Kadir Gecesi...

Kadir Gecesi...

Kültür Edebiyat

 Kadir gecesinin vaktini bilmiyoruz. Elbette bu bilinmezliğin yani biz Müslümanlarca bilinememesinin çok önemli sebepleri olmalı.

 Bu sebeplerden bazılarını belki tahmin edebiliriz ama işin aslını şüphesiz bu önemli ve benzersiz geceyi bize lütfeden Rabbimiz biliyor.

Kadir gecesinin bilinmemesi Ramaza’nın diğer günlerinin de Kadir gecesi olma ihtimalinden dolayı değeri artmaktadır.

Bir bakıma Kadir gecesi diğer günleri de kendisi gibi kıymetlendirmektedir.

Her gece ayrı ayrı birer Kadir gecesi değerine yükselmektedir.

Ayrıca Ramazan'ın başlangıcı rahmet, ortası mağfiret ve sonu da Cehennemden kurtuluş olarak ele aldığımızda acaba, 

Ramazan'ın ilk on gününde rahmet yağdığı için, Kadir Gecesi de, o rahmetin içindeki bir günde midir?

Yoksa, Yaratıcımız, insanlığın ufkunu ebediyyen ağartan Kur'an-ı bizimle muhatap etmesinin anlamını kuşanalım diye rahmetini, Ramazan'ın rahmet yağdırdığı ilk günlerine mi gizledi? 

İlk günler, on bir aydaki alışkanlıklarımızı terketmekteki zorlukları yendiğimiz için mi, bir insan ömrünü aşan yılların sevabını ve affını bir tek geceye ve Ramazan'ın ilk günlerinden birine mi sakladı?

Kadir gecesi, ya Ramazan'ın başlarında değil de ortalarında ise?

Madem ki Ramazan'ın ortası mağfirettir öyle ise, on bir ayın yeme içme ve diğer alışkanlıklarını yenip, sabır ve sebat göstererek ortasına geldik, af edilmeyi de başaralım diye mi Kadir Gecesi Ramazan'ın ortalarındadır? 

"Geriye dönüşü yok bu yolun, bu otuz gün, bu oruç tutulacak ve bitirilecek" diyen bir mü'min kulun kararlılığının mükafatı mıdır yoksa ortalardaki Kadir gecesi ? 

Eğer ortalarında ise ve hakiki manada bir Kadir gecesi gibi idrak edilmişse ne mutlu.

Çünkü, zaten ortası mağfiret olan Ramazan'ın ortalarındaki herhangi bir gündeki mağfiretle birlikte, o büyük Kadir gecesi mağfiretini de alacağı için, mü'minin af edilmesi muhtemelen gerçekleşmiş olur.

Kadir gecesi Ramazan'ın son on gününün içindeyse? 

Ramazan'ın son günleri de Cehennemden kurtuluştur.

Oruç tutan bir Müslüman, Ramazan'ın ilk günlerindeki rahmetten payını aldı yanı ilk günlerde sonsuz Merhamet Sahibinin şefkatinden, sevgisinden ve ihsanından kendisine düşeni alıp bir derecelendirmeye girdi. 

Ramazan'ın ortalarında ise bu derecelendirmedeki yerini hem pekiştirip hem de yükseltti ve mağfiret edildi. 

Öyle ise Ramazan'ın son günlerindeki Kadir Gecesine ulaştırıldı ve aynı zamanda Cehennemden de uzaklaştırıldı.

Yani belli merhalelerden geçirilen oruçlu bir mü'min sonunda, öyle büyük bir mükafatla karşılaşmış olabilir ki, bu mükafat sadece Sahibimiz tarafından, 

Sahibimizin eli ile sunulmuş olabilir Oruçlu mü'mine ve Ramazan da böylece emsalsiz bir güzellikle mühürlenmiş olabilir.

Olabilir mi?

Olabilir.

Peki hangisi yani kadir gecesi, o kutlu an, bin aydan daha hayırlı olan o an hangi andır, otuz günün hangisindedir o eşi benzeri olmayan an ? 

Bilmiyoruz, bilemiyoruz, bildirilmemiş.

Kadir Gecesinin yani bu "altın gecenin" bilinmezliğini, Sezai Karakoç şöyle yorumluyor: 

" Kadir gecesinin gizli olması gerektir; çünkü açık ve seçik olarak bir gecenin kutsallaştırılması, Allah'tan başka Tanrı tanımama dini olan İslâm' a uymazdı; İslam, değil bir insanın, bir gecenin bile putlaştırılmaması için gerekli temeli atmıştır. " 

Kadir gecesi Kur'andan öğrendiğimize göre eşi ve benzeri olmayan, olağanüstü bir fırsat sunuyor bize. 

Çok büyük bir ihtimalle bu imkan, Kur'anın yani Allah (cc) kelamının insanla muhatap edilmesinin hatırına sunulmuş olmalı bize.

Bu imkanı iyi değerlendirip, sonsuz Rahmet ve Merhamet Sahininin affına Mazhar olmak dileğimle bütün yeryüzü Müslümanlarının Kadir gecesini tebrik ediyorum.

 

 

Ferman Karaçam - Haber 7 

fermankaracam@gmail.com 

fermankaracam@twitter.com 

twitter.com/fermankaracam 

facebook.com/fermankaracam 

instagram.com/fermankaracam 

 

 

Paylaş