“Âb-ı Hayat”

“Âb-ı Hayat”

Müzik

ŞİRİN PANCAROĞLU VE AYASOFYA HÜRREM SULTAN HAMAMI’NDAN ÖZEL BİR ALBÜM KALAN MÜZİK ETİKETİYLE YAYINLANIYOR!

 Hizmet anlayışında hep en iyiyi hedefleyen Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, hamam sefâsının müzik ile bir bütün oluşundan yola çıkararak, dünyaca ünlü arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ve kendine özgü sesi ve besteleriyle tanınan Bora Uymaz ile buluştu ve ortaya “Âb-ı Hayat” albümü çıktı. Kalan Müzik imzasıyla yayınlanan albüme ismini veren “âb-ı hayat”, sultanlara lâyık hazırlanan hamam ritüelleri arasında en kapsamlısı.

Dinlendirici müzik türüne Osmanlı Müziği dokunuşu…

Albümün hazırlığında Osmanlı hamamına yakışır şekilde birçok eski arşivden faydalanılırken, kadim bir Osmanlı sazı olan çengi, ustaca çalan Şirin Pancaroğlu’na besteleri, sesi, tanbur, lavta ve bendiriyle Bora Uymaz katkı sağladı. Hamam içindeki su, tas ve kapı gibi doğal seslerden de faydalanılarak kaydedilen müzikler, hem yeni bestelerden hem de kadim eserlerden oluşuyor. Albümü, dünyada bilenen bir müzik türü olan dinlendirici müziğe, Osmanlı Müziği yaklaşımı ve yeni fikirlerle stilize edilmiş rahatlatıcı bir dokunuş olarak tanımlayan Şirin Pancaroğlu, albümü hazırlarken hem yapının kendinde, hem de hamam kültürümüzde müthiş bir müzikal ilham bulduklarını dile getiriyor.

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
Dünyanın incisi tarihi yarımadada, Sultanahmet Cami ve Ayasofya Müzesi’nin tam ortasında yer alan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından, Mimar Sinan'a 16. yüzyılda (1556 – 1557) Ayasofya'nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiş ve 1910 yılına kadar aktif olarak kullanılan hamam, uzun yıllar kapalı kaldıktan ve başka amaçlar için kullanıldıktan sonra, 2008 yılında tekrar restore edilerek İstanbul’un en büyük hamamı olarak hizmete açılmıştır.Güümüzde ise birçok yerli ve yabancı önemli ismi ağırlamaya devam ediyor.
 
 
  1. Ab-ı Hayat Rast Peşrev / Şirin Pancaroğlu
  2. Suyun Raksı / Bora Uymaz
  3. Pir ü Pak / Bora Uymaz
  4. Rehavet / Tolga Akşit & Şirin Pancaroğlu
  5. Nihavend Peşrev / Gazi Giray Han
  6. Kubbe / Bora Uymaz
  7. Hicaz Peşrev / Sultan III.  Selim Han
  8. Hürrem / Bora Uymaz
  9. Şifa / Tolga Akşit & Şirin Pancaroğlu
  10. Darıldın mı gülüm bana? / İstanbul Türküsü
  11. Hamam Dönüşü / Bora Uymaz

 

Paylaş