15 Temmuz kitaplığı genişliyor

15 Temmuz kitaplığı genişliyor

Kültür Edebiyat

 15 Temmuz kitaplığı genişliyor

Demokrasi zaferinin yıldönümünde 15 Temmuz kitaplarına yenileri eklendi. Abdurrahman Babacan’ın kaleme aldığı “Geçmiş-Gelecek” ile Mustafa Çalışkan’ın “Milli Vuruş”u süreci sosyolojik, psikolojik ve siyasi boyutlarıyla ele alıyor.

5 Temmuz kitaplığı genişlemeye devam ediyor. Üzerinden iki yıl geçen demokrasi zaferi hakkında önemli çalışmalar okurla buluşuyor. 15 Temmuz’la ilgili öne çıkan kitaplardan ilki Pınar Yayınları’nın bastığı Abdurrahman Babacan tarafından hazırlanan 15 Temmuz Geçmiş-Gelecek kitabı. Bu kitabı diğerlerinden ayıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazısıyla açılması. Erdoğan’ın o geceyi ve tüm süreci yorumlayan bu tarihi yazısının başlığı 15 Temmuz’dan 2023’e köprü kurmak. Makalede Erdoğan şunları söylüyor: “Milletimiz, o gece üzerine düşen görevleri hakkıyla yerine getirmiştir. Ülkemizde artık hiçbir şey 15 Temmuz öncesi gibi olmayacaktır. Tek parti döneminin zulmünü yaşayan milletimiz, bir daha böyle bir zillete asla rıza göstermeyecektir.”

Kitapta ayrıca Numan Kurtulmuş’la yapılmış bir röportaj ve Atilla Yayla, Bekir Berat Özipek, Berdal Aral, Hilmi Demir, Mustafa Öztürk, Nurullah Gür, Mevlüt Tatlıyer, Rifat Serav İlhan, Şener Aktürk, Vahap Coşkun, Yusuf Alabarda’nın makaleleri mevcut.

Kitabı hazırlayan Abdurrahman Babacan ise “Bizim temel çıkış noktamız o gecenin öncesinde ve sonrasında yaşananları bilimsel bir bakış açısıyla yorumlamak ve literatüre sağlıklı veri bırakabilmek” dedi. Bunun özellikle gelecek nesiller için önemli olduğunu vurgulayan Babacan kitaptaki makalelerin, 15 Temmuz’u psikoloji, psikososyoloji, kült örgütlenme yapısı, örgüt aklı inşası, teoloji-politik zemin, ekonomi-politik çerçeve, küresel siyaset, darbe ve siyasal sosyoloji gibi başlıklar altında incelediğini belirtti.

ÇALIŞKAN’DAN O GECENİN YORUMU

15 Temmuz demokrasi zaferiyle ilgili çıkan önemli kitaplardan bir diğeri de İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın kaleme aldığı Milli Vuruş. Çalışkan o gece yaşananları tüm çarpıcılığı ve detaylarıyla okurla paylaşıyor. Kitap darbe öncesi, darbe günü ve sonrasına dair değerlendirmelerin bulunduğu üç ana başlık altında toplanmış. Çalışkan o gece yaşanan girişimin amacını şöyle aktarıyor: “Önce milleti korkutacaklar, bazı fay hatlarını kullanarak birbirine düşürecekler, ardından da hazır bekleyen DEAŞ, PKK, FETÖ vb. diğer marjinal örgütleri devreye sokarak kanlı bir iç savaşın fitilini ateşleyeceklerdi.”

Direniş Arapça’da

Yeni Şafak Gazetesi muhabiri Yasemin Asan’ın “15 Temmuz’da Şehit Düştüler Başkenti Düşürmediler” kitabının Arapça tercümesi yayınlandı. Eser, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan ilk Arapça kitap olma özelliği taşıyor. Asan, kitap için Ankara’da şehit olan 89 sivilin ailesi ile yüz yüze görüştüğünü belirtti. Asan, Arapça kitaptan gelecek geliri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın hesabına yatıracağını söyledi. Kitabın çevirisini yapan Mehmet Sıddık Yıldırım ise “Arap dünyası kitabı çok büyük bir merak ve ilgi ile karşıladı. Çünkü, birinci elden aktarılan bilgilere çok büyük ihtiyaçları var. Arap arkadaşlarım darbe teşebbüsü alt edilince, şükür namazı kıldıklarını söyledi” diye konuştu.

 

Paylaş