İyi müzisyenlere ihtiyacımız var

İyi müzisyenlere ihtiyacımız var

Müzik

Dünyanın birçok yerinde prestijli ödüllerin sahibi olan genç çellist Dorukhan Doruk ile 14 . Bodrum Müzik Festivali’nde konuştuk. 

Orkestralarda kadro bulamayan genç müzisyenlerin şansını yurtdışında denediğine dikkat çeken Doruk, “İyi müzisyenlere ihtiyacımız var. Umarım bu beyin göçü son bulur” diyor.


1991 yılında İstanbul’da doğan Dorukhan Doruk, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda viyolonsel eğitimi aldı. Eğitimini Köln ve Norveç’te sürdürdü. Bugüne dek Polonya, Avustura, Almanya, Bulgaristan gibi ülkelerde düzenlenen birçok prestijli yarışmada derece ve ödül kazandı.


Dünyanın önemli orkestralarıyla birlikte çaldı, Yo-Yo Ma, Gary Hoffman, Jens Peter Maintz, gibi dünyaca ünlü çellistlerle çeşitli uzmanlık kurslarında çalışan Doruk, klasik müzik dünyasında yıldızı parlayan başarılı genç sanatçılardan… Doğuş Grubu kurucu destekçiliğinde düzenlenen Bodrum Müzik Festivali’nde günbatımı konserinde izleyici buluşan Dorukhan Doruk ile konuştuk…


REKABET FAZLA

Türkiye’de iyi yetişmiş birçok başarılı genç müzisyenler kariyerine yurt dışında devam ediyor. Almanya’daki müzik okullarına kabul edilen ve orkestralarda pozisyon kazanan Türklerin sayısının bir önceki yıla oranlar yüzde 10 arttığına dikkat çeken Doruk’a bu konuyu sorduk.


Türkiye’de artık orkestralarda kadro verilmediği için iyi müzisyenlerin şanslarını yurtdışında aramak zorunda kaldığını belirten Doruk, “Almanya’nın Avrupa’daki klasik müzik alanında en büyük pazar olduğunu ve dolayısıyla en fazla rekabetinde burada olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda genç Türk müzisyenlerin gösterdiği bu ilerleme büyük başarı. Ancak bu durum maalesef Türkiye’den dışarıya beyin göçü. Türkiye’nin bu iyi müzisyenlere ihtiyacı var. Umarım önümüzdeki yıllarda Türkiye’de müzisyenlere yeniden orkestralarda kadrolu pozisyonlar verilmeye başlanır ve bu beyin göçü son bulur” diyor.


DÜNYANIN HER YERİNDE KABUL GÖREN BİR MESLEK

Dünyanın farklı ülkelerinde çok sayıda ödüle layık görülen Doruk, kendisini sadece solist orkestracı ya da sadece oda müziği sanatçısı olarak adlandırmak yerine bunların hepsini bir arada iyi bir denge içerisinde gerçekleştireceği bir düzen kurarak sanatını icra etmek istediğini söylüyor. Sanatçının genç müzisyenlere şöyle bir tavsiyesi var: “Müzisyenlik dünyanın her köşesinde kabul gören bir meslek. Disiplinli bir çalışmadan ve hayallerinizden vazgeçmediğiniz sürece her şarttan güzel bir gelecek elde etmek mümkün.”


Türk bestecilere yer veriyorum


“İçinde büyüdüğüm kültürü evrensel bir dil olan klasik müziğin içinde ifade etmek bana büyük bir mutluluk veriyor” diyen Dorukhan Doruk, “Yurt dışında verdiğim konserlerde Türk bestecilerin eserlerine elimden geldiğince yer vermeye çalışıyorum. Seyirciyle daha da keyifli bir etkileşim içerisine girdiğimi hissediyorum”diye konuşuyor.




Seray Şahinler Demir  / Yeni Şafak


 

Paylaş