İstanbul’da sonbahar festivali

İstanbul’da sonbahar festivali

Müzik

İstanbul, 6 gün sürecek yeni müzik festivaline kavuştu.

fizy İstanbul Müzik Haftası 18-23 Eylül arasında Zorlu PSM’de gerçekleşecek. Detayları Zorlu PSM ve SM Production Group organizasyonuyla, fizy ana sponsorluğunda bu etkinliği hayata geçiren Atlantis Yapım’ın sahibi Erdal Bozkuş anlattı.

 

◊ Aslına bakarsanız bir festival bekliyorduk ama bu kadar kapsamlısını değil... İstanbul Müzik Festivali nasıl ortaya çıktı?


- Çok eskiden beri buna hazırlanıyorduk. Hatta 2005 yılında başladık diyebilirim. Hazırlandığımız şey Türkiye için çok yeni ama dünyada benzerleri az da olsa yapılıyor. İstanbul gibi dünyanın en büyük kentlerinden birinde bu gibi organizasyonların olması gerektiğini düşünüyoruz. Tabii ki başka etkinlikler ve organizasyonlar yapılıyor ama kendi içinde bu bir ilk. fizy markasının ve Zorlu PSM gibi büyük bir performans merkezinin desteğini de alarak yola çıktık.


◊ Neden 13 yıl beklendi?


- Bir yerden başlaması gerekti ama bu işin bir sürü kriteri var. Kaldı ki bir işi önce ya da sonra yapamazsınız. Tam zamanında yapmak zorundasınız. Şunu da ekleyeyim; bu bir başlangıç. Her yıl tekrarlamayı hedefliyoruz. Hatta önümüzdeki yıl İstanbul’un birçok mekanında eş zamanlı olarak yapmak gibi bir planımız var.


 Festivalde yer alacak sanatçıları nasıl seçtiniz?


- Bu işin de kalbinde Türkçe müzik var. Etkinlik için türlerinde ve alanlarında popüler olan isimleri seçtik. Programları etkinlik tarihlerine uygun olan, bizim de uygun gördüğümüz isimleri dahil ettik. Programda Erlend Oye&La Comitiva, Kruder&Dorfmeister gibi yabancı isimler de var. Bu isimler kültürlerin buluşma noktası olarak organizasyona dahil oldu. Daha da ekleyeceğimiz isimler olacak. İstanbul’un müzik haftası olacağı için herkese hitap etmeye özen gösterdik ayrıca... Sadece bilinen isimlere değil, bilinmeyenlere de şans vermek istedik. Demek istediğim programda Baran Bayraktar da var, Bülent Ortaçgil de. Sektörde öne çıkması gerekenleri sunabildiğimiz, fikrimizi yüksek sesle paylaşabileceğimiz bir fuar gibi düşünün bu festivali. Müzik sektörünün kendini gösterebileceği bir alan burası. Destekleyeceğimiz isimler de var, değerli ve büyük bulduğumuz isimler de. Bunun da bu etkinliğin bir parçası olmasına özen gösterdik. Partnerlerimizin müzik listelerinden yola çıkmadık yani... Şanslıyız ki kimse de bir kriter dayatmadı.


◊ Müziksevere vaat edilen nedir?


- fizy İstanbul Müzik Haftası, Türkiye’de MIDEM gibi bir fuar olmadığı için önemli bir yere sahip. İstanbul’da hem müzik sektörünün yelpazesini gösterecek hem de sohbet imkanı olan bir sistemimiz bulunmadığından, aynı zamanda bir fuar niteliği taşıyor. Festival bir aidiyet hissidir. Dolayısıyla gelen her dinleyiciye herhangi bir etkinliğe değil de müzik haftasına gittiğini hissettirmek istiyoruz. Burada edineceği bütün deneyimlerin sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz. Onlara keyifli bir ortam sunabilmek için güzel isimler ve içerikleri yan yana getirdik. Gelenler sanatçıların sadece konserine değil söyleşisi ya da imza gününe de katılmış olacak. Bu da sıradan bir konserde yaşanabilecek bir deneyim değil.


◊ Alım gücü düşse de yaz boyunca boş alana şarkı söyleyen kimse olmadı. Bunu neye bağlıyorsunuz?


 Türkçe müzik dinleyen, coğrafyayı da tanıyan biri olarak söyleyeyim, kriz dünyada da var, Türkiye’de de... Seyirci ise psikolojik olarak bu durumdan zihnen kurtulmak istiyor. Dirençli bir halkımız var.


◊ Bu festivalde ücretlendirme nasıl olacak?


- Neredeyse tek konser girişi fiyatına günlük biletlerimiz olacak. Ayrıca kombine bilet alma imkanı sunacağız. Günlük biletler 60-80 TL civarında. 18-21 Eylül arasında yapılacak tüm panellerimiz ise ücretsiz. Bu da festivale erişim imkanını artırıyor. Tüm bunları bünyesinde barındırdığı için bu ismi koyduk zaten.


Festivalde hangi konserler var


Festivalde Ayhan Sicimoğlu, Bülent Ortaçgil, MFÖ, Alper Erözer, Athena, Baran Bayraktar, Ece Seçkin, Edis, Emre Altuğ, Gripin, Kalben, Kenan Doğulu, Mor ve Ötesi, Nil Karaibrahimgil, Selda Bağcan, Simge Sağın, Şebnem Ferah, Teoman ve Tuna Kiremitçi gibi isimler müzikseverlerle buluşacak. Kısacası günün her anında zevkle dinlediğimiz sanatçıları canlı canlı izleyebilmenin kestirme yolu fizy İstanbul Müzik Haftası olacak.


Panel takvimi


18-21 Eylül arasında düzenlenecek fizy İstanbul Müzik Haftası’nda sanatçıların ve alanının öncü isimlerinin katılacağı paneller de düzenlenecek. “Kent ve Müzik” başlığı altında, şehrin sokaklarından kulüplerine, performans mekanlarından ana akıma uzanan müzik kültürleri; “Teknoloji ve Müzik” başlığı altında modern dünyada teknoloji ile değişen alışkanlıklar; “Dünya ve Müzik” başlığı altında, geçmişten günümüze ve yerelden dünya sahnesine uzanan değerler; “Endüstri ve Müzik” başlığı altında ise sektörün farklı disiplinlerindeki girişim ve eserler konuşulacak. 

Tüm bu ana başlıklar altında “Türkiye’de Müziğin Değişimi”, “Şehirde Caz”, “Kentin Elektronik Yüzü”, “Hip Hop Kültürü”, “21. Yüzyılda Plak”, “Modern Dünyada Sanatçının Keşfedilme Günlüğü”, “Remiks Kültürü”, “Ölümsüz Müzik Klipler”, “90’lar Türkçe Pop”, “Müzikle Yaşayan Filmler”, “Jingle’dan Öte Reklam Müzikleri”, “Müziğe Destek Verenler” isimli oturumlarla popüler kültürün dünü, bugünü ve geleceği konuşulacak. Tüm panellere katılım ücretsiz olacak.


 


Sinem Vural/Kelebek

 

Paylaş