Mehmet Akif Ersoy, Mezarı Başında Anılıyor

Mehmet Akif Ersoy, Mezarı Başında Anılıyor

Kültür Edebiyat

 İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 80. yılında mezarı başında anılıyor.

Çocuk Vakfından yapılan açıklamaya göre, "Vatan Şairi" ve "Milli Şair" unvanları ile de anılan Mehmet Akif Ersoy için yarın Edirnekapı Şehitliği'ndeki mezarı başında anma töreni düzenlenecek.

İstiklal Marşı'nın yanı sıra Çanakkale Destanı, Bülbül ve Safahat gibi önemli eserlere imza atan Ersoy, 27 Aralık 1936'da hayatını kaybetti.

"Leyla ve Mecnun" ile başlayan şiir hayatı

Şiir merakı rüştiye yıllarında başlayan ve şiir kitaplarına yönelen Ersoy'un okuduğu ilk manzum eser ise Fuzuli'nin "Leyla ve Mecnun"u oldu. Mehmed Akif Ersoy, rüştiyeyi bitirdikten sonra 1885'te dönemin gözde okullarından Mülkiye İdadisi'ne kaydoldu. Babasını 1888'de kaybeden Ersoy'un ailesi, ertesi yıl büyük Fatih yangınında evlerinin yanmasıyla yoksulluğa düştü.

Ersoy, öncelikle meslek sahibi olmak ve yatılı okulda okumak istediği için Mülkiye İdadisi'ni bırakarak, o yıllarda yeni açılan ve ilk sivil veteriner yüksekokulu olan "Ziraat ve Baytar Mektebi"ne başladı. Okul yıllarında spora büyük ilgi gösteren Ersoy, başta güreş ve yüzücülük olmak üzere uzun yürüyüş, koşma ve gülle atma yarışlarına katıldı.

Mektebin baytarlık bölümünü 1893 yılında birincilikle bitiren Mehmed Akif Ersoy'un şiire olan ilgisi, okulun son iki yılında arttı, çeşitli gazete ve dergilerde şiirleri yayımlandı. Ersoy'un, bilinen ilk matbu eseri "Hazine-i Fünun" mecmuasında 1893'te yayımlanan bir gazel oldu.

Şair, "Tophane-i Amire" veznedarı Mehmet Emin Bey'in kızı İsmet Hanım'la 1898 yılında evlendi. 3 kız, 3 erkek çocuğu olan Ersoy'un bir oğlu, henüz 1,5 yaşındayken vefat etti.

"Hazine-i Fünun" dan "Sırat-ı Müstakim"e

Öğretmenlik yaparak ve şiir yazarak edebiyat sahasındaki çalışmalarına devam eden Ersoy'un neşriyat alemine girişi daha çok 1908'de "İkinci Meşrutiyet"in ilanıyla başladı. Bu tarihten sonra Ersoy, arkadaşları tarafından çıkarılan ve ilk sayısı 27 Ağustos 1908'de yayımlanan "Sırat-ı Müstakim" dergisinin başyazarı oldu.

Mehmed Akif Ersoy, 1920 yılında Burdur Mebusu olarak Birinci Büyük Millet Meclisi'ne seçildi ve 1921'de Ankara Taceddin Dergahı'na yerleşti.

Milli Marşı'ın ödülünü hayır kurumuna bağışladı

Ersoy, 500 lira ödül konularak açılan İstiklal Marşı yarışmasına başta katılmadı, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey'in ricası ve arkadaşı Hasan Basri Beyin teşvikiyle ikna oldu. Onun orduya ithaf ettiği İstiklal Marşı, 17 Şubat günü Sırat-ı Müstakim ve Hakimiyet-i Milliye'de yayımlandı.

İstiklal Marşı, Hamdullah Suphi Bey tarafından mecliste okunup ayakta dinlendikten sonra, 12 Mart 1921'de Milli Marş olarak kabul edildi. Ersoy, ödül olarak verilen 500 lirayı hayır kurumuna bağışladı. Kurtuluş Savaşı ve zafer sonrası uzunca bir süre Mısır'da yaşayan ve orada Türkçe dersleri veren Mehmed Akif Ersoy, 17 Haziran 1936'da tedavi için İstanbul'a döndü.

 

Paylaş