Suriye'nin Kayıp Kadınları Sergisi Açıldı

Suriye'nin Kayıp Kadınları Sergisi Açıldı

Kültür Edebiyat

Gaziantep'te gönüllü ressamlarca yapılan yağlı boya tablolar ve Suriye'de tutuklu kadınların el emeği takılarının yer aldığı "Suriye'nin kayıp kadınları" sergisi açıldı.

Tekerekoğlu Sanat Galerisi'nde düzenlenen "Suriye'nin kayıp kadınları" sergisinin açılışında konuşan aktivist Rüveyda Yusuf, Suriye'de suçsuz yere mahkum edilen kadınların sesini duyurmayı amaçladıklarını söyledi.

Sergilenen resimlerin gönüllü ressamlarca tutuklu kadınlar hayal edilerek çizildiğini aktaran Yusuf, sergide tasvir edilen tutuklu kadınların 12'sini yakından tanıdığını belirtti.

Türkiye'ye 2014'te geldiğini dile getiren Yusuf, "Ben esir değişimiyle serbest kaldıktan sonra diğer kadınlar orada kaldı. Onların yaşadığı dramı anlatmak için bu sergiyi açtık." dedi.

"Resmi rakamlara göre Suriye'de 10 bin tutuklu kadın var"

Yusuf, çıktığından beri tutuklu kadınlarla ilgili bilgi alamadığını belirterek sergide yer verilen kadınların yaptığı el emeği takı ve tespihlerinse daha önce onları ziyaret eden yakınlarından temin edildiğini aktardı. Yusuf, şunları söyledi:

"Ben de bu kadınlarla beraber hapis yattım. Bu sergiyi onların acılarını dünyaya duyurabilmek için açtık. Niçin tutuklandık bunu hala bilmiyoruz. Hiç fotoğrafları olmadığı için onları hayal ederek tuvallere yansıtmaya çalıştık. Yapılan tablolara kendi elleriyle yaptıkları takıları, tespihleri de koyduk. Onlara yardım etmeye çalışıyoruz. Bu kadınlar siyasi suçlu olarak yargılanırsa daha çok acı çekecekler. Resmi rakamlara göre Suriye'de 10 bin tutuklu kadın var ama bizim bildiğimiz çok daha fazla. Neden insanlar esir ediliyor bilmiyoruz."

 

Paylaş