Akdeniz bize ilham verdi

Akdeniz bize ilham verdi

Müzik

 Bu yıl 15.’si düzenlenen Bodrum Müzik Festivali başladı.

Festivalde bu akşam L’arpeggıata & Chrıstına Pluhar & Avı Avıtal Medıterraneo, İspanya, Yunanistan ve Türkiye kıyılarından müzik konseriyle sahnede olacak. Grup ilhamını Akdeniz’den aldığını söylüyor.


Doğuş Grubu kurucu destekçiliğinde düzenlenen Bodrum Müzik Festivali cumartesi akşamı düzenlenen özel bir konserle başladı. Türkiye’nin sayılı klasik müzik etkinliklerinden biri olan festival 8 Ağustos’a kadar sürecek. Festivalde bu akşam L’arpeggıata & Chrıstına Pluhar & Avı Avıtal Medıterraneo “İtalya, İspanya, Yunanistan, Makedonya Ve Türkiye Kıyılarından Müzik” adlı konserle sahnede olacak.


21.00’de Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek programda Akdeniz kıyılarının rüzgarını müzikle harmanlanacak. Yunan, İtalyan ve İspanyol müzikleriyle birlikte Türkiye’den “Naciye, Naciye”, “Hicaz Mandıra” gibi parçalar yeniden yorumlanacak. Grup, konser öncesi sorularımız yanıtladı…


* Festivalde “İtalya, İspanya, Yunanistan, Makedonya ve Türkiye Kıyılarından Müzik” başlıklı bir konser vereceksiniz. Bu ülkeler birbirinden esintiler taşıyan ülkeler diyebiliriz. Nasıl bir repertuar hazırladınız? Eser seçimlerinde gözettiğiniz kriterler neler oldu?


Zeytin ağaçlarının yaşam alanı, Akdeniz bölgesi sınırlarının zor rehberi olarak kabul edilir; bu sebeple referans bazen ‘Zeytin Sınırları’dır. Konserde, dinleyicilerimizi Akdeniz müziğinin büyüleyici ve geleneksel ezgileriyle müzikal bir yolculuğa davet ediyoruz.


Repertuarımızı oluştururken “Akdeniz” gibi, her projemizde, farklı çalgıların oluşturduğu doku zenginliği ve geleneksel müzikten ilham alan şarkılara yer veriyoruz.


* Bu ülkelerin müziklerine baktığımızda bir etkileşim olduğunu söyleyebilir miyiz? Karakteristik özellikleri nasıl sizce?


Yunanlılar, 8. yüzyılda İtalya’nın güneyine yerleşmeye başladılar. Bu kolonizasyon boyunca, Yunan kültürü İtalya’yı etkiledi ve yerleşmiş İtalyan kültürü ile içiçe geçmeye başladı. Yeni kurulan birçok Yunan şehri çok hızlı bir biçimde zengin ve güçlü olmaya başladı. “Griko” terimi sadece Yunanca konuşan Salento ve Calabria sakinlerini değil, aynı zamanda dillerini de belirtir. Bugün konuşulan lehçeler köyden köye farklıdır ve onlara özel müzikal nitelik veren Salento ve Calabria lehçesinde konuşulan kelimelerle ile içiçe geçmiştir. ‘Griko’ müzik geleneği esasen güney İtalya halk müziğinin karakteristik, stilistik, harmonik ve melodik özelliklerini gösterir ama aynı zamanda Türk ve Arap etkilerini de belirtir.


Deniz kültürleri birbirine bağlar

*Coğrafyaların müzik üzerindeki etkisini nasıl yorumlarsınız?

Yunan ve Salento şarkıları (canti greci – salentini) bu projeye başlamamızın ana amacıydı. İtalya’nın köklerine dayanan ama aynı zamanda yüzyıllar boyu Solento’da yaşamış Yunanlılar tarafından söylenen şarkılar ve Tarantella dansı… İtalyan ve Yunan kültürünün bu muhteşem karışımı, Akdeniz bölgesinde müzikal yolculuğa çıkmak ve bağlantıları araştırmak konusunda bize ilham verdi. Yolculuğumuz bizi İtalya’nın güneyine, Yunanistan’ın doğusuna, Türkiye’ye ve İspanya’nın doğusuna götürdü. Özetle “Deniz kültürleri ayırmaz, onları birbirlerine bağlar” diyebiliriz.




Seray Şahinler Demir  / Yeni Şafak

 

Paylaş