Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir ilk

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir ilk

Kültür Edebiyat

 Dünyanın halen çalışan en eski su yolu sistemi belgesel haline getirildi.

Türkiye'nin ve dünyanın halen çalışan en eski tarihi su yolu sistemi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle ölümsüzleştirildi.

Üç tarafı sularla çevrili olan ve kaderi tarih boyunca su ile beraber şekillenmiş olan İstanbul, dünyada halen çalışan en eski tarihi su yolu sistemine sahip. 

Bu sistem, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından yeni nesil sinema teknikleri ve 4K Görüntü kalitesi ile ilk kez belgesel haline getirildi.

Yapımcılığı ve Yönetmenliği Umut Mete Soydan tarafından gerçekleştirilen belgeselde 55 km uzunluğunda ve adeta kartpostal güzelliğinde olan Krıkçeşme Su Yolu Sistemi tüm detayları ile görüntülendi.

Dünyanın halen çalışan en eski su yolu sistemi olan “Kırkçeşme Su Yolu Sistemi üzerinde”  dönemin barajları niteliğinde 4 büyük su bendi, 4’ü anıtsal olmak üzere onlarca metre yüksekliğinde 33 farklı su kemeri, 55 km uzunluğunda galeri ve yüzlerce çeşme yer alıyor.

Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve Mimar Sinan tarafından ihya edilen sistemin Osmanlı İmparatorluğu döneminde Mimar Sinan tarafından hayata geçirilen en önemli eser olduğu ifade ediliyor.

Kırkçeşme Su Yolu Sistemi, Belgrad Ormanı’ndan aldığı suları yer çekiminin dışında hiçbir güç olmadan dev vadilerden geçirerek tarihi yarımadaya su ulaştıran dünya mimarlık tarihinin de en önemli eserlerinden biri.

Türkçe ve İngilizce dillerinde hazırlanan belgeselin yurtiçinde ve yurtdışında galasının gerçekleştirilmesi ve özel gösterimlerinin yapılması planlanıyor. 

 

Paylaş