleni gibi faliyetleri gerçekleştiriyoruz. Faliyetlerimiz kültürel beslenmeyi konu almaktadır. Enstitü olarak Almanları Türklerle birlikte bir platformda birleştirmek, karşılıklı iletişimi sağlamak ve gelecekte iş birliklerinin de doğmasına çalışıyoruz.”

‘HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE AÇIĞIZ’

Türk toplumunun Almanya’ya uyumunu zedelemeden, yapıcı, karşılıklı faliyetlerin enstitünün görevleri arasında olduğunu belirten Dr. Yılmaz Bulut, şöyle devam etti: “Yabancıların Türk kültürünü algılaması üçüncü bir alan üretmekle mümkün. Kültürel programlarımızın üst başlığı genellikle kroskat şeklinde vereceğimiz melez kesitler olacak. Melez kesitlerle birlikte burada büyüyen, burada gelişen yeni jenerasyonların, yeni nesillerin kültür üretimleri üzerine seçkileri ortaya koyarakt gerek Türk topluluğumuzun, gerekse Almanların farkındalığını, dikkatini çekmeye çalışacağız. Burada yaşayan Türkler getirdikleri kültürü kaybediyor. İnsanlarımızın kültürleriyle beslenerek güçlendirilmesi, kültür üzerinden kimlik beslemeleri, kendine güvenlerini kaybetmemeleri için de sivil toplumla geniş iş birliği yapılarak çok yaratıcı işleri birlikte gerçekleştirmemiz doğal olur. Bu konuda her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isterim.”

 

Paylaş