Eski aşklar bir ömürlüktü, artık mevsimlik oldu

Eski aşklar bir ömürlüktü, artık mevsimlik oldu

Müzik

‘Özledim’, ‘Namert Olayım’, ‘Ben Sevdalı Sen Belalı’, ‘Gitme Sana Muhtacım’ ve daha sayısız hite imza atan Selami Şahin’in aşk şarkıları müzikal oldu. ‘

Seninle Başım Dertte’ isimli projenin başrollerindeyse oğlu Lider Şahin ve oyuncu Toprak Sağlam var. 20-21 Temmuz’da KüçükÇiftlik Park’ta sergilenecek müzikalden önce Selami Şahin ve oyuncularla buluştuk. Uzun süredir üzerinde çalışılan proje için ekip hayli iddialı konuşuyor: “ABBA ve Queen müzikalleri kadar büyük ve iddialı bir iş yaptık.”

 

Selami Şahin şarkılarından bir müzikal yapma fikri nasıl doğdu?

SELAMİ ŞAHİN: Fikir, Yavuz Hakan Tok, Hakan Altıner, Kedi Sahne Sanatları ve yönetmen Damla Cercisoğlu’ndan geldi. Proje tiyatro ve müzikalin karışımı, bir kokteyl gibi... Bu farklılık çok hoşuma gitti ve “Tamam” dedim.

 

Yüzlerce Selami Şahin şarkısı arasında müzikalde kullanılacakları nasıl seçtiniz? 

TOPRAK SAĞLAM: Senaristimiz sahne ve konulara göre Selami Bey’in şarkıları arasından seçim yaptı. Hikâyemiz 1980’lerde geçiyor. Özlediğimiz Yeşilçam filmleri tadında... Selami Şahin şarkılarını bir de bizden dinleyip saf ve temiz bir aşk hikâyesi izleyeceksiniz. Özlediğimiz duygulara geri dönmeye hazır olun. 

 

Ne anlatıyor hikâye?

TOPRAK SAĞLAM: Canlandırdığım ‘Neriman’ sazda şarkıcılık yapan bir kadın. Plak yapma hevesiyle gittiği bir stüdyoda Selami Şahin’le yolları kesişiyor ve gazinoda sahne almaya başlıyor. O sırada şoförü İbrahim’le (Lider Şahin) tanışıyor ve aralarında bir aşk başlıyor. Şarkıların hepsini canlı orkestrayla hem seslendiriyor hem dans ediyoruz.

LİDER ŞAHİN: 10 kişilik bir oyuncu kadromuz var. Ortaya efsane bir iş çıkardık. Maliyeti yüksek ve salon altyapıları yetersiz olduğu için Türkiye’de bu işi ilk yapanlardanız. Yurtdışındaki ‘ABBA’ ve ‘Queen’ müzikalleri kadar büyük ve iddialı bir iş. Görünce anlayacaksınız.


Daha önce oyunculuk, şarkı, dans ve sahne deneyimleriniz var mıydı?

LİDER ŞAHİN: Zaten babamla konserlere gidiyor, vokal yapıyordum ve sahnedeydim. Ama oyunculuk deneyimim yoktu. Beş aydır bu konuda çalışıyorum. 

TOPRAK SAĞLAM: Ben oyunculuğun yanında zaten müzikle uğraşıyordum. Yönetmenimiz Damla Cercisoğlu bir gün bir mekânda otururken bir şarkı duyuyor ve “Bu lezzette bir ses istiyorum” diyor. ‘Shazam’ uygulamasıyla çalan şarkıyı araştırıp buluyor ve karşısına benim single’ım çıkıyor. Ben de projeye böylece dahil oldum. 

 

Selami Bey sahnede olacak mı? 

SELAMİ ŞAHİN: Bu benim hayat hikâyem değil. Oyuncu da değilim, sadece izleyici olarak orada bulunacağım. 

 

Müzikale ismini veren ‘Seninle Başım Dertte’ nasıl çıktı ortaya?

SELAMİ ŞAHİN: Yıl, 1981, bekârlık zamanlarım... Bir sevgilim vardı. Tarabya’da bir restoranda oturuyorduk. Sevenlerim gelip imzalı resim istiyordu. Benimki masanın altından sürekli ayağıma tekme atıyor, “Önüne bak, ona bakma, şuna bakma” diyordu. Çok kıskançtı, “Ne yapacağım ben seninle” dedim. ”Bir şarkı yapsana” dedi. “Seninle başım dertte, ne yapsam bilmiyorum” sözleri böylece ortaya çıktı. Slogan yapmadan beste yapmak olmaz. Birine alışmısındır, onsuz yapamıyorsundur, “Alışmak sevmekten daha zor geliyor” dersiniz.


Eski aşklar bir ömürlüktü, artık mevsimlik oldu

 

Selami Şahin şarkıları size ne ifade ediyor?

LİDER ŞAHİN: Aşk. Bu projeyle insanlara aşkı yeniden hatırlatacağız.

SELAMİ ŞAHİN: Aşk insanın ömrünü uzatır. O heyecanı yaşamadığın zaman ot gibi yaşıyorsun demektir. Birini sevecek, özleyecek, arayacaksın. O hazzı, mutluluğu başka bir şeyde bulmak mümkün değil. 

 

Hikâye 80’lerde geçiyor dedik, o zamandan günümüze aşklar nasıl değişti?

SELAMİ ŞAHİN: Eski aşklar, dostluklar bir ömürlüktü. Artık mevsimlik oldu. 

TOPRAK SAĞLAM: Çok çabuk tüketiyoruz. Ruhumuzda da hâlâ eski aşkları yaşama hayali kuruyoruz. Doyduğumuz ve iyi hissettiğimiz nokta orası. 

 

Aşkı yeniden sorguladınız mı bu şarkıları söylerken?

TOPRAK SAĞLAM: Ben aşkı bugün de 80’lerdeki gibi yaşıyorum. Benim için her şey hâlâ temiz ve yavaş ilerliyor.

 

Peki, o zamanlar ve günümüz Türkiye’sini kıyasladığınızda neler gözlemliyorsunuz?

LİDER ŞAHİN: O dönem insanlar birbirlerine saygı ve sevgi duyuyormuş. Nasılsan seni öyle kabul ediyorlarmış. 

TOPRAK SAĞLAM: Tahamülsüzleştik. Eskiden kazansak da kaybetsek de “Hep birlikte yapalım” duygusu vardı. Şimdi herkes kendi paçasını kurtarma derdinde.   

 

 HÜRRİYET CUMARTESİ

 

 

Paylaş