4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu Başlıyor

4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu Başlıyor

Kültür Edebiyat

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen 4. Uluslararası Kocaeli Tarihi Sempozyumu, geçmişi 4 bin yıl öncesine uzanan kentin tarihine ışık tutmaya devam ediyor.

24-26 Mart tarihleri arasında Gebze’de yapılacak sempozyumda 159 akademisyen, 125 tebliğ sunacak. 7 ülke ve 93 üniversiteden akademisyenlerin yer alacağı sempozyuma bu yıl 50 profesör, 16 doçent, 57 doktor akademisyen katılıyor. 

Her yıl bir tarihi şahsiyete adanan sempozyumda bu yıl şehirde pek çok eserine rastlanan Yavuz Sultan Selim dönemi vezirlerinden ve aynı zamanda damat olan Çoban Mustafa Paşa hakkında da tebliğler yer alacak.

159 Akademisyenden 125 Tebliğ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından; Kocaeli tarihini ve kültürünü canlı tutmak, kurucu beyleri genç nesillere tanıtmak ve milli-manevi değerlere dayalı tarih şuuru oluşturmak ana teması ile gerçekleştirilen “Kocaeli Tarihi ve Araştırmaları Sempozyumları”  bu yıl Çoban Mustafa Paşa’nın adına düzenlenecek. 

Gebze merkezli olarak gerçekleştirilecek sempozyuma bu yıl 5‘i yabancı olmak üzere 289 bildiri başvurusu yapıldı ve 159 akademisyenin 125 tebliği kabul edildi. Sempozyuma 93 farklı üniversite ve kurumdan başvuru oldu. Çin, Macaristan, Mısır, Kırgızistan, İtalya ve Hollanda’dan 8 yabancı akademisyen de sempozyumda bildiri sunacak.

Kocaeli Tarihine Tanıklık Edilecek

Kocaeli’nin 5000 yıllık tarihini gün yüzüne çıkaran tarih sempozyumları, kentin geleceğine yön vermek açısından da büyük önem taşıyor. Bu yıl da sempozyumda çok yönlü ve derinlikli bir kültür ve medeniyet okumasının yapıldığı Kocaeli’nin tarihine tanıklık edilecek. Bu yıl sempozyumda ‘’2. Abdülhamit Döneminde Redif Taburu, 19. Yüzyılın 2. Yarısında Bir Amerikan Misyonerinin Gözüyle İzmit, Gebze Çoban Mustafa Paşa Camii Müezzin Mahfilinin Osmanlı Sanatındaki yeri’’ gibi yine çok dikkat çekici konular yer alacak. 

Bilim Danışma Kurulu’nda Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Emre Dölen, Prof. Dr. Azmi Özcan, Prof. Dr. Zeynep Ahunbay gibi Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerinin yer aldığı sempozyumun düzenleme kurulunda Prof. Dr. Haluk Selvi, Doç. Dr. İbrahim Şirin, Doç. Dr. Bilal Çelik bulunuyor. 

Çoban Mustafa Paşa Türbesi ve Külliyesi’nin ziyaretinin ardından Mehteran Konseri’nin düzenleneceği sempozyum açılışında Türkiye’nin önde gelen dört akademisyeni Prof. Dr. Azmi ÖZCAN, Prof. Dr Feridun EMECEN, Prof. Dr. Mehmet ÖZ ve Prof. Dr. Suphi SAATÇİ açılış konuşmalarını yapacaklar.

Elite Hotel Darıca’da aynı anda 5 ayrı salonda düzenlenecek sempozyumda ayrıca “Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivinde Kocaeli” sergisi de yer alıyor.


 

Paylaş