Çanakkale Ruhunu Yaşatıyoruz

Çanakkale Ruhunu Yaşatıyoruz

Kültür Edebiyat

 Çanakkale kahramanlarından Seyit Onbaşı'nın üç boyutlu dioraması Akasya Kültür Sanat'ta ziyarete açıldı. 

Dioramayı hazırlayan Nejat Çuhadaroğlu, "Çanakkale'de başarılı olmasaydık Kurtuluş Savaşı'nı kazanamazdık. Bu ruhu yaşatmayı amaçlıyoruz" diyor. Sergide ayrıca Kanlısırt Muharebesi ve Tünel Savaşları da canlandırılıyor.

Bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıldönümü. 18 Mart 1915'te Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevli Seyit Onbaşı'nın kahramanlığını hepimiz biliyoruz. Hisart Canlı Tarih Müzesi'nin kurucusu ve sahibi Nejat Çuhadaroğlu'nın hazırladığı Seyit Onbaşı Dioraması, yani bu sahnenin birebir canlandırılması İstanbul'da ilk kez müze dışında, bugünün anısına Akasya Kültür Sanat'ta sergileniyor.

BİLİNCİMİZ ZAYIF

3 boyutlu diorama Çanakkale ruhunu ve tarihi duyguyu insanlara yaşatıyor. Sadece Seyit Onbaşı değil AKS'de müzeden getirilen Kanlısırt Muharebesi ve Tünel Savaşları dioramaları da sergileniyor. Dünyanın en zengin tarihi ve kültürel geçmişine sahip bir toplum olduğumuzu, bunun aksine tarih bilincimizin çok zayıf olduğunu söyleyen Nejat Çuhadaroğlu, "Kendini aydın sanan tarihçiler bugün hala Çanakkale Savaşı'nın boşuna yapıldığını iddia ediyor. Daha kaç bin şehit verdiğimizden haberleri yok. 250 bin, şehit değil zayiat rakamıdır. Bu rakamın içinde yaralılar, kaybolanlar, hastalıktan ölenler, firar edenler ve esir düşenler var. Biz Çanakkale'de başarılı olmasaydık Kurtuluş Savaşı'nı kazanamaz, Cumhuriyet'i de kuramazdık" diyor.

Görünmeyen cephe

Hisart Müzesi bilindiği gibi dünyanın tek canlı tarih müzesi. AKS'de sergilenen bir diğer ilginç diaroma da buradan getirilen Tünel Savaşları. Savaşta siperler yer yer 8 metreye kadar düşünce tünel savaşları başlıyor. Zonguldak'tan getirilen maden işçileri ve İngilizlerin İskoçyalı ve Gallerli madencileri yerin altına tüneller açıyor. Hisart Müze Müdürü Ömer Çalşimşek, bu tünellerin Çanakkale Savaşları'nın görünmeyen cepheleri olduğunu söylüyor.

 

Paylaş