Go Home Yankees

Go Home Yankees

Kültür Edebiyat

 “Emperyalizm”, bizim kuşağın erken yaşlarda öğrendiği bir kavramdır. Hele hele benim gibi çocukluğu ve gençliği Doğu Anadolu bölgesinde geçenler için bu kelimeyi öğrenme yaşı daha küçük yaşlara tekabül eder. Ve Emperyalizm kelimesinden Amerika’nın kast edildiğini de yine çok küçük yaşlarda öğrendik.

 

İtiraf etmem gerekir ki ben, Emperyalist kelimesini ve bunun karşılığı olan Emperyalist Ülkenin de Amerika Birleşik Devletleri olduğunu ilk kez çocukluğumda, bizim Ardahan’da solculardan, sosyalistlerden öğrendim.

Zaten 1970’lerde yani benim çocukluk yıllarımda, bizim orada, ne yana dönsek solcu vardı.

 

Aynı şekilde, Go Home Yankee ya da Yankees Go Home demesini de onlardan öğrenmişimdir.

 

Esasında “çek git kuzeyli” anlamına gelen bu terim biz de: “defol Amerika “ demektir.

 

İlk defa Amerika’da ortaya çıkan bu terimi Amerika’nın güneyindekiler, kuzeyindekiler için kullanmışlar, oradan da dünyaya yayılmış, özellik le de bizim ülkemizde solcular, Deniz Gezmiş ve arkadaşları çok kullanırdı.

Bu ülkede Sosyal Demokratlar, Sosyalistler kısaca solcular, solun bütün versiyonları bu ve benzeri sloganlarla yetişti. Mesela o yıllarda Mahsuni Şerif’in “...Amerika katil katil ..” diye haykıran türküsü, solcular arasında öylesine sık söylenir ve dinlenirdi ki, bazen geriye dönüp bakar ve şöyle düşünürdüm : “Yahu bu solcuların hangisinin damarını kessen, çıkacak kan :” katil Amerika, Emperyalist Amerika” diye feryat, figan ederek akar herhalde”.

 

Haksız da sayılmam, hepsi öyleydi çünkü ; Sovyet Rusya taraftarı olanı, Enver Hocacısı, Çavuşeskucusu, CHP’lisi, ÖDP’lisi, Birlik Partilisi, Kalkçı Partilisi, SODEP’lisi, Dev-Yolcusu, Lenincisi, Maocusu, Troçkicisi, Emek Partilisi, Dev-Solcusu, Stalincisi İlh...bütün solcular Emperyalizme ve dolayisiyla Amerika’ya karşıydılar ve hala da öyle olduğunu söylüyorlar.

Dünyadaki bütün haksızlıkların; adaletsizliklerin, sömürünün, akan kanların, karaya vuran çocuk cesetlerinin, açlığın, sefaletin, kirlenmenin, silahlanmanın, çevre felaketinin, patlayan bombaların, yıkılan yuvaların, tahrip edilen şehir ve medeniyetlerin, yok edilen kültürlerin hepsinin sorumlusunun Emperyalizm olduğunu, en büyük emperyalistin de Amerika olduğunu yazıp çiziyorlar ve konuşuyorlar.

 

Haksız da değiller.

 

Amerika, yıllardır tüm dünyanın üstüne bir karabasan gibi indi, bir zalim kovboy, bir zorba eşkiya ve bir kara haydut gibi çöktü dünyamıza.

Dünyada bugün hukuksuzluk, sömürü ve katliam adına ne görüyorsak, hemen hemen tamamı Amerika’nın eseridir.

 

Solcular da bunu söylüyordu.

 

Fakat son zamanlarda Maocular (Bir de Uğur Mumcunun ağabeyisi Ceyhan Mumcu ve CHP’li Şükrü Elekdağ) hariç bütün solcular Amerikacı, Amerikaperest ve Amerikasever oldular : HDP’lisi, CHP’lisi EMEP’lisi, 68’lisi, DHKP-C’lisi, PKK’lısı, PYD’lisi, YPG’lisi ne kadar Marksist-Leninist, Sosyalist, Sosyal Demokrat varsa tümü Amerikancı oldular.

 

Benim o “kessen kanları Amerika Emperyalizmine karşıtlık akar” diye düşündüğüm solcular bir anda, yüz seksen derece dönüş yaptı ve Emperyalizmin değirmenine su taşıyorlar.

 

Hepsinin kanı; “adil Amerika, cici Amerika” diye akar oldu bir anda.

Genç solcular, yaşı yetmişe dayanmış gedikli solcular öyle bir Amerikancı oldular ve Amerika’nın adaletinden, hukukundan söz ediyor, yazıyor çiziyorlar ki, ben şahsen şok geçirmiş durumdayım.

Ben bunları biraz okuyan, yazan bir grup olarak tanırdım.

 

Meğer bunlar ne kadar boşmuşlar.

Meğer bunlar ne kadar zavallıymışlar.

Meğer bunlar ne kadar yalancıymışlar.

Meğer bunlar ne kadar sahtekarmışlar.

 

Ben kendime kızıyorum, kendimce, yıllarca bunları “adam” yerine koyduğuma yanıyorum.

 

İmam bozuntusu, Vatan haini bir şarlatanın, kaset mahsulü, zavallı bir piyonun eline tutuşturduğu kağıt parçalarına kanıp, yıllardır Emperyalist dediğiniz Amerika’nın, bir anda adalet dağıtıcısı olduğuna nasıl inandınız, böylesine hızlı nasıl evrildiniz toptan?

 

Size yazıklar olsun, demek bile istemiyorum.

 

Şu halinizi, Memleketi için çırpınan ve güya baş tacı ettiğinizi söylediğiniz o Nazım Hikmet görseydi, yemin olsun yüzünüze bile tükürmezdi.

Bu haldesiniz.

 

Yani Emperyalist, yani Amerikancı, yani dönek, sahtekar ve yalancı.

Artık ne yüzünüz kaldı ne de astarı.

 

Öyleyse, alın Amerika’nızı da defolun buradan; Go Home Yankees, Go Home Yankees.

 

 

Ferman Karaçam - Haber 7 

 

fermankaracam@gmail.com 

fermankaracam@twitter.com 

twitter.com/fermankaracam 

facebook.com/fermankaracam 

 

Paylaş