UHİM 2016 HAK İHLALLERİ RAPORU

UHİM 2016 HAK İHLALLERİ RAPORU

Kültür Edebiyat

  Türkiye'de, tüm dünya'ı yakından izleyen;  eğitimden sağlığa, ekonomiden, çevreye, siyasetten, sanata...bütün alanları izleyip insani değerlerin ihlallerini raporlayan bir Uluslararası Hak İhlalleri Merkezi'nin (UHİM) var olduğunu kaçımız biliyoruz?

 

Başkanlığını Ayhan Küçük'ün yaptığı, ilgili kişilerin dünyadaki tüm disiplin alanlarını izleyerek raporladığı, 154 sayfalık derginin bugün, 2016 yılı raporunu özetleyerek, bu önemli merkezin hizmetlerinden söz etmek istiyorum.

UHİM Siyaset, Çevre, Sağlık, Külür-Sanat, Ekonomi, Medya, Eğitim, Tarih-Toplum üst başlıkları altında izlediği ihlalleri geniş çaplı bir raporlama ile bizlere sunmaktadır. 

 

Siyaset

Dergi, "2016 yılında da Taşeron terör örgütleri ABD ve Avrupa'ya vekalet etmeyi sürdürmüş. DEAŞ, PKK, PYD, YPG, FETÖ ve DHKP-C gibi terör örgütleri, kendisini besleyen üst aklın tetikçiliğini yapmaya devam ettiğini" söyleyerek başlıyor. 

Rapor, bu terör örgütlerinin en sinsi ve tehlikeli olanlarından FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz 2016'da Türkiye'de eyleme geçtiğini ancak halk tarafından püskürtüldüğünü, birbirine zıt gibi görünen diğer taşeron terör örgütleriyle elele vererek, hep birlikte yurt içinde ve yurt dışında Türkiye karşıtı eylemlerini sürdürdüklerini tespit etmiş. 

Ayrıca, Uluslararası Hak İzleme Merkezi  (UHİM) , 11 Eylül ve sonrasında ABD ve Avrupa'da İslam karşıtlığının sürdüğünü, algı operasyonunun merkezine İslam'ın yerleştirildiğini ifade etmiş. 

"İslam sistematik olarak, özellikle Soğuk Savaş sonrası dönemde siyaset, sanat, akademi, medya, sivil-toplum gibi pek çok alanda hedef tahtasına konulmaktadır. 

 

Bu manipülatif süreçte, İslam'ın kutsal değerleri, kavramları, inanç dünyasını şekillendiren semboller, kabuller, uygulamalar, kısacası bir Müslümanın hayatını şekillendiren maddi-manevi herşey hedef alınarak yıpratılmaya çalışılmaktadır." 

UHİM, 2016 yılında da, başta BM ve yan kuruluşları olmak üzere, mevcut Uluslararası kuruluşların, insanlığın sorunlarını çözmede yetersiz hatta duyarsız kaldığını ifade ederek buna Arakan, Filistin, Doğu Türkistan, Suriye ve özellikle Halep'ten örnekler vermiş. 

Siyasi başlık altında ayrıca, mülteci krizinin de giderek derinleştiğini, bu konuda da hem AB'nin hem de BM'nin ihmallerinden örnekler verilmiş. 

Çevre ve Sağlık  üst başlıklarında da UHİM çarpıcı bilgiler aktarıyor.

Küresel sistemin çevreci söylemlerle ülkelere müdahale ettiğini, gelişmiş ülkelerin hepsinde HES ve nükleer santraller bulunmasına rağmen, çevreci görünüm altında Türkiye ve benzeri ülkeleri engellemeye çalıştığını, GDO'lu ürünlerin insanı ve doğayı tahrip edecek boyutlara ulaştığını, Kapitalist yaşam tarzının da medya desteği ile tüm dünyayı etkilediğini, öte yandan dünyadaki obez sayısının 2.1 milyara ulaşarak, açların sayısını geçtiğini, Washington Sağlık Ölçübilim ve Değerlendirme Enstitüsünün (IHME) verilerine dayanarak aktarıyor. 

Öte yandan, küresel sistemin bağımlılığı teşvik ettiğini, BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi verilerine göre dünyada 29 milyon bağımlı bulunduğunu, her yıl 207 bin kişinin hayatını kaybettiğini, Yeşilay verilerine göre ise dünyada 1.3 milyar sigara içicisi olduğunu, her yıl tütün kullanımından 5 milyon kişinin öldüğünü, 76 milyon kişinin de alkolik olduğunu bildirmektedir. 

Aynı şekilde teknolojinin de, masum görünen ama çok tehlikeli olan yeni bir bağımlılık türü olduğunu, milyarlarca kişiyi esir aldığını, bireyselleşmeyi körükleyerek, mahremiyetin sınırlarını kaldırdığı  ifade edilmiş. 

Kültür-Sanat ve Ekonomi 

Raporda, küresel sistemin ödül karşılığında kendisine hizmet ettirdiğine  dair ilginç örnekler veriliyor. 

Myanmar'lı Nobel ödüllü siyasetçi kendisi ile röportaj yapmaya giden Müslüman muhabire tepki gösterdiğini, bir grup Nobel ödüllünün Türkiye'de 15 Temmuz 2015'te yapılan darbe girişimini öven ve cezaevinde bulunan yazar ve akademisyenlere sahip çıktığını, teröre destek veren akademisyenlerin bildirisine, çeşitli dallarda Nobel almış 30 kişinin imza attığını, 2014 yılı Nobel  Barış ödül sahibi Malala Yusufzay'ın da İslam'ın kadına bakışı konusunda negatif ve suni algı oluşturmasının teşvik gördüğü, raporda yer almış. 

Ayrıca, 2016 yılında vizyona giren "Arınma Gecesi: Seçim Yılı,"  "Kaptan Amerika: İç Savaş", "Kurtuluş Günü: Yeni Tehdit", gibi filmlerle Hollywood'ın küresel sisteme hizmet ettiğini, İslam Medeniyetine ait Kültür ve Sanat mirası eserlerin DAEŞ marifeti ile Batı'ya kaçırıldığını, ifade hürriyeti maskesi ile gazete ve dergilerde, İslam'ın kutsallarına saygısızlık yapıldığına dair örnekler verilmiş. 

UHİM 2016 HAK İhlalleri Raporunun en ilginç başlıklarından birisini de Ekonomi başlığı oluşturuyor.

İnsanlığın borç batağında çırpındığını, İMF'in kendi raporlarından yola çıkarak ülkelerin nasıl borçlandırıldığını ve iflas ettirildiğini, Uluslararası Çalışma Örgütü raporlarına göre dünyada 200 milyon işsizin bulunduğunu, zengin ve fakirler arasındaki uçurumun giderek derinleştiğini, 2011'den beri devam eden Arap Baharı sürecinin bölge ülkelerine maliyetinin 600 milyar dolar olduğunu dile getirmektedir.

Raporda Medya, Eğitim ve Toplum başlıkları altıda ise birbirinden çarpıcı ve önemli bilgilere yer verilmektedir.

UHİM raporuna www.uhim.org adresinden ulaşabilir, çok daha detaylı bilgilere edinebilirsiniz. 

 

 

Ferman Karaçam - Haber 7 

 

fermankaracam@gmail.com 

fermankaracam@twitter.com 

twitter.com/fermankaracam 

facebook.com/fermankaracam 

 

Paylaş