İt, İt İle Dalaşır mı ?

İt, İt İle Dalaşır mı ?

Kültür Edebiyat

 Dün öğlen saatlerine doğru ajanslar bir Rus İl-20 uçağının Akdeniz’de düşürüldüğü haberini geçti.Olayın sıcaklığı henüz sürerken Rusya uçağın, Şam yönetimi yani Esed tarafından düşürüldüğünü ve uçakta 15 mürettebatın bulunduğunu açıkladı.Ardından detaylar geldi.

 Detayları da yine Rus makamları verdi.
Buna göre İsrail, Rus uçağının, Suriye tarafından İsrail uçağı olarak algılanması ve vurulması için elinden gelen çabayı gösterip vurulmasından bir dakika önce de Rus makamlarını haberdar etmiş.
Rusya tarafından yapılan bu açıklamaların ardından İsrail, “Suriye’nin, Rus uçağını vurduğu füzeleri ateşlediği sırada İsrail savaş uçaklarının kendi hava sahalarında olduğunu ayrıca, Suriye uçaksavar bataryaları ayrım gözetmeksizin ateş açtığında bizim anladığımız kadarıyla havada Rus uçağı olmadığını garantiye alma zahmetine girmedi.” Şeklinde bir açıklama yaptı.
Ayrıca İsrail, ölen Rus personel için de üzüntülerini bildirdi.
Buraya bir nokta koyalım ve kendimize şöyle bir soru soralım:
Rusya’nın, Suriye ve İran aracılığı ile Ortadoğu’da ve Akdeniz’de giderek varlığını daha fazla hissetırmesi İsrail’in, büyük İsrail projesi hayaline uygun mu?
Bu soruya bir de, evvelki gün Soçi’de Türkiye Başkanı Erdoğan ve Rus lider Putin arasında yapılan görüşmeyi ve İdlib ile ilgili alınan diplomatik açıdan İdlib ve Türkiye için son derece mükemmel kararları ekleyip bunun, İsrail tarafından nasıl algılandığını ekleyelim.
Sanıyorum İsrail bu gelişmelerden hiç de memnun değildir.
Diğer yandan Rusya’nın, Filistin konusundaki duruşunu bozmadığını, öteden beri Filistin- İsrail anlaşmazlığında sürekli Filistin’e yakın durduğunu da biliyoruz.
Rusya’nın, Suriye ve katil Esed sayesinde Akdeniz’e kalıcı olarak tamamen yerleştiğini, Ortadoğu coğrafyasında ise İsrail’i rahatsız edecek boyutlarda güçlendiğini, İsrail’in kolay kolay hazmedemeyeceğini anlamak zor değil.
Rusya’da bunun farkında.
Dün düşürülen uçak vesilesi ile;
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada,
“Uçağımız S-200 sistemi tarafından vuruldu.
İsrail tarafından yapılan bu provokasyonu düşmanca olarak nitelendiriyoruz.
İsrail askerlerinin sorumsuz davranışı yüzünden 15 Rus askeri öldü. Bu kesinlikle Rusya-İsrail ilişkilerinin ruhuna aykırı.” Dedi.
Ayrıca;
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, İsrailli mevkidaşı Avigdor Liberman'la yaptığı telefon görüşmesinde Rus uçağının 15 askerle birlikte Akdeniz’e düşmesinin tek sorumlusunun İsrail olduğunu söylemiş ve İsrail'i "sorumsuz davranmakla" suçlamıştı.
Şoygu, "Rus uçağının düşmesinin sorumluluğu tamamen İsrail'e aittir.
Rusya Savunma Bakanlığı olarak İsrail'i daha önce birçok kez farklı kanallar üzerinden Suriye'de, Rus güçleri için tehlike teşkil edebilecek saldırılar gerçekleştirmemesi konusunda uyarmıştık " dedi.
Olay daha sıcak, şimdilik karşılıklı mesajlar, biraz tehdit içerikli ve bazen de dozajı yüksek konuşmalar yapılması normal.
İt İt’in ayağına şimdilik basmaz; havada neler yaşandığına dair araya bir takım detaylı incelemeler girer, raporlar tutulur ve olay, Esed’in ciddi bir fırça yemesi ile ve İsrail’in Rusya’ya yaltaklandığına tanık olduğumuz bir süreç yaşanarak yatıştırılır.
Fakat, gelecekte ya Rusya frene basar, belli bir yerde durur ve paylaşımda anlaşma sağlanır ya da Rusya bu hızla bölge ülkeleri üzerinden Ortadoğu’da ve Akdeniz’de güçlenmesini sürdürürse o zaman, İt İt’in ayağına basabilir.
Diğer tarafdan, İdlib konusunun Soçi’de, Türkiye’nin milli çıkarlarına uygun şekilde sonuçlanması Başkanlık Sisteminin dış politikada ilk önemli başarısı sayılabilir.
Başta, Başkan Erdoğan olmak üzere tüm yetkili ve ilgilileri bu önemli diplomatik başarılarından dolayı kutluyorum.

 

 

Ferman Karaçam - Haber 7 

fermankaracam@gmail.com 

fermankaracam@twitter.com 

twitter.com/fermankaracam 

facebook.com/fermankaracam 

 

Paylaş