4. İstanbul Arapça Kitap Fuarı açılıyor!

4. İstanbul Arapça Kitap Fuarı açılıyor!

Kültür Edebiyat

 Bu yıl 4. kez düzenlenecek olan "Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı" 1 Eylül 2018 Cumartesi günü Yenikapı Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde kitapseverlere kapılarını açıyor.

 Fuar 1-9 Eylül tarihleri arasında dokuz gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak.

vrasya Gösteri ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen ilk kitap fuarı olma özelliğini taşıyan fuar, "Yeni Bir Dünya Keşfet" temasıyla Basın Yayın Birliği tarafından, Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği, Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ve İstanbul'un tek Arapça Radyosu olan 94.5 Misk FM ve Anadolu Ajansı'nın Global iletişim ortaklığıyla düzenleniyor.

Arap ülkeleri dışında düzenlenen en büyük Arapça kitap fuarı olarak kabul edilen organizasyona 50 bini aşkın ziyaretçi beklenirken, 15 ülkeden 200'ü aşkın yayınevi iştirak ediyor.

Fuar kapsamında Arap edebiyatının önde gelen isimlerinin katılımıyla panel, söyleşi, imza günü, çocuk ve genç etkinlik alanı gibi yaklaşık 70 farklı kültürel etkinliğe yer verilecek. Ayrıca organizasyon, okur severlere iki dilde tercüme ve rehberlik hizmeti, Yenikapı Marmaray Metro istasyonundan fuar alanına ücretsiz servis gibi pek çok imkan sunuyor.

Resmi açılış töreni 1 Eylül Cumartesi günü saat 11.00'da gerçekleşecek olan "İstanbul Uluslararası Arapça Kitap Fuarı" sabah 10.00'dan akşam 22.00' a kadar ziyaretçilerine ücretsiz hizmet sunacak.

4. ULUSLARARASI İSTANBUL ARAPÇA KİTAP FUARI

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin Aralık 2015 tarihinde Arap Yayıncılar Birliği ile başlatmış olduğu iletişim üzerine ilki Şubat 2016 tarihinde yapılan Arapça Kitap Fuarına 35 yayıncı iştirak etmiş, 14 ülkeden katılım sağlanmıştı. Mart 2017’de düzenlenen kitap fuarına 12 ülkeden 72 yayıncı, Mart 2018’de ise 14 ülkeden 102 yayıncı iştirak etmişti. 

Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği’nin Arap Yayıncılar Birliği’nde Mart 2018 tarihinde gözlemci üye olarak kabul edilmesinin ardından Arap Yayıncılar Birliği’nden gelen talep üzerine İstanbul Arapça Kitap Fuarı’nın Eylül 2018 tarihinde müstakil bir fuar olarak düzenlenmesi kararlaştırılmıştır.

Arap ülkeleri dışından düzenlenen en büyük Arapça kitap fuarı olması özelliğini taşıyan “Uluslararası İstanbul Arapça Kitap Fuarı” Basın Yayın Birliği’nin koordinesinde Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği ve Uluslararası Arapça Kitap Yayıncıları Derneği’nin katkıları ile Yenikapı’daki Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzenleniyor. Fuara Mısır, Lübnan, Ürdün, Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, Cezayir, Irak, Suriye, İran, İtalya, İngiltere ve Türkiye’den olmak üzere toplam 15 ülkeden 207 yayıncı katılıyor. 6500 m2’lik bir alanda yapılacak fuarın açılışı 01 Eylül 2018 saat 11.00’da gerçekleştirilecek. Açılış törenine Arap Yayıncılar Birliği Başkan Vekili Muhammed al-Sıbai, Genel Sekreter Bashar Shebaro, Lübnan ve Abu Dhabi Kitap fuarı müdürleri, Ürdün ve Sudan Yayıncı Birliği başkanları, Arapça Çocuk Yayıncıları Platformu Başkanı’nın yanı sıra Arap dünyasının fikir, siyaset, sanat ve düşünce alanından birçok öncü isim katılıyor.

Arap Yayıcılar Birliği’nin akredite ettiği fuar, “Yeni bir dünya keşfet!” sloganı ile yola çıkıyor. Nüfusu bir milyona yaklaşan Arap topluluğuna ev sahipliği yapan İstanbul’un Arap dünyası için yeni bir merkez olmasına katkı sağlayacak bu kültür etkinliğinde 100’ü aşkın konferans, panel, söyleşi ve imza etkinliği düzenlenecek. Suriyeli Ressamlar Derneği’nin resim sergisinin yanı sıra, yine İstanbul’da yaşayan Arap topluluklarının müzik ve kültürel etkinlikleri fuarda yer alacak. Her türlü çizgiden ve renkten yayıncıların yer aldığı fuar Arap dünyasındaki mezhepsel ve fikirsel ayrılıklara meydan okurcasına İstanbul’da bütün farklılıkların bir arada olduğu bir etkinlik şeklinde düzenleniyor. Fuar esnasında İstanbul Ticaret Odası başta olmak üzere bazı sivil toplum kuruluşları ve hayırseverler kitap alımına imkan bulamayan öğrenciler için hediye kitap kuponlarını okuyucuya dağıtıyor. Anadolu Ajansı’nın global iletişim ortağı olduğu kültür etkinliği, İstanbul’da Arap topluluklarının tek radyosu olan MİSK FM’in sponsorluğunda çalışmalarını sürdürüyor.

Fuarın açılışına ve fuar esnasındaki kültürel etkinliklere katılacak bazı önemli şahsiyetler:

Moritanya Nevakşot Âlimler Yetiştirme Merkezi Başkanı Dr. Muhammed El Hasan El Dedo

Kuveyt’li düşünür Tarık Suveydan,

Filistin İslami Direniş Hareketi Lideri Halid Meşal

Yurtdışındaki Filistinli Alimler Heyeti Başkanı ve Dünya Müslüman Alimler Birliği Üyesi Dr. Nevvaf Tekruri

Katar'da ikamet eden Suudi Arabistanlı düşünür Muhammed El Ahmeri

Iraklı Alimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdulhamid el-Ânî

Çocuk ve gençler için etkinlik alanında her gün 10’a yakın etkinlik planlandı

Suriyeli Ressamlar Derneği’nden 10’a yakın ressam her gün salonda yer alacak, çocuklarla etkinlik yapacaklar


 

 

Paylaş